Γιατί κλαίμε, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το κάνουμε και γιατί οι άντρες κλαίνε πιο σπάνια;

Γιατί κλαίμε, τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν το κάνουμε και γιατί οι άντρες κλαίνε πιο σπάνια;
Pexels

Άλλοι, κλαίνε από χαρά, άλλοι από λύπη, εμείς από προχθές...

Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει κλάψει τουλάχιστον έστω και μία φορά στην ενήλικη ζωή του. Έχουμε την τάση να πέφτουμε στη φιλοσοφία του ένα δάκρυ κύλησε παρακολουθώντας δραματικές ταινίες, όταν νιώθουμε ντροπή ή ακόμα και να κλάψουμε από ευτυχία. Και η αλήθεια είναι ότι το ανθρώπινο σώμα αντιδρά σε πολλά ερεθίσματα που μπορούν να μας κάνουν να δακρύσουμε. Αναλυτικά:

Οι λόγοι που κλαίμε

Συναισθηματικοί λόγοι: Όταν κλαίμε για να νιώσουμε ανακούφιση. Τα δάκρυα βοηθούν στην απελευθέρωση της έντασης και ανακουφίζουν το μυαλό μας. Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται καλύτερα μετά το κλάμα.

Κοινωνικοί λόγοι: Όταν κλαίμε για να μεταδώσουμε συναισθήματα. Το κλάμα μας βοηθά στο να γνωστοποιούμε στους άλλους πώς νιώθουμε αυτή τη στιγμή. Τα δάκρυα μπορούν να μεταδώσουν μίσος, θυμό, χαρά, ειλικρίνεια, αγάπη κ.λπ.

Φυσικοί λόγοι: Όταν κλαίμε για να μεταφέρουμε βασικές ουσίες στα μάτια μας ή να διώξουμε τις τοξίνες. Το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά φτάνουν στην επιφάνεια των ματιών μέσω δακρύων επειδή δεν υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία στα μάτια.

pexels-andrea-piacquadio-3767426.jpg

Τύποι και λειτουργίες δακρύων

Υπάρχουν 3 είδη δακρύων και το καθένα από αυτά έχει διαφορετικές λειτουργίες.

 • Τα βασικά δάκρυα καλύπτουν τα μάτια μας όλη μέρα. Μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα, ενυδατώνουν, προστατεύουν, καταπολεμούν τις λοιμώξεις και επίσης δημιουργούν ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια σε διάφορα υπολείμματα. Τα βασικά δάκρυα παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στην επιφάνεια του ματιού. Περιέχουν έλαιο, βλέννα, νερό και αλάτι. Το έλαιο τα εμποδίζει να εξατμιστούν. Το ανοιγοκλείσιμο μάς βοηθά να κατανείμουμε τα βασικά δάκρυα ομοιόμορφα στην επιφάνεια του ματιού.
 • Απαιτούνται ερεθιστικά δάκρυα για να ξεπλυθούν τα μάτια. Απελευθερώνονται όταν ξεφλουδίζουμε κρεμμύδια ή μπαίνει κάτι στο μάτι μας. Αυτά τα δάκρυα ξεπλένουν ερεθιστικά για να προστατεύσουν τα μάτια μας.
 • Τα συναισθηματικά δάκρυα εμφανίζονται ως αντίδραση σε έντονα συναισθήματα, όπως λύπη, θλίψη, θυμός ή, αντίθετα, χαρά. Περιέχουν περισσότερες ορμόνες του στρες και φυσικά παυσίπονα από άλλα είδη δακρύων. Τα συναισθηματικά δάκρυα μεταφέρουν τα συναισθήματά μας στους γύρω μας.

Νιώθεις πως έχεις χάσει τον αυθορμητισμό σου; Τρεις ιδέες για να τον επαναφέρεις

Από τι είναι φτιαγμένα τα δάκρυα

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί τα δάκρυα είναι αλμυρά. Το γεγονός είναι ότι τα σωματικά υγρά περιέχουν ηλεκτρολύτες, οι οποίοι τους δίνουν μια αλμυρή γεύση.

