Μήπως έχεις πολύ υψηλή ενσυναίσθηση; Τα χαρακτηριστικά, το τεστ, τα μειονεκτήματα και τι να κάνεις

Ανθή Μιμηγιάννη
Μήπως έχεις πολύ υψηλή ενσυναίσθηση; Τα χαρακτηριστικά, το τεστ, τα μειονεκτήματα και τι να κάνεις
Pexels

Σου έχουν πει ποτέ ότι είσαι πολύ ευαίσθητη; Ή σε συμβούλεψαν να «σκληρύνεις»;

Ίσως πάντα ένιωθες ότι ξέρεις τι πρόκειται να συμβεί προτού συμβεί ή πώς αισθάνονται οι άλλοι χωρίς να χρειάζεται να σου το πουν. Αν ναι, μπορεί να είσαι απλά άνθρωπος με πολύ υψηλή ενσυναίσθηση ή απλώς ενσυναισθητική.

Πιστεύεται ότι οι ενσυναισθητικοί είναι άνθρωποι με ένα μοναδικό είδος ενσυναίσθησης που συνδυάζει την ικανότητα να κατανοείς και να μοιράζεσαι τα συναισθήματα των άλλων, με το ένστικτο και την αντίληψη. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η διαισθητική ενσυναίσθηση είναι ένα ισχυρό χάρισμα που μπορεί να συνοδεύεται από τις δικές του μοναδικές προκλήσεις.

Η επιστήμη

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις για την ύπαρξη τέτοιων ατόμων. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η διαισθητική ενσυναίσθηση σχετίζεται περισσότερο με αυτό που τα επιστημονικά στοιχεία ονομάζουν συμπόνια. Μια μελέτη που διαβάζουμε στο healthline.com, υποστηρίζει ότι η συμπόνια συμπίπτει με το συναισθηματικό στοιχείο της ενσυναίσθησης.

Οι συγγραφείς της ίδιας μελέτης έκαναν συγκρίσεις μεταξύ της ενσυναίσθησης και της συμπόνιας, σημειώνοντας ότι και τα δύο συναισθήματα προκαλούνται όταν κάτι κακό συμβαίνει σε ένα άλλο άτομο.

Εναλλακτικά, η διαισθητική ενσυναίσθηση μπορεί στην πραγματικότητα να αντιστοιχεί περισσότερο με υψηλή συναισθηματικότητα. Ενώ η ύπαρξη των διαισθητικών δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη, ορισμένοι άνθρωποι πιστεύουν ακράδαντα σε αυτούς και προσφέρουν ανεπίσημες αποδείξεις για την ύπαρξή τους.

Τύποι ανθρώπων με πολύ υψηλή ενσυναίσθηση

«Υπάρχουν διαφορετικά είδη ανθρώπων με πολύ υψηλή ενσυναίσθηση», λέει η Judith Orloff, MD, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου The Empath's Guide To Survival: Life Strategies For Sensitive People.

Σύμφωνα με τις εμπειρίες της ίδιας της Orloff (και όχι με εμπειρικές έρευνες), υπάρχουν τρεις τύποι ανθρώπων με πολύ υψηλή ενσυναίσθηση»:

  • φυσικοί
  • συναισθηματικοί
  • διαισθητικοί

«Οι φυσικοί ενσυναισθητικοί μαζεύουν πολλά πράγματα στο ίδιο τους το σώμα. Παίρνουν τα σωματικά συμπτώματα άλλων ανθρώπων και μπορούν στην πραγματικότητα να αναλάβουν την ασθένεια άλλων ανθρώπων», λέει η Orloff.

Στη συνέχεια, υπάρχουν οι διαισθητικοί ενσυναισθητικοί. «Οι διαισθητικοί ενσυναισθητικοί είναι εκείνοι που βιώνουν τη ζωή με εξαιρετική αντίληψη», λέει η Orloff.

Σύμφωνα με την Orloff, οι διαισθητικοί ενσυναισθητικοί είναι εξαιρετικά οξυδερκείς και μπορεί να έχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • ψυχική ικανότητα που μπορεί να εκδηλωθεί ως αίσθηση της γνώσης
  • τηλεπάθεια
  • ικανότητα λήψης μηνυμάτων στα όνειρα
  • ικανότητα επικοινωνίας με ζώα και φυτά
  • ικανότητα να λαμβάνουν τα ενστικτώδη συναισθήματα και τα σήματα του σώματος

«Είναι εξαιρετικά διαισθητικοί και ευαίσθητοι και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν αυτό για να καθοδηγήσουν τη ζωή τους», προσθέτει.

Και πάλι, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς αυτούς και ότι αυτές οι έννοιες δεν μπορούν να μετρηθούν εμπειρικά.

Χαρακτηριστικά των υψηλά ενσυναισθητικών

Παρόλο που η έρευνα είναι ελλιπής, μπορεί να αισθάνεσαι ότι τα χαρακτηριστικά και οι ιδιότητές σου μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων με υψηλή ενσυναίσθηση και να ταυτιστείς:

Οι ενσυναισθητικοί πιστεύεται ότι έχουν πολύ υψηλά επίπεδα διαίσθησης. Λέγεται ότι είναι εξαιρετικά διορατικοί και ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων.

