10 + 1 κίνδυνοι που προκαλούν τα social media σύμφωνα με την ειδικό

10 + 1 κίνδυνοι που προκαλούν τα social media σύμφωνα με την ειδικό

Η παραπληροφόρηση των social media αποτελεί απειλή για τις δημοκρατίες, δήλωσε ο πρίγκιπας Harry και η αλήθεια είναι πως μας έβαλε σε έντονη σκέψη.

«Έχουμε δει ξανά και ξανά τι συμβαίνει όταν παραβλέπεται το κόστος που έχει η παραπληροφόρηση στον πραγματικό κόσμο. Δεν υπάρχει τρόπος να το υποβαθμίσουμε αυτό. Υπήρξε μια κυριολεκτική επίθεση στη δημοκρατία στις ΗΠΑ, οργανωμένη στα social media, που είναι ένα θέμα βίαιου εξτρεμισμού. Μπορούν να υπάρχουν διαφωνίες, συζήτηση, αντίθετες απόψεις, όπως πρέπει, αλλά ποτέ στην έκταση που να δημιουργεί βία, να μπερδεύεται η αλήθεια και να μπαίνουν σε κίνδυνο ζωές», είχε τονίσει ο πρίγκιπας
ζητώντας άμεσα την αλλαγή των social media.
Αυτούς τους κινδύνους που φέρνουν μαζί με τα καλά τους, τα social media, ζητήσαμε από τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια να μας αναλύσει.

Τα social media μπορούν να θεωρηθούν σύγχρονη απειλή;

«Αν δεν είχα και εσένα, τι θα ήμουν…» στίχοι γνωστού τραγουδιού… Αυτοί ακριβώς οι στίχοι μου έρχονται στο μυαλό καθώς σκέφτομαι το πώς μπορούμε να διατηρήσουμε την ψυχική μας υγεία εν μέσω πανδημίας», τονίζει η ειδικός.

Πράγματι, τα social media και οι διάφορες εφαρμογές έχουν ενισχύσει αρκετά τις αντοχές μας μέσα σε αυτή τον δύσκολη χρονιά. Μπορούμε και επικοινωνούμε, μαθαίνουμε νέα, κάνουμε διαδικτυακά σεμινάρια ή «πηγαίνουμε» σε διαδικτυακές εκδηλώσεις, νιώθουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας μέσα από έναν εικονικό βέβαια κόσμο.

Άλλωστε, διάφορε έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως κοινωνική δικτύωση έχει εκπληκτική επίδραση στη διαμόρφωση της ποιότητας ζωής με διάφορους τρόπους. Μόνο που κάποιοι από αυτούς δυστυχώς θεωρούνται έμμεσα ή άμεσα απειλή για τον ψυχοσυναισθηματικό μας κόσμο, επηρεάζοντας τον τρόπο σκέψης αλλά και δράσης μας. Και σε αυτούς θα επικεντρωθούμε σήμερα, σε μία προσπάθεια να μην αγνοούμε πως η …προέκταση του χεριού μας μέσω του κινητού ή του τάμπλετ δεν είναι και τόσο …αθώα! Πόσο μάλλον, όταν κίνδυνοι ελλοχεύουν καμουφλαρισμένοι, απειλώντας την σωματική αλλά και ψυχική μας υγεία…

• Ψεύτικη κοινωνικότητα: To facebook δίνοντας μια ψευδαίσθηση κοινωνικής επαφής, ταυτόχρονα εντείνει τη μοναξιά των πιο «κλειστών» ανθρώπων. Και μπορεί να μην είναι εύκολες οι κοινωνικές συνερεύσεις εν μέσω covid, μπορούμε όμως να διατηρήσουμε μία σχετική κοινωνικότητα έστω και με βιντεοκλήσεις και όχι μόνο με μηνύματα.

• Γοητεία ή παγίδα το μοίρασμα; Σίγουρα είναι όμορφο να μοιραζόμαστε τα προβλήματα και τις όμορφες στιγμές μας με άλλους. Δεν γνωρίζουμε όμως τους «φίλους μας», πόσοι άλλοι θα δουν τις αναρτήσεις μας, ούτε βέβαια πως θα τις χρησιμοποιήσουν…

• Μορφή εκβιασμού: Χρειάζεται προσοχή στις αναρτήσεις μας να μην μας εκθέτουν αλλά και στις φωτογραφίες ή βιντεάκια που στέλνουμε στο σύντροφό μας, σε φίλους ή και αγνώστους ακόμα. Ποτέ δεν ξέρουμε πως θα χρησιμοποιηθεί το υλικό αυτό όταν έχουμε χαλάσει πλέον τη σχέση ή αν ο άγνωστος αρχίσει να μας παρενοχλεί ή να μας εκβιάζει.
• Μορφή εκφοβισμού (bullying): Δυστυχώς τα social media μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά εξυπηρετώντας τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό από το θύτη, οδηγώντας το θύμα σε ακραίες καταστάσεις. Θυμάστε το παιχνίδι της μπλε φάλαινας πριν λίγα χρόνια, υπάρχουν και σήμερα ανάλογα παιχνίδια που μπορούν να απειλήσουν την υγεία μας…
• Αύξηση μιας εθιστικής συμπεριφοράς: Όπως και το ίντερνετ γενικότερα, έτσι και τα social media προκαλούν εθισμό, μέσα από την ανάγκη «να ελέγξω ποιος πόσταρε τι, πόσα likes έχω και πόσο δημοφιλής είμαι!

Δες τους υπόλοιπους έξι κινδύνους των social media στην παρακάτω gallery.

Μην ξεχνάμε πως όλα έχουν και την αρνητική αλλά και τη θετική τους πλευρά. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με την επίδραση στην ψυχική μας υγεία, όταν γίνεται με μέτρο αλλά και γνώση!

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232099