Το περπάτημα κάνει καλό και στην ψυχολογία – Πώς θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη του

Μαρία Ροδίτη
Το περπάτημα κάνει καλό και στην ψυχολογία – Πώς θα αποκομίσεις όλα τα οφέλη του

Το περπάτημα δεν ωφελεί μόνο τη σωματική σου υγεία, αλλά βελτιώνει και την ψυχολογία σου. Ανακάλυψε, λοιπόν, πώς μπορεί μια απλή βόλτα να σε κάνει να νιώσεις πολύ καλύτερα.

Οι ειδικοί, γιατροί και personal trainers, λένε πως ακόμα και 20 λεπτά περπάτημα τη μέρα – σε περίπτωση που δεν έχεις πολύ χρόνο για γυμναστική- μπορούν να κάνουν θαύματα στη σωματική υγεία σου. Και ναι, αυτή είναι η αλήθεια. Το περπάτημα, ωστόσο, δεν είναι μόνο τρόπος εκγύμνασης, αλλά και μια δραστηριότητα που μπορεί σημαντικά να βελτιώσει την ψυχολογία. 2 σε 1 σαν να λέμε.

«Τα σώματά μας είναι σχεδιασμένα για να κινούνται και όταν δεν το κάνουμε αυτό, η αποθηκευμένη ενέργεια φρακάρει μέσα και δημιουργεί περισσότερο άγχος», λέει ο Jonathan Hoban, πρωτοπόρος της ψυχοθεραπείας μέσω του περπατήματος και συγγραφέας του Walk With Your Wolf: Reconnect with your Intuition, Confidence. και Power.

Τα 5 πράγματα που κάνουν οι ευτυχισμένοι άνθρωποι

Και συμπληρώνει: «Έχουμε μια θεμελιώδη, πρωταρχική ανάγκη να περπατάμε – τουλάχιστον 40 λεπτά την ημέρα αν είναι δυνατόν. Ο χρόνος για περπάτημα βοηθάει να ενεργοποιήσουμε ξανά τον εγκέφαλο, να μειώσουμε τα επίπεδα αδρεναλίνης και να δημιουργήσουμε μια αίσθηση διαύγειας. Γι' αυτό όταν επιστρέφουμε από μια βόλτα, συνήθως έχουμε την απάντηση σε ένα ζήτημα ή σε τυχόν προβλήματα που μπορεί να σκεφτόμασταν».

Το περπάτημα, λοιπόν, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις στο μέγιστο την ψυχολογία σου και ακολουθώντας τα παρακάτω – πιο αναλυτικά – tips θα δεις πως το άγχος και η οποιαδήποτε ταραχή σου από εδώ και στο εξής θα πάει (μαζί με εσένα) περίπατο.

via GIPHY

5 tips για να βελτιώσεις στο μέγιστο την ψυχολογία σου με ένα… απλό περπάτημα

Περπάτησε σε έντονο ρυθμό για να διώξεις τον θυμό σου

Σίγουρα θα έχεις βρεθεί σε φάση που να νιώθεις ότι θα εκραγείς και ότι θα ξεσπάσεις. Όλοι, άλλωστε, έχουμε στιγμές έντονου θυμού και δεν θέλουμε να μας μιλάει άνθρωπος. Τότε είναι, λοιπόν, που έχεις ανάγκη όσο τίποτα άλλο μια βόλτα για περπάτημα.

Δεν μιλώ, όμως, για ένα απλό, χαλαρό βήμα. Όταν είσαι θυμωμένη θα σε σώσει μόνο το πολύ έντονο περπάτημα. Βάλε γοργό βήμα, ξέσπασε όλα σου τα νεύρα στο πάρκο ή στον δρόμο που περπατάς και θα δεις πως μετά θα νιώσεις πολύ καλύτερα.

walking.jpg

Απενεργοποίησε το κινητό σου όταν περπατάς

Όταν έχεις κοντά σου το κινητό τηλέφωνο όλο και κάποιο μήνυμα θα έρθει, όλο και κάτι θα χρειαστείς και θα το χρησιμοποιήσεις. Εν ολίγοις, ο εγκέφαλός σου θα είναι διαρκώς σε εγρήγορση, οπότε… απενεργοποίησε το κινητό σου και απόλαυσε τον περίπατό σου. Μόνο τότε θα νιώσεις καλά.

Το περπάτημα θα σε βοηθήσει να «νικήσεις» τις λιγούρες

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Exeter, το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να «νικήσουν» τις λιγούρες, αλλά και να διαχειριστούν τον εθισμό στη νικοτίνη. Για την ακρίβεια, διαπιστώθηκε ότι μόνο 15 λεπτά περπάτημα εμπόδισε όσους έτρωγαν συχνά σοκολάτα να αισθάνονται τη συνηθισμένη τους λαχτάρα τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη βόλτα.

«Ξύπνα» τις αισθήσεις σου όσο απολαμβάνεις τη βόλτα σου

Κάθισε σε ένα σημείο, κλείσε τα μάτια, είσπνευσε αέρα από τη μύτη και βγάλε τον από το στόμα. Παρατήρησε τι υπάρχει γύρω σου και σκέψου. Μήπως κάποιο χρώμα σού θυμίζει κάτι ή μήπως υπάρχει γύρω σου μια γνώριμη μυρωδιά;

Πήγαινε για περπάτημα με παρέα για ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ψυχολογία σου

Εάν βιώνεις μια στρεσογόνο περίοδο, τι καλύτερο από το να πάρεις τη μαμά σου, την αδελφή ή τον αδελφό σου ή μια καλή φίλη και να πάτε για περπάτημα σε κάποιο άλσος ή κοντά στην περιοχή σας; Έτσι, και θα χαλαρώσεις με το περπάτημα και θα πεις και μια κουβέντα που θα σε κάνει να νιώσεις καλύτερα.

Οι ομαδικοί περίπατοι στη φύση, άλλωστε, έχουν συνδεθεί με σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης και ευεξία, ειδικά σε εκείνους που είχαν πρόσφατα περάσει μια δύσκολη και γεμάτη άγχος περίοδο στη ζωή τους, σύμφωνα με μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.