Πότε είναι ok να μην είσαι ok

Νατάσσα Σιδηροκαστρίτου
Πότε είναι ok να μην είσαι ok

Ναι είναι εντάξει να αφήσεις λίγο τις αρνητικές σκέψεις να εισχωρήσουν στο κεφάλι σου. Δεν μπορούμε πάντα να υποκρινόμαστε πως όλα είναι καλά!

Με όλα όσα έχει επιφέρει η πανδημία στην καθημερινότητά μας, οι εντάσεις και οι απαισιόδοξες σκέψεις κυριαρχούν μέσα μας. Όσο κι αν θέλουμε να τις μετατρέψουμε με θετικό πρόσημο, συνεχίζουμε να παραμένουμε κατηφείς και στενοχωρημένες. Αναρωτιέσαι γιατί; Μήπως τελικά ακόμα και η μετατροπή κάθε αρνητικού συναισθήματος σε θετικό, δε μας κάνει τελικά πραγματικά ευτυχισμένες;

Σύμφωνα με τους συγγραφείς του νέου βιβλίου «Be More Kid» της Nicky Taylor, του Mark Taylor και του Ed James, η απάντηση είναι όχι. «Δε χωράει αμφιβολία ότι η θετική σκέψη μπορεί να σας κάνει πιο ανθεκτικούς στις προκλήσεις της ζωής για να προχωρήσετε μπροστά, αλλά υπάρχουν και στιγμές που είναι εξίσου σημαντικό να αναγνωρίζετε και να αποδέχεστε το πώς αισθάνεστε πραγματικά μέσα σας», εξηγούν.

H μοναχικότητα δε σημαίνει μοναξιά: Αυτό είναι το κλειδί που κάνει τη διαφορά

Μερικές φορές νιώθουμε ότι πρέπει να είμαστε θετικοί ακόμη και όταν δεν το αισθανόμαστε. Αυτό μπορεί να οφείλεται στον φόβο της απόρριψης. «Συχνά οι άνθρωποι πιστεύουν ότι η ευτυχία είναι κάτι που θα νιώσουν μια μέρα, όταν οι περιστάσεις θα είναι οι κατάλληλες, γίνεται ο προορισμός μας για να αγωνιστούμε. Αντί να αναζητάμε όμως όλοι την ευτυχία πρέπει να απολαμβάνουμε την κάθε στιγμή με ικανοποίηση. Αυτό μας επιτρέπει να ζήσουμε μια πιο ήρεμη ζωή» , λένε οι συγγραφείς.

Πότε είναι ok να μην είσαι ok

Ενώ συμφωνούμε με την έρευνα ότι οι άνθρωποι που έχουν θετική προοπτική στη ζωή είναι λιγότερο αγχωμένοι και γενικά πιο υγιείς, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι για μερικούς ανθρώπους η θετική σκέψη μπορεί στην πραγματικότητα να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική ψυχική τους ευημερία.

1. Πώς οι θετικές σκέψεις μπορούν να έχουν αρνητικά αποτελέσματα

THETIKOTITA1.jpg

Οι άνθρωποι που αναζητούν συνεχώς το θετικό σε κάθε περίσταση μπορεί να αποφεύγουν να έρθουν αντιμέτωποι με τα συναισθήματά τους. Η αποφυγή αυτή μπορεί να γίνεται για διάφορους λόγους, κυρίως όμως από φόβο μήπως ανοίξει το κουτί της Πανδώρας και χάσουν τον έλεγχό τους. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι οι άνθρωποι δε θα τους αποδέχονται πια ή δε θα τους θέλουν κοντά τους.

2. Eίναι ok να μην είσαι ok

Όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες προκλήσεις στη ζωή, είναι σημαντικό να πιστεύεις ότι μια μέρα θα τα καταφέρεις, ότι θα βρεις τον στόχο σου. Ωστόσο, ταυτόχρονα, είναι οκ να δεχτείς ότι τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα δυσκολεύουν και δεν αισθάνεσαι καλά.

Δώσε στον εαυτό σου χώρο ν' αναπνεύσει, να κάνει ένα διάλειμμα και φρόντισέ τον. Η ζωή εμπεριέχει σκαμπανεβάσματα και οι δύσκολες στιγμές είναι αναπόφευκτα μέσα στο πρόγραμμα. Ωστόσο, δεν πρέπει ν' αφήσεις τον εαυτό σου για πολύ μεγάλο διάστημα να νιώθει άσχημα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, πρέπει να δράσεις. Προσπάθησε να καταλάβεις τι αισθάνεσαι και τι κρύβεται πίσω από αυτή την αναβαλλόμενη δράση σου και να το επιλύσεις.

3. Το μυστικό είναι να δράσεις

THETIKOTITA2.jpg

Η θετική σκέψη από μόνη της δεν μπορεί να πάρει αυτό που επιθυμείς. Είναι καθησυχαστικό και ακόμη συναρπαστικό να οραματίζεσαι το αύριο και όλα όσα θέλεις να σου φέρει, όμως αυτά είναι απλώς η αφετηρία. Πρέπει να κάνεις τις σωστές ενέργειες για να μετατρέψεις αυτά τα όνειρα σε πραγματικότητα. Όλοι έχουμε έναν αριθμό ασυνείδητων φίλτρων. Ένα τέτοιο φίλτρο είναι αν εστιάζουμε σε ευκαιρίες ή υποχρεώσεις. Όσοι από εμάς εστιάζουμε στις ευκαιρίες βλέπουμε οτιδήποτε είναι δυνατό. Ωστόσο, το «θα μπορούσα να το κάνω» πρέπει να μετατραπεί σε «πρέπει να το κάνω», αλλιώς θα παραμείνει πάντα μια πιθανότητα παρά μια πραγματικότητα και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση.

4. Εάν οι θετικές σκέψεις δεν έχουν αποτέλεσμα τότε τί έχει;

Τα παιδιά τείνουν να βλέπουν τα πράγματα με θετικό τρόπο -δε χρειάζεται να σκεφτούν θετικά, είναι η φυσική τους προεπιλογή-. Είναι χρήσιμο για εμάς να κατανοήσουμε τι αλλάζει καθώς μεγαλώνουμε και πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτές τις κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει.

Καθώς μεγαλώνουμε, επηρεαζόμαστε από πολλούς εξωτερικούς παράγοντες: το περιβάλλον, την οικογένεια, τους δάσκαλους, τους φίλους, την τηλεόραση αλλά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Όλα έχουν αντίκτυπο στις αξίες μας και σε όσα πιστεύουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τον κόσμο γύρω μας. Μερικές πεποιθήσεις μάς ενδυναμώνουν, ενώ άλλες έχουν αρνητικό αντίκτυπο επάνω μας. Συχνά, ο μόνος τρόπος για να τις αναγνωρίσεις είναι να παρατηρήσεις το τελικό αποτέλεσμα. Σκέψου, λαμβάνεις θετικά αποτελέσματα στη ζωή σου; Εάν όχι, αξίζει να μάθεις εάν κάποιες πεποιθήσεις σου σε περιορίζουν με κάποιον τρόπο. Να θυμάσαι, ευτυχία θεωρείται συχνά ο προορισμός. Κάτι για το οποίο πρέπει να αγωνιστείς για να το φτάσεις. Αντ 'αυτού, εκμεταλλέψου κάθε ευκαιρία για να ζήσεις την ικανοποίηση αυτής της στιγμής. Εάν απολαμβάνεις το ταξίδι της ζωής, η θετική σκέψη θα είναι εκεί συνοδοιπόρος σου.