Eσύ σε αγαπάς; Πώς να κατανοήσω τον εαυτό μου και να ενισχύσω το self love

Eσύ σε αγαπάς; Πώς να κατανοήσω τον εαυτό μου και να ενισχύσω το self love

Όπως έχει πει κι ο Charlie Chaplin: “Όταν άρχισα ν’  αγαπώ τον εαυτό μου πραγματικά, κατάλαβα σε πόσο δύσκολη θέση έρχονταν κάποιος με το να του επιβάλλω τις επιθυμίες μου, παρότι ήξερα ότι ούτε ήταν η κατάλληλη στιγμή ούτε ο άνθρωπος ήταν έτοιμος, ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος ήμουν εγώ. Σήμερα ξέρω ότι αυτό το λέμε self love”. Γράφει η Counselling Psychologist, Psychotherapist, Writer Nίνα Καραμολέγκου 

Το self love, η αυτοπεποίθηση και η αποδοχή του εαυτού μας είναι πράγματα πολύ σημαντικά για να νιώθουμε ισορροπημένοι και να πορευόμαστε με μια σχετική σιγουριά. Φυσικά, το self love μπορεί να κατακτηθεί σιγά-σιγά και είναι στο χέρι μας να το αποκτήσουμε.

Επιπλέον, η αυτοπεποίθηση, η αυτοεκτίμηση, και η αυτογνωσία, εκφράζουν την καλή γνώση του εαυτού μας και την εκτίμηση γι’ αυτό που είμαστε. Φυσικά δεν έχει να κάνει με κάποιο εξιδανικευμένο εαυτό που αξίζει μόνο υπό όρους, ούτε για μια εικόνα εαυτού που ανταποκρίνεται σε αυτό που περιμένουν οι άλλοι ή που καθορίζεται από τα social media. Όλες οι παραπάνω έννοιες έχουν να κάνουν με την αποδοχή των αδυναμιών και των προσόντων, των «συμπλεγμάτων» και των χαρισμάτων.

annie-spratt-WQC8HvAU2SY-unsplash.jpg

Επομένως, self love σημαίνει ότι αποδεχόμαστε και εκτιμάμε τόσο τα θετικά όσο και τα αρνητικά στοιχεία του εαυτού μας. Αυτό μας δίνει δύναμη και αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για να είμαστε ικανοποιημένοι από τη ζωή μας και να αισθανόμαστε επαρκείς, ώστε να κατακτήσουμε τους στόχους μας.

Ακόμη, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως δεν πρέπει να βάζουμε τη ζωή μας στον «πάγο», αν πιστεύουμε πως δεν έχουμε το ιδανικό σώμα για την παραλία, αν πιστεύουμε πως δεν μπορούμε να φορέσουμε σορτς, κολάν ή αν έχουμε προβλήματα στο δέρμα όπως η ακμή, που μας αναγκάζει να φοράμε βαριά make up για να την καλύψουμε. Το ανθρώπινο σώμα, έχει ραγάδες, που φανερώνουν ότι έχεις γίνει μανούλα ή είχες αυξομειώσεις βάρους και έχει κυτταρίτιδα γιατί έτσι είμαστε γενετικά προγραμματισμένες.

content-pixie-2V5PJgGqyts-unsplash.jpg

Στην περίπτωση που θέλουμε να ακολουθήσουμε μια υγιεινή διατροφή, μια ειδικά προσαρμοσμένη γυμναστική για τις ανάγκες μας, χωρίς να μας γίνει εμμονή είναι απόλυτα θεμιτό. Πάντοτε να κάνουμε πράγματα με γνώμονα το δικό μας καλό, τις δικές μας ανάγκες και φυσικά πάντοτε να απευθυνόμαστε σε ειδικούς που θα μας βγάλουν ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής και άσκησης και όχι κάποιο που ακούσαμε στην τηλεόραση ή έκανε μια γνωστή μας .

Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας βοηθήσουν, να σας κατευθύνουν και να φτάσετε στον στόχο μας ασφαλείς και προστατευμένοι. Ακόμη, κι αν ήδη ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορείτε να εντάξετε κάποια συμπληρώματα στη διατροφή σας, όπως super foods, που θα βελτιώσουν την διάθεσή σας και τον τρόπο που τρέφεστε.

Πώς ενισχύουμε το self love;

Σε αυτό το σημείο μπορούμε, να αναφερθούμε σε μία τεχνική ενίσχυσης του self love, η οποία θα μπορέσει να μας βοηθήσει στο να αποκτήσουμε αυτογνωσία και μια πιο θετική εικόνα για τον εαυτό μας. Αυτή η τεχνική είναι απλή, για μια εβδομάδα θα πρέπει να αξιολογούμε όλες τις δραστηριότητες μας σε δύο κατηγορίες, «μου αρέσει» και «δεν μου αρέσει» αυτό που κάνω. Για παράδειγμα, ακολουθώ βίντεο γυμναστικής από το YouTube , μου αρέσει, έχει αποτέλεσμα; ή θα μπορούσα να επιλέξω μια άλλη δραστηριότητα, όπως προγράμματα γυμναστικής που στοχεύουν στις δικές μου ανάγκες; Είναι τόσα πολλά τα ερωτήματα που μπορούμε να απευθύνουμε στον εαυτό μας και το πιο σημαντικό είναι πως μόνοι μας μπορούμε να καταφέρουμε να ανακαλύψουμε αυτά που μας προσδιορίζουν και μας ολοκληρώνουν ως προσωπικότητες. Φυσικά κάποιες καταστάσεις στη ζωή δεν μπορούν να αλλάξουν, αλλά είναι υπέρ μας να τις αναγνωρίσουμε και να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας ως προς αυτές και να ζητήσουμε βοήθεια από ειδικούς ψυχικής υγείας.