Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνουμε κομπλιμέντα σε κάποιον για το σώμα του;

Ανθή Μιμηγιάννη
Ποιος είναι ο σωστός τρόπος να κάνουμε κομπλιμέντα σε κάποιον για το σώμα του;
Pexels

Η σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους είναι πιο πολύπλοκη από το να είναι απλώς καλή ή κακή. Έτσι, για παράδειγμα, απόφυγε να χρησιμοποιείς το σώμα κάποιου άλλου για να κάνεις μια δήλωση.

Η σχέση που έχουν οι άνθρωποι με το σώμα τους είναι πιο πολύπλοκη από το να είναι απλώς καλή ή κακή. Και όταν πρόκειται να κάνεις κομπλιμέντα σε κάποιον για το σώμα του, ακόμη κι αν έχεις καλές προθέσεις, μπορεί να τον πληγώσεις. Ειδικά όταν δεν τον γνωρίζεις προσωπικά.

Όταν βλέπουμε τη ζωή ενός ατόμου στο διαδίκτυο, βλέπουμε μόνο ένα πολύ μικρό μέρος του τι συμβαίνει σε αυτή. Γι' αυτό καλύτερα να σκεφτείς με ενσυναίσθηση πριν αφήσεις κάποιο σχόλιο: Απόφυγε να πεις οτιδήποτε για την εμφάνιση κάποιου.

Δεν υπάρχουν πραγματικά «ασφαλείς» λέξεις για να περιγράψουμε το σώμα ενός άλλου ατόμου χωρίς να γνωρίζουμε τη σχέση του με αυτές τις λέξεις. Ένα σχόλιο που υποθέτουμε ότι είναι απολύτως ακίνδυνο θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ένα πιο κακεντρεχές σχόλιο που έκανε πριν από εμάς κάποιος άλλος.

Ήρθε λοιπόν η ώρα να επανεξετάσουμε τα είδη των κομπλιμέντων που δίνουμε, για να εξυψώσουμε πραγματικά τους ανθρώπους για την εσωτερική τους ομορφιά και όχι για την εμφάνιση, το βάρος ή τον τύπο του σώματός τους.

Απόφυγε τα κομπλιμέντα για την εμφάνιση ή το σώμα κάποιου

Στον ιατρικό κόσμο, υγιής σημαίνει «απαλλαγμένος από ασθένειες», αλλά η διαδικτυακή λέξη «υγιής» έχει πιο επιφανειακές συνδηλώσεις. Συχνά αναφέρεται στο «αδύνατος» ή «γυμνασμένος»- ή στο να φαίνεσαι πιο αδύνατος και γυμνασμένος. Μια αναζήτηση στο Instagram με το #healthybody δίνει αποτελέσματα κυρίως ενός σωματότυπου.

Σχόλια όπως «Φαίνεσαι τόσο φωτογενής!» μπορεί να φαίνονται καλύτερες εναλλακτικές λύσεις, αλλά και αυτά είναι επίσης εμμονή στην εμφάνιση. Αυτές οι λέξεις μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και να ενισχύσουν το λάθος μήνυμα, επειδή ποτέ δεν ξέρεις πόσο χρόνο αφιέρωσε κάποιος για να ποζάρει ή να αλλάξει το σώμα του σκόπιμα για κομπλιμέντα.

Τα σχόλια περί βάρους, όπως το «αδυνάτισες» είναι μεταμφιεσμένα όπλα, μια γλώσσα που, ανεξάρτητα από την πρόθεση του ομιλητή, κρατά το άτομο που τα δέχεται σταθερά προσηλωμένο στην πεποίθηση ότι το σώμα του, από μόνο του, δεν είναι αρκετό, ότι η όποια ομορφιά του απαιτεί προσπάθεια.

Αντ' αυτού, μπορείς να επικεντρωθείς στα χαρακτηριστικά τους. Σχολίασε την αίσθηση του στυλ τους ή το χαμόγελό τους (εφόσον δεν τους λες να χαμογελούν περισσότερο). Ή ίσως απλά να πατήσεις like και να συνεχίσεις να κάνεις scrolling.

