Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζεσαι; Ποια είναι τα οφέλη της;

Γιατί είναι σημαντικό να αγκαλιάζεσαι; Ποια είναι τα οφέλη της;

Αυτές τις λεπτομέρειες μάλλον δεν τις γνώριζες.

Αγκαλιάζουμε κάποιον όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, χαρούμενοι, λυπημένοι ή προσπαθούμε να παρηγορήσουμε. Το αγκάλιασμα, φαίνεται, είναι καθολικά παρηγορητικό. Μας κάνει να νιώθουμε καλά. Και αποδεικνύεται ότι το αγκάλιασμα μας κάνει πιο υγιείς και πιο ευτυχισμένους. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα οφέλη της αγκαλιάς είναι πολλά περισσότερα αυτό το ζεστό συναίσθημα που έχεις όταν κρατάς κάποιον στην αγκαλιά σου.

#1. Οι αγκαλιές μειώνουν το άγχος δείχνοντας σου υποστήριξη

Όταν ένας φίλος ή μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει κάτι οδυνηρό ή δυσάρεστο στη ζωή του, δώσε του μια αγκαλιά. Οι επιστήμονες λένε ότι η παροχή υποστήριξης σε άλλο άτομο μέσω της αφής μπορεί να μειώσει το άγχος του ατόμου που ανακουφίζεται. Μπορεί ακόμη και να μειώσει το άγχος του ατόμου που κάνει την αγκαλιά.

#2. Οι αγκαλιές μπορεί να σε προστατεύσουν από ασθένειες

Τα αποτελέσματα του αγκαλιάσματος που μειώνουν το άγχος μπορεί επίσης να λειτουργήσουν για να σε κρατήσουν πιο υγιή. Σε μια μελέτη που συμμετείχαν πάνω από 400 ενήλικες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το αγκάλιασμα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα ενός ατόμου να αρρωστήσει. Οι συμμετέχοντες με μεγαλύτερο σύστημα υποστήριξης ήταν λιγότερο πιθανό να αρρωστήσουν. Και εκείνοι με το μεγαλύτερο σύστημα υποστήριξης που αρρώστησαν είχαν λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από αυτά με λίγο ή καθόλου σύστημα υποστήριξης.

(Έρευνα)

#3. Οι αγκαλιές μπορεί να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς σου

Το αγκάλιασμα μπορεί να είναι καλό για την υγεία της καρδιάς σου. Σε μία μελέτη οι επιστήμονες χώρισαν μια ομάδα περίπου 200 ενηλίκων σε δύο ομάδες:

Μια ομάδα είχε ρομαντικούς συντρόφους να κρατιούνται χέρι χέρι για 10 λεπτά και στη συνέχεια να αγκαλιαστούν για 20 δευτερόλεπτα. Η άλλη ομάδα είχε ρομαντικούς συντρόφους που κάθονταν σιωπηλά για 10 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα.

Τα άτομα στην πρώτη ομάδα εμφάνισαν μεγαλύτερες μειώσεις στα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και στον καρδιακό ρυθμό από τη δεύτερη ομάδα. Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, μια στοργική σχέση μπορεί να είναι καλή για την υγεία της καρδιάς σου.

(Έρευνα)

#4. Οι αγκαλιές μπορούν να σε κάνουν πιο χαρούμενη

Η οξυτοκίνη είναι μια χημική ουσία στο σώμα που οι επιστήμονες αποκαλούν μερικές φορές την «ορμονική αγκαλιά». Αυτό συμβαίνει επειδή τα επίπεδα αυξάνονται όταν αγκαλιάζουμε, αγγίζουμε ή καθόμαστε κοντά σε κάποιον άλλο. Η οξυτοκίνη σχετίζεται με την ευτυχία και το λιγότερο άγχος. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αυτή η ορμόνη έχει ισχυρή επίδραση στις γυναίκες. Η οξυτοκίνη προκαλεί μείωση της αρτηριακής πίεσης και της ορμόνης στρες νορεπινεφρίνης.

Μία μελέτη διαπίστωσε ότι τα θετικά οφέλη της οξυτοκίνης ήταν ισχυρότερα σε γυναίκες που είχαν καλύτερες σχέσεις και πιο συχνές αγκαλιές με τον σύντροφό τους. Οι γυναίκες είδαν επίσης θετικά αποτελέσματα της οξυτοκίνης όταν κράτησαν αγκαλιά το μωρό τους.

(Έρευνα)

Λοιπόν ακόμη αναρωτιέσαι γιατί πρέπει και γιατί είναι σημαντικό να δίνεις –και να παίρνεις-αγκαλιές;