Συστατικά των δακρύων:

 • Νερό
 • Ηλεκτρολύτες (νάτριο, κάλιο, χλωριούχο, διττανθρακικό, μαγνήσιο και ασβέστιο)
 • Πρωτεΐνες (λυσοζύμη, λακτοφερρίνη, λιποκαλίνη και IgA) — τα δάκρυα περιέχουν περίπου το 1/10 της πρωτεΐνης του πλάσματος του αίματος.
 • Λιπίδια
 • Mucins

Τα δάκρυα περιέχουν φυσικά αντιβιοτικά, λυσοζύμες. Βοηθούν στη διατήρηση της υγείας της επιφάνειας των ματιών καταπολεμώντας βακτήρια και ιούς.

Το δακρυϊκό φιλμ αποτελείται από 3 στρώματα:

 • Το λιπαρό εξωτερικό στρώμα κάνει την επιφάνεια του ματιού λεία και εμποδίζει τα δάκρυα να στεγνώσουν γρήγορα.
 • Το υδαρές μεσαίο στρώμα θρέφει και ενυδατώνει το μάτι.
 • Το εσωτερικό στρώμα βλέννας βοηθά το δακρυϊκό φιλμ να κολλήσει στην επιφάνεια του ματιού.

Τι συμβαίνει όταν κλαίμε

 • Οι δακρυϊκοί αδένες που βρίσκονται πάνω από τα μάτια είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή δακρύων. Παράγουν δάκρυα από το πλάσμα του αίματος.
 • Μετά την έκκριση, το δακρυϊκό υγρό κυκλοφορεί σε όλο το μάτι και συσσωρεύεται στη δακρυϊκή λίμνη, που βρίσκεται στον έσω κανθό του ματιού (την εσωτερική γωνία).
 • Από εκεί, τα δάκρυα ρέουν σε ανοίγματα (puncta) στις εσωτερικές γωνίες των άνω και κάτω βλεφάρων.
 • Μέσω του puncta, τα δάκρυα εισέρχονται στα κανάλια όπου μετακινούνται στον δακρυϊκό σάκο.
 • Στη συνέχεια, τα δάκρυα περνούν από τον ρινοδακρυϊκό πόρο και στραγγίζουν στη μύτη.
 • Εκεί τα δάκρυα είτε εξατμίζονται είτε επαναρροφούνται.

Διάφορες λοιμώξεις, οίδημα, τραύμα ή όγκοι μπορεί να προκαλέσουν φραγμένο δακρυϊκό πόρο. Μερικές φορές τα μωρά γεννιούνται με φραγμένο δακρυϊκό πόρο. Αλλά συνήθως, αυτή η κατάσταση υποχωρεί από μόνη της.

Συναισθηματικά και ερεθιστικά δάκρυα μπορούν να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες. Κατακλύζουν το δακρυϊκό σύστημα παροχέτευσης και ρέουν έξω από τα μάτια.

Με την ηλικία, η παραγωγή βασικών δακρύων επιβραδύνεται, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ξηροφθαλμίας.

5 κοινά χαρακτηριστικά που έχουν οι πραγματικά ευτυχισμένες γυναίκες

Γιατί οι άντρες σπάνια κλαίνε

Οι γυναίκες κλαίνε 60% περισσότερο από τους άνδρες. Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση στο γιατί. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για αυτό.

 • Οι δακρυϊκοί πόροι των ανδρών είναι στενότεροι από αυτούς των γυναικών.
 • Κατά κανόνα, οι άνδρες έχουν περισσότερη τεστοστερόνη, η οποία αναστέλλει το κλάμα.
 • Οι άνδρες έχουν λιγότερη προλακτίνη, την ορμόνη που μας βοηθά να κλαίμε.
pexels-mart-production-7279126.jpg

Είναι το κλάμα είναι καλό για την υγεία μας;

Τα δάκρυα πιστεύεται ότι μας βοηθούν να ανακουφίσουμε το άγχος και τον συναισθηματικό πόνο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να κρατάμε δύσκολα συναισθήματα μέσα μας μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας. Το κλάμα, λοιπόν, μας βοηθά να απαλλαγούμε από τα αρνητικά συναισθήματα. Επιπλέον, το κλάμα δίπλα σε άτομα που είναι κοντά μας μπορεί να μας βοηθήσουν να έρθουμε ακόμα πιο κοντά.

Το άγχος δημιουργεί ένταση και όταν κλαίμε, απελευθερώνουμε μέρος αυτής της έντασης. Τα δάκρυα, ενεργοποιούν επίσης το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και αποκαθιστούν την κατάσταση ισορροπίας στο σώμα.

Ο χρόνος είναι χρήμα ή αλλιώς πώς να παίρνεις πιο γρήγορα αποφάσεις