Ενθαρρυντικά κομπλιμέντα:

  • «Το χαμόγελό σου είναι τόσο λαμπερό και μεταδοτικό!»
  • «Φαίνεσαι κομψή - Είσαι πάντα τόσο καλοντυμένη!»
  • «Φαίνεσαι τόσο ευτυχισμένη! Ελπίζω να συνεχίσεις να έχεις τέτοιες μέρες»

Απόφυγε να χρησιμοποιείς το σώμα κάποιου άλλου για να κάνεις μια δήλωση

Όλοι έχουν ένα σώμα και όλοι έχουν κάποιες προσωπικές (ή ίσως όχι και τόσο προσωπικές) αρνητικές σκέψεις σχετικά με αυτό. Δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και εμείς βαρύτητα σε αυτές.

Σχόλια όπως «Είσαι τόσο θαρραλέα» συχνά συνοδεύονται από μια σιωπηρή υπενθύμιση ότι αν κάποιος άλλος με διαφορετικό σωματότυπο είχε δημοσιεύσει την ίδια φωτογραφία, μπορεί να θεωρούνταν «φυσιολογικός» και όχι θαρραλέος.

Σχεδόν όλοι οι νέοι και νέες είναι ενεργοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βάζοντας τη ζωή και το σώμα τους σε συνεχή προβολή. Αυτό συχνά ανοίγει τη σκηνή για σχολιασμό ορισμένων τύπων σώματος - και κάθε άτομο έχει επίγνωση του πόσο λίγο ή πολύ η κοινωνία αποδέχεται ή όχι τον τύπο σώματός του.

Η ακτιβίστρια και συγγραφέας Rachel Cargle ανέλυσε αυτή την ακούσια ντροπή με την υπενθύμιση ότι το σώμα δεν είναι πεδίο μάχης. Το φυσικό σώμα ενός ατόμου δεν πρέπει να έχει καμία αξία στον καθορισμό του τι είναι σωστό και τι λάθος, τι έχει αξία και τι όχι.

Τι θα έπρεπε να λες αντ' αυτού

Η φίλη σου φοράει μπικίνι, παρόλο που δεν είναι καρμπόν αντίγραφο του μοντέλου που το φόρεσε στο διαδίκτυο; Σε παρακαλώ: Μην της πεις ότι είναι θαρραλέα. Μπορεί να μην είχε καν δισταγμούς γι' αυτό εξαρχής, αλλά να το κάνει αφού ακούσει να λες ότι θεωρείς γενναίο να φορά αυτό το μπικίνι.

Περιόρισε λοιπόν το σχόλιό σου στην επιλογή των ρούχων: «Λατρεύω το μπικίνι σου! Πάντα ξέρεις πού να βρεις τα καλύτερα μαγιό» ή «Πόσο σου πάει το κίτρινο». Τα σχόλια για τις επιλογές τους αναβαθμίζουν το άτομο για την προσωπικότητά του, παρά για το σώμα του.

Μην εστιάζεις στα αποτελέσματα ή την εμφάνιση, αλλά στις προσπάθειες

Οι άνθρωποι που βρίσκονται σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής, συχνά επιδεικνύουν την πρόοδό τους στο διαδίκτυο. Και όταν δεις μια φωτογραφία του «πριν και μετά» που δημοσίευσε ένας φίλος ή γνωστός σου, μπορεί να μπεις στον πειρασμό να γράψεις κάτι για το πόσο υπέροχα δείχνουν. Αλλά συχνά το μήνυμα που λαμβάνουν είναι πόσο το «νέο» τους σώμα είναι καλύτερο από το «παλιό» τους σώμα.

Το βάρος και το μέγεθος δεν πρέπει να είναι ο τρόπος με τον οποίο αποφασίζουμε αν κάποιος είναι υγιής. Η εστίαση μόνο στη φυσική εμφάνιση ενός ατόμου δίνει απόλυτη έμφαση στα αποτελέσματα και μπορεί να αγνοήσει όλα όσα έκανε για να φτάσει εκεί. Επίσης, ενισχύει την πεποίθηση ότι τα αποτελέσματα - και λιγότερο η προσπάθεια - είναι αυτά που αξίζουν έπαινο. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να ενισχύσει τις λάθος προτεραιότητες στο άλλο άτομο ή σε οποιονδήποτε άλλον διαβάζει τα σχόλια.

