Η λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Νατάσσα Σχοινά
Η λίστα με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο

Τα αποτελέσματα έφτασαν και τώρα ξέρουμε πού ζουν οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι του πλανήτη.

Τι είναι η ευτυχία; Ποιος είναι ο ορισμός της; Τι περιλαμβάνει; Πόσα κουτάκια πρέπει να συμπληρωθούν για να θεωρείται ένας άνθρωπος ευτυχισμένος; Αυτές και πολλές περισσότερες ερωτήσεις θα μπορούσε κανείς να κάνει σχετικά με την έννοια που φαίνεται να κινεί τα νήματα της ζωής του ανθρώπου. Τελικά, όμως, και μόνο το να κάνεις ερωτήσεις σχετικά με το θέμα είναι μάλλον λανθασμένη τοποθέτηση. Γιατί πολύ απλά η ευτυχία είναι πολύ προσωπική υπόθεση που εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς για τον καθένα παράγοντες.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευτυχίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου εδώ και 10 έτη (από τις 28 Ιουνίου του 2012, οπότε και ορίστηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών) και έχει στόχο να υπενθυμίσει στους ανθρώπους όλου του κόσμου τη σημασία της ευτυχίας στη ζωή τους.

Αυτό που μετράται, ωστόσο, κάθε χρόνο είναι και το ποιες είναι οι πιο ευτυχισμένες χώρες του κόσμου. Η λίστα διαμορφώνεται λαμβάνοντας υπόψιν έξι βασικές κατηγορίες: κατά κεφαλήν ακαθόριστο εγχώριο προϊόν, κοινωνική υποστήριξη, προσδόκιμο υγιούς ζωής, ελευθερία του να κάνουν οι πολίτες τις δικές τους επιλογές ζωής, γενναιοδωρία του γενικού πληθυσμού και αντιλήψεις για τα επίπεδα εσωτερικής και εξωτερικής διαφθοράς.

world happiness day3

Η αναφορά το 2022 για τα αποτελέσματα του 2021 είναι εδώ και οι 7 πιο ευτυχισμένες χώρες του πλανήτη έχουν διαμορφωθεί ως εξής:

#7 Σουηδία (7.363)

Έβδομη στη λίστα βρίσκεται η Σουηδία, με ιδιαίτερα χαμηλό σκορ στην κατηγορία της διαφθοράς και ούσα τέταρτη στο προσδόκιμο ζωής.#6 Νορβηγία (7.392)

Στη Νορβηγία, οι πολίτες νιώθουν ότι η κυβέρνηση τούς φροντίζει επαρκώς, καθώς το κράτος διαθέτει καλό σύστημα υγείας και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Τα ποσοστά εγκληματικότητας είναι χαμηλά, ενώ οι κάτοικοι δείχνουν να ενδιαφέρονται για την κοινωνία στο σύνολό της.#5 Ολλανδία (7.464)

Οι άνθρωποι στην Ολλανδία έχουν υψηλά σκορ στην κατηγορία της γενναιοδωρίας, κάτι που βοήθησε στην κατάταξή της στην πέμπτη θέση των πιο ευτυχισμένων χωρών του πλανήτη.#4 Ισλανδία (7.554)

Οι Ισλανδοί έχουν το υψηλότερο αίσθημα κοινωνικής στήριξης ενώ βρίσκονται στη δεύτερη θέση στην κατηγορία της γενναιοδωρίας.#3 Ελβετία (7.571)

Ένας από τους πιο υγιείς πληθυσμούς του πλανήτη, οι Ελβετοί βρίσκονται στην τρίτη θέση των ευτυχισμένων ανθρώπων του πλανήτη. Τα επίπεδα παχυσαρκίας είναι ιδιαίτερα χαμηλά και το προσδόκιμο ζωής αρκετά μεγάλο. Η χώρα έχει το υψηλότερο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της λίστας, ενώ οι πολίτες έχουν υψηλά ανεπτυγμένο το αίσθημα της κοινωνίας.#2 Δανία (7.62)

Η Δανία ξεπέρασε τη νικήτρια χώρα σε πολλές από τις κατηγορίες των κριτηρίων, όπως στη γενναιοδωρία, στην αντίληψη για την έλλειψη της διαφθοράς και στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν.#1 Φινλανδία (7.842)

Κάπως έτσι, φτάνουμε στη νικήτρια χώρα, τη Φιλανδία. Τα αισθήματα κοινωνικής στήριξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και βοήθειας είναι εξαιρετικά υψηλά στους κατοίκους της χώρας. Οι Φινλανδοί ένιωθαν ότι μπορούσαν να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις και, παράλληλα, έδειξαν εμπιστοσύνη στην κυβέρνησή τους ότι δεν είναι διεφθαρμένη.Όσο για τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Το κόλπο ευγνωμοσύνης των 15 δευτερολέπτων που θα τονώνει καθημερινά τη διάθεσή σου

Το μυστικό της ευτυχίας αποκαλύφθηκε! Πώς θα κάνεις εσένα και τους γύρω σου χαρούμενους

10 quotes επωνύμων που θα σε κάνουν να χαμογελάς ανά πάσα ώρα και στιγμή

DPG Network