Βοήθησαν τελικά τα social media μέσα στην πανδημία ή ενίσχυσαν το άγχος και την κατάθλιψη;

Στελίνα Θεοδοσοπούλου
Βοήθησαν τελικά τα social media μέσα στην πανδημία ή ενίσχυσαν το άγχος και την κατάθλιψη;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει το πόσο βοήθησαν (ή μάλλον, πόσο δεν βοήθησαν τελικά) τα social media μέσα στην πανδημία.

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα social media, μπορεί να μας βοήθησαν να κρατήσουμε επαφή όσο ήμασταν αποκλεισμένοι, αλλά εν τέλει, μάλλον δεν ήταν και τόσο ευγερτικά. Αντιθέτως.

Αντιπερισπασμοί στη social media εποχή: Τρόποι για να τους προλάβεις, αλλά και να τους αγνοήσεις

Τα social media στην εποχή των lockdown - Τα ευρήματα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη ολοκληρωμένη μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι βιντεοκλήσεις, τα τηλεφωνήματα και τα μηνύματα δεν απέτρεψαν αποτελεσματικά την αύξηση του άγχους και της κατάθλιψης κατά τη διάρκεια των lockdown που είχαμε μέσα στην πανδημία.

Η έρευνα δείχνει ότι πολλοί νέοι, οι οποίοι αύξησαν τη χρήση των πλατφορμών βίντεο και ανταλλαγής μηνυμάτων για να επικοινωνούν με φίλους και συγγενείς που δεν μπορούσαν να συναντήσουν αυτοπροσώπως, στην πραγματικότητα βίωσαν μείωση της ψυχικής τους ευεξίας.

Η μελέτη διεξήχθη από τον Dr. Patrick Rouxel και τον καθηγητή Tarani Chandola από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, οι οποίοι εξέτασαν δεδομένα από πάνω από 16.000 άτομα, εστιάζοντας στη χρήση του διαδικτύου, την ψυχική τους υγεία και τα επίπεδα κοινωνικής απομόνωσης κατά τη διάρκεια των lockdwon το 2020 και το 2021. Τα βασικά ευρήματα αποκάλυψαν τις ακόλουθες βασικές παρατηρήσεις:

  • Τα άτομα που χρησιμοποιούσαν βίντεο ή τηλέφωνα καθημερινά για να διατηρούν επαφή με την οικογένεια και τους φίλους εκτός του νοικοκυριού τους είχαν μόνο 3% χαμηλότερη βαθμολογία σε μια κλίμακα άγχους-κατάθλιψης* από εκείνους που δεν το έκαναν ποτέ.
  • Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούσαν καθημερινά υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων στο διαδίκτυο, όπως το Facebook, το Twitter και το WhatsApp, κατά τη διάρκεια των αποκλεισμών, είχαν βαθμολογία άγχους-κατάθλιψης ίδια με εκείνους που δεν τις χρησιμοποιούσαν ποτέ.
  • Τα άτομα ηλικίας 20 ετών που χρησιμοποιούσαν σπάνια τα social media πριν από την πανδημία είχαν 10% υψηλότερη βαθμολογία στην κλίμακα άγχους-κατάθλιψης εάν τα χρησιμοποιούσαν καθημερινά κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού, σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που τα χρησιμοποιούσαν 2-3 φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού.
social-media-01.jpg

9 Σημάδια ότι είσαι πολύ πιο έξυπνη από όσο νομίζεις

Τι είπαν οι ερευνητές για τα social media

Οι ερευνητές είχαν πει στο Sociology ότι στην αρχή της πανδημίας, αρκετοί σχολιαστές πρότειναν ότι οι διαδικτυακοί τρόποι επικοινωνίας και ιδίως τα βίντεο μπορούν να γεφυρώσουν τις κοινωνικές αποστάσεις κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

"Βρήκαμε ελάχιστα στοιχεία που να υποστηρίζουν την ιδέα ότι οι διαδικτυακοί τρόποι κοινωνικής επαφής θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν τους περιορισμούς στις προσωπικές κοινωνικές επαφές κατά τη διάρκεια της πανδημίας" έγραψαν.

"Η μείωση της ψυχικής υγείας που σχετίζεται με τη μειωμένη προσωπική κοινωνική επαφή κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν αντισταθμίστηκε από τους διαδικτυακούς ή τηλεφωνικούς τρόπους κοινωνικής επαφής"

"Οι νεαροί ενήλικες που αύξησαν τη συχνότητα των social media κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρουσίασαν επιδείνωση της ψυχικής υγείας. Η νεαρή ενηλικίωση είναι μια ευαίσθητη περίοδος της ζωής για τις κοινωνικές σχέσεις, με την αύξηση της συχνότητας των social media κατά τη διάρκεια της πανδημίας να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική υγεία".

social-media-03.jpg

Όπως επισημαίνει και το phys.org, οι έρευνες αυτές δεν ξεκίνησαν πριν από τον Μάιο του 2020, που σημαίνει ότι δεν μέτρησαν την αρχική συνολική αύξηση του άγχους-κατάθλιψης όταν ξεκίνησε το πρώτο lockdown τον Μάρτιο του 2020.

Ωστόσο, μετρήθηκε όμως η αντίδραση των ανθρώπων στα επόμενα απανωτά lockdown. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, συνολικά, οι άνθρωποι που έπρεπε να μεταβούν από το να συναντούν φίλους και συγγενείς εκτός σπιτιού στο να διατηρούν επαφή μέσω διαδικτύου, παρουσίασαν έως και 5% αύξηση στη βαθμολογία άγχους-κατάθλιψης.

*Οι ερευνητές δημιούργησαν μια κλίμακα άγχους και κατάθλιψης συνδυάζοντας τις απαντήσεις σε ερωτήσεις από το Generalized Anxiety Disorder 2-item και το Patient Health Questionnaire 2-item. Το GAD-2 είναι ένα εργαλείο διαλογής για τη γενικευμένη αγχώδη διαταραχή με ερωτήσεις σχετικά με το "αίσθημα νευρικότητας, άγχους ή νευρικότητας" και το "να μην μπορείς να σταματήσεις ή να ελέγξεις την ανησυχία" κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Το PHQ-2 διερευνά τη συχνότητα της καταθλιπτικής διάθεσης και της ανηδονίας με ερωτήσεις σχετικά με το "μικρό ενδιαφέρον ή ευχαρίστηση για πράγματα" και το "αίσθημα κατάθλιψης, κατάθλιψης ή απελπισίας" κατά τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Πώς να πολεμήσεις την πλήξη με την περιέργεια