5 τρόποι που θα σε ηρεμήσουν αμέσως όταν νιώθεις πελαγωμένη

5 τρόποι που θα σε ηρεμήσουν αμέσως όταν νιώθεις πελαγωμένη

Οι στιγμές άγχους είναι πολύ περισσότερες από τις στιγμές ηρεμίας μας γι' αυτό μήπως να υιοθετήσουμε αυτούς τους απλούς 5 τρόπους για να βρίσκουμε πάντα την εσωτερική μας ισορροπία;

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι μόλις εστιάσεις σε μια από τις αισθήσεις σου, αρχίζεις να αισθάνεσαι καλύτερα; Για παράδειγμα όσοι κάνουν yoga μαθαίνουν πως εστιάζοντας στην κοιλιακή αναπνοή, αμέσως οι καρδιακοί παλμοί πέφτουν και ηρεμούμε.

Με αυτό το μυστικό, το μυαλό μας σταματά να τροφοδοτεί το σώμα μας με άγχος. Αυτό το είδος ενσυνειδητότητας προέρχεται από την ινδική λέξη "Sati" που σημαίνει να δίνουμε περισσότερη προσοχή και να έχουμε μεγαλύτερη επίγνωση του τι συμβαίνει στο μυαλό και το σώμα μας. Σημαίνει απλώς να ζεις στο παρόν.

Όλα όσα συμβαίνουν στο σώμα σου όταν αναπνέεις από τη μύτη ή από το στόμα

Ώρα να αλλάξουμε τακτική

Ακολουθήστε αυτούς τους 5 τρόπους για να ηρεμήσεις το μυαλό σου όταν αγχώνεσαι.

1. Σταμάτησε τον φαύλο κύκλο της ανησυχίας και μάθε να αναπνέεις

xoris_agxos.jpg

Γνωρίζεις ότι τις περισσότερες φορές αναπνέουμε λάθος; Στην πραγματικότητα το κάνουμε 25.920 φορές την ημέρα, οπότε είναι καιρός να μάθουμε να το κάνουμε σωστά. Αυτή η ρηχή αναπνοή μπορεί να οδηγήσει σε υπεραερισμό και μπορεί να επιδεινώσει τις καταστάσεις άγχους και τις κρίσεις πανικού. Δεν παίρνουμε αρκετό οξυγόνο και δεν χρησιμοποιούμε τους πνεύμονές μας στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Βοηθά επίσης να σταματήσει να σκεφτόμαστε:

-Κι αν….

-Γιατί δεν…..

-Αν δεν το κάνω……… τότε……

-Αν δεν είχα………

Τώρα, όταν αρχίσεις να αναπνέεις σωστά, θα νιώσεις ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα, όπως λιγότερη ανησυχία και άγχος, βελτιωμένη στάση, ευκολότερη πέψη και καλύτερη ισορροπία.

2. Παρατήρησε 5 αντικείμενα κοντά σου

...από κάτι που βλέπεις στον δρόμο ή κάτι που έχεις μπροστά σου στο γραφείο. Όπου κι αν βρίσκεσαι σίγουρα υπάρχουν 5 πράγματα που μπορείς να παρατηρήσεις και να αφήσεις το μυαλό και τα μάτια σου να εστιάσουν. Ακόμη και το πώς φυσάει ο άνεμος ή τον ήχο που κάνουν τα φύλλα των δέντρων. Παρατήρησε λεπτομέρειες για το χρώμα, την κίνηση και την αλληλεπίδραση μεταξύ φωτός και σκιάς. Αυτή είναι μια εξαιρετική άσκηση...

3. Χρησιμοποίησε την όσφρησή σου

osfrisi.jpg

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πώς μυρίζει πραγματικά το διαμέρισμα ή το σπίτι σου; Την επόμενη φορά που θα φτάσεις σπίτι, κάνε μια προσπάθεια να μυρίσεις τον αέρα του σπιτιού σου. Δοκίμασε να μυρίσεις φρούτα, λουλούδια, δέντρα και φαγητά. Όπως και με όλες τις άλλες ασκήσεις, όταν χρησιμοποιείς τις αισθήσεις σου για να αυξήσεις την επίγνωσή σου, οι τύψεις του παρελθόντος και οι μελλοντικές ανησυχίες ωθούνται στο πίσω μέρος του μυαλού σου. Η τακτική εξάσκηση αυτών των τεχνικών θα αποφέρει σημαντικά οφέλη με την πάροδο του χρόνου. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Apple και η Google χρησιμοποιούν και οι δύο εκπαίδευση ενσυνειδητότητας για να βοηθήσουν τους υπαλλήλους τους σε στιγμές άγχους.

4. Φέρε στο μυαλό σου ασκήσεις ενσυνειδητότητας

Αν θέλεις να έχεις κάποιο όφελος από αυτές τις ασκήσεις, πρέπει να σκεφτείς πώς νιώθεις ενώ τις εκτελείς. Παρατήρησες σωματικές αλλαγές; Τι συναισθήματα ένιωσες; Ένιωσες καλύτερα με κάποιο τρόπο; Κάνε το με μη επικριτικό τρόπο γιατί αυτό είναι το κλειδί για να ζήσεις την ομορφιά του σύμπαντος. Καθώς το κάνεις αυτό σε μια χρονική περίοδο, θα είσαι σε θέση να αξιολογήσεις εάν αισθάνεσαι λιγότερο θυμωμένη ή αγχωμένη.

5. Δοκιμάστε το προσεκτικό περπάτημα

Όταν κάνετε προσεκτικό περπάτημα, γίνεστε πολύ πιο συντονισμένοι σε: Το περιβάλλον, οι ήχοι, τα αξιοθέατα και οι μυρωδιές Ο αέρας γύρω σου, ο καιρός και ο ουρανός που αλλάζει Πώς κινείται το σώμα σας Η αναπνοή σου Πάντα, καθώς αναλογίζεστε αυτόν τον νέο τρόπο περπατήματος, θα διαπιστώσετε ότι το μυαλό σας είναι πιο ήρεμο και αισθάνεστε πιο ανανεωμένοι. Υπάρχουν επίσης ορισμένα φυσικά οφέλη στο ότι η αρτηριακή πίεση μειώνεται, οι αρθρώσεις αισθάνονται καλύτερα και έχετε μεγαλύτερη ευελιξία.