Οι βασικές αρέτες που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που στηρίζουν τον καρκινοπαθή

Πατούλια Κατερίνα
Οι βασικές αρέτες που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι που στηρίζουν τον καρκινοπαθή

Αν θέλεις να στηρίξεις ένα αγαπημένο σου πρόσωπο που πάσχει από καρκίνο, είναι σημαντικό να έχεις τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

Αν στην οικογένειά σου ή στο φιλικό σου περιβάλλον, υπάρχει ένα άτομο που αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας, γνωρίζεις πολύ καλά την δύσκολη στιγμή που βιώνει το άτομο αυτό σωματικά αλλά και ψυχικά. Ο καρκίνος όμως και το ταξίδι για την αντιμετώπισή του με τις θεραπείες, τις τυχόν επεμβάσεις, είναι μια μάχη που δεν δίνει μόνος του ο ασθενής.


Ο καρκίνος επηρεάζει όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά τον ασθενή.

Επηρεάζει όμως και τους οικείους του -συγγενείς και φίλους, οι οποίοι καλούνται να διαχειριστούν επίσης την ασθένεια του δικού τους ανθρώπου. Και όπως ο καρκινοπαθής περνάει μέσα από διάφορα στάδια, έτσι ακριβώς περνούν και όσοι βρίσκονται γύρω του και τον φροντίζουν, όπως είναι πιθανό και η σχέση ανάμεσά τους επίσης να περάσει από δυσκολίες και ανάμεικτα συναισθήματα.

Αν μάλιστα προσθέσουμε και τις καθημερινές απαιτήσεις όσον αφορά το οικονομικό ή και την πορεία της θεραπείας, καταλαβαίνουμε πόσο αυξάνεται η ανησυχία, το άγχος, ο φόβος και η πίεση όλων όσων σχετίζονται με την ασθένεια.

Συγγενείς καρκινοπαθών

Πρώτα από όλα, μπορεί ο καρκίνος σήμερα να μην είναι μία ανίατη αρρώστια – ανάλογα βέβαια την μορφή του και το στάδιο που θα τον ανακαλύψει κάποιος – παρόλα αυτά, στο άκουσμα της λέξης και μόνο αρκετοί παγώνουν και σκέφτονται το χειρότερο. Όταν μάλιστα βρίσκεται μέσα στο σπίτι τους, στην οικογένειά τους, ο φόβος, η στενοχώρια, η αβοηθησία, είναι κυρίαρχα συναισθήματα, όπως επίσης και ο φόβος «μην αρρωστήσω και εγώ, εφόσον βλέπω πως τελικά δεν είναι τόσο μακριά μου…».

Άρα και οι άμεσοι συγγενείς χρειάζονται επίσης στήριξη για να μπορούν να στηρίξουν και να δώσουν τη φροντίδα τους στον ασθενή. Η Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγος, MA Κλινικής Ψυχολογίας και ψυχοθεραπεύτρια μας εξηγεί ποια στοιχεία πρέπει να έχει ο άνθρωπος που θα βρεθεί δίπλα στον καρκινοπαθή και θα τον βοηθήσει στη μάχη που θα δώσει.


• Χρειάζεται ενημέρωση και εκπαίδευση των συγγενών για τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου που έχει ο άνθρωπός τους αλλά και τις πιθανές επιπλοκές και που μπορούν να αποταθούν, ώστε να νιώθουν τη σχετική ασφάλεια σε μία δύσκολη στιγμή αλλά και για το τι θα ακολουθήσει και πως θα σταθούν δίπλα στον άνθρωπό τους.


• Η στήριξη που θα δώσουν οι συγγενείς είναι πρωταρχικής σημασίας καθώς είναι εκείνοι που θα σταθούν δίπλα στον άρρωστο, θα τον εμψυχώσουν σε όλο το δύσκολο ταξίδι της αρρώστιας του αλλά και θα τον εισπράττουν τα συναισθήματά του – θετικά αλλά και αρνητικά – μαζί με τα δικά τους.


• Χρειάζεται να «είναι εκεί» σχεδόν όλο το 24ωρο, καθώς οι ανάγκες προσοχής είναι μεγάλες.


• Να μπορούν να συζητήσουν ανοιχτά για την αρρώστια με τον άρρωστο, χωρίς να του κρύβουν πράγματα για να τον προστατέψουν. Από τη μία ο ασθενής δικαιούται να γνωρίζει ώστε ακόμη και σε φτωχή πρόγνωση να μπορεί να «κλείσει» τους λογαριασμούς με τα αγαπημένα του άτομα και από την άλλη, ο φροντιστής επιμορφώνεται με αυτό το «κακό μυστικό» που πρέπει να διαφυλάξει και να το πάρει πάνω του, στρεσάροντας τον οργανισμό του με το να πρέπει να υποκρίνεται για να μην το καταλάβει ο άρρωστος.

Μάλιστα, όπως έχει φανεί, όταν ο ασθενής είναι ενήμερος για το τι του συμβαίνει ανταποκρίνεται πιο θετικά στη θεραπεία του και στη συμμόρφωσή της. Έτσι λοιπόν, ο φροντιστής χρειάζεται να είναι σε θέση «να ακούσει», χωρίς να τρέξει να παρηγορήσει και να αποθαρρύνει τον ασθενή στην έκφραση όλων όσων αισθάνεται και σκέφτεται.

• Μην ξεχνάμε πως πρόκειται για μία δύσκολη πορεία, καθώς κάποιες φορές φαίνεται πως η ασθένεια έχει νικηθεί μέχρι που κάνει και πάλι την εμφάνισή της οδηγώντας όλους στην οικογένεια στην απογοήτευση και στη ματαίωση. Αυτές τις στιγμές όμως και πάλι προτεραιότητα έχει ο ίδιος ο ασθενής που χρειάζεται να στηριχτεί ψυχολογικά για να βρει και πάλι το κουράγιο και τη δύναμη να παλέψει και πάλι διπλά-και τα καταθλιπτικόμορφα συναισθήματα αλλά και τον καρκίνο.

• Οι συγγενείς θα πρέπει να έχουν και αυτοί τη δική τους στήριξη είτε συμμετέχοντας σε ομάδες ειδικά με αυτό τον στόχο, είτε εκφράζοντας όλα όσα νιώθουν, ακόμα και αν έχουν κάνει και κάποιες άσχημες σκέψεις για τον άνθρωπό τους μέσα στο δύσκολο φορτίο που έχουν επωμισθεί.

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha