Γιατί νιώθεις τόσο πολύ κουρασμένη το απόγευμα;

Γιατί νιώθεις τόσο πολύ κουρασμένη το απόγευμα;

Δεν είναι τυχαίο πως μετά το μεσημεριανό γεύμα στο γραφείο θες απελπισμένα έναν ακόμη καφέ.

Κακά τα ψέματα, όλες οι εργαζόμενες γνωρίζουμε πως η μεσημεριανή υπνηλία εμφανίζεται πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή, δηλαδή λίγο μετά το φαγητό και την ώρα που θες να είσαι όσο το δυνατόν πιο παραγωγική γίνεται.

«Για αρκετό καιρό, πιστεύαμε ότι η μεσημεριανή υπνηλία είχε άμεση σχέση με το φαγητό», δηλώνει στο self.com ο Dr. Van Dongen.

«Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου έτσι. Η πραγματική εξήγηση πίσω από την υπνηλία που νιώθεις έχει τις ρίζες της σε δύο βιολογικά φαινόμενα, τα οποία μπορείς να σκεφτείς, ουσιαστικά, ως δύο μικρές μηχανές