Όταν πρόκειται να επαινέσεις την πρόοδο κάποιου, μείνε μακριά από συγκρίσεις.

Τι να πεις αντ' αυτού

Η υιοθέτηση και η διατήρηση υγιεινών συνηθειών είναι σκληρή δουλειά. Δεν είναι μια λύση ενός προβλήματος, αλλά μια πράξη εξισορρόπησης μεταξύ του να πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο, να μαγειρεύεις στο σπίτι για να αποφεύγεις να τρως απ' έξω, να σχεδιάζεις από πριν, να φροντίζεις την οικογένεια και όλα τα άλλα που περιλαμβάνονται σε μια μέρα.

Αξίζει λοιπόν να επιβραβεύσεις τις προσπάθειες και τον χρόνο που αφιερώνουν για να φροντίζουν τον εαυτό τους, επειδή το πώς αισθάνονται μέσα τους αξίζει επίσης τον έπαινο.

Πες πράγματα όπως:

  • «Συνέχισε τη σκληρή δουλειά! Η πρόοδός σου είναι καταπληκτική»
  • «Σοβαρά, πώς καταφέρνεις να παραμένεις τόσο κινητοποιημένη και αφοσιωμένη; Δώσε tips»
  • «Με εμπνέεις να φροντίζω και εγώ καλύτερα τον εαυτό μου. Σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι»

Μην αφήσεις τα λόγια σου να χαλάσουν τη διάθεση κάποιου

Η αποφυγή των κομπλιμέντων για το βάρος και την εμφάνιση μπορεί να ανοίξει το δρόμο για πιο γνήσια σχόλια, ενώ παράλληλα προωθεί μια πιο διαφορετική προσέγγιση της υγείας. Με αυτόν τον τρόπο, η ευτυχία ή το όραμα της επιτυχίας μας δεν βασίζεται σε ανεξέλεγκτους, διαρκώς μεταβαλλόμενους παράγοντες.

Η διεύρυνση του τρόπου με τον οποίο ορίζουμε και βλέπουμε την υγεία μέσω της γλώσσας είναι επίσης ένας τρόπος για να αλλάξουμε τις κοινωνικές νόρμες και στάσεις απέναντι στους διαφορετικούς τύπους σώματος. Εξάλλου, ο τρόπος με τον οποίο φροντίζουμε το μυαλό μας - και ο ένας τον άλλον - επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο φροντίζουμε το σώμα μας.

Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στο σώμα κανενός. Αλλά τα ευγενικά, υποστηρικτικά λόγια μπορούν να βοηθήσουν την ψυχολογία και υπάρχουν αποδείξεις ότι η ψυχική υγεία επηρεάζει τη σωματική μας υγεία. Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσεις, είναι να αποφεύγεις να κάνεις σχόλια για το σώμα των άλλων, ακόμη και των φίλων σου.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να κάνεις κομπλιμέντα στους ανθρώπους που αγαπάς. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να αναρωτηθείς: Ποιος ακούει; Χρειάζεται να το ακούσει; Θα εξακολουθεί να ισχύει το κομπλιμέντο αν αλλάξει το σώμα τους;

Τι να κάνεις όταν πρόκειται για σοβαρή αλλαγή

Αν παρατηρήσεις δραστικές αλλαγές στην εμφάνιση ενός φίλου, όπως ότι δείχνει κουρασμένος ή ότι φαίνεται να παίρνει βάρος, μπορεί να είναι σημάδι ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Έτσι, αντί να τους ρωτάς για το βάρος τους - κάτι που θα προσθέσει μόνο αρνητισμό στην ήδη αρνητικότητα που μπορεί να νιώθουν - ρώτα τους απλά πώς είναι ψυχολογικά και πώς τα πάνε.