Ακόμη, μπορεί να αναλάβουν τον πόνο των άλλων και συχνά κάνουν το κάτι παραπάνω» για να τους ανακουφίσουν. Θεωρούνται πολύ περιποιητικοί, στοργικοί και συμπονετικοί.

Μπορεί επίσης να συγκλονίζονται εύκολα από θορύβους και μυρωδιές, ενώ αισθάνονται βαθιά συνδεδεμένοι με τη φύση, τα ζώα και τα φυτά.

Υποστηρίζεται ότι έχουν μια ισχυρή αίσθηση αντίληψης, είτε πρόκειται για το να καταλάβουν πότε κάποιος λέει ψέματα είτε να αντιληφθούν την καλύτερη πορεία δράσης που πρέπει να ακολουθήσουν σε οποιαδήποτε κατάσταση.

Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ενσυναισθητικοί έχουν την τάση να απορροφούν τα συναισθήματα των άλλων και ως εκ τούτου μπορούν εύκολα να εξαντληθούν. Πιστεύεται ότι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από την εξωτερική ενέργεια και πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το με ποιους επιλέγουν να περνούν χρόνο.

Μειονεκτήματα της υψηλής ενσυναίσθησης

Αν και η Orloff πιστεύει ότι το να έχεις υψηλή ενσυναίσθηση είναι ένα υπέροχο χάρισμα, υποστηρίζει επίσης ότι μπορεί να φέρει πολλές σύνθετες δυσκολίες. Το να είσαι τόσο βαθιά συντονισμένος με τους άλλους μπορεί να είναι ένα βαρύ φορτίο, λέει.

«Μπορεί να είναι πρόκληση, επειδή οι ενσυναισθητικοί δεν έχουν τα ίδια φίλτρα όταν πρόκειται για αρνητική ενέργεια», λέει η Orloff.

Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να διαχειριστούν αυτές τις δυσκολίες και να αποφεύγουν να απορροφούν τον πόνο, το άγχος και τα συναισθήματα των άλλων.

Τεστ ενσυναίσθησης

Η Orloff συμβουλεύει να κάνεις στον εαυτό σου μερικές από τις παρακάτω ερωτήσεις για να προσδιορίσεις το επίπεδο ενσυναίσθησης που διαθέτεις. Όσο περισσότερα αναγνωρίζεις, τόσο πιο ψηλά βρίσκεσαι στην κλίμακα.

  • Μου λένε ότι είμαι υπερβολικά ευαίσθητος ή πολύ ντροπαλός σε όλη μου τη ζωή;
  • Αισθάνομαι συχνά ότι δεν ταιριάζω με τους υπόλοιπους;
  • Μήπως οι άνθρωποι μου αποστραγγίζουν την ενέργεια; Χρειάζομαι πολύ χρόνο μόνη μου για να αναζωογονηθώ;
  • Μήπως οι θόρυβοι, οι μυρωδιές ή η υπερβολική ομιλία με καταβάλλουν;
  • Προτιμώ να πηγαίνω με το δικό μου αυτοκίνητο σε μέρη, ώστε να έχω τη δυνατότητα να φύγω;
  • Έχω την τάση να απομονώνομαι κοινωνικά;
  • Έχω διαίσθηση για τους ανθρώπους και γνωρίζω πράγματα χωρίς να μου το λένε;
  • Έχουν φοβηθεί άλλοι άνθρωποι από τη διαίσθησή μου;

Αυτοφροντίδα για ενσυναισθητικούς

Οι ενσυναισθητικοί είναι «συναισθηματικά σφουγγάρια». Έχουν την τάση να απορροφούν ό,τι συμβαίνει στους άλλους ανθρώπους. Δεν έχουν τις ίδια άμυνες που έχουν οι άλλοι άνθρωποι.

Η Orloff πιστεύει ότι το σωστό είδος αυτοφροντίδας μπορεί να διορθώσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ενσυναισθητικοί. «Μόλις κάποιος αντιληφθεί ότι είναι πολύ ενσυναισθητικός, μπορεί να μάθει να ευημερεί και να επεκτείνει τη διαίσθησή του, να μην κατακλύζεται από το χάρισμά του και να μάθει πώς να το χρησιμοποιεί για καλό».

Συχνά διαλείμματα

Μία από τις προτάσεις της Orloff στους ενσυναισθητικούς είναι να κάνουν μίνι διαλείμματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αντί να πιέζουν τον εαυτό τους να πηγαίνει από το ένα πράγμα στο άλλο, προτείνει να αφιερώνουν χρόνο για επαναπροσδιορισμό και αποφυγή της εξάντλησης.

Προσοχή στον περίγυρο

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι ενσυναισθητικοί μπορούν εύκολα να επηρεαστούν από τις ενέργειες γύρω τους. «Άκου το σώμα σου και δες ποιος σου δίνει ενέργεια και ποιος στην απορροφά», λέει η Orloff. «Μην μένεις κοντά σε ανθρώπους που σε απομυζούν συνεχώς. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις επίγνωση των σημάτων του σώματος και να μην τα απορρίπτεις».

Διαλογισμός

Ο τακτικός διαλογισμός μπορεί να βοηθήσει έναν άνθρωπο με πολύ υψηλή ενσυναίσθηση να αναπληρώσει την ενέργειά του. Με σωστές αναπνοές και «άδειασμα» του μυαλού από σκέψεις, μπορούν να επαναπροσδιορίσουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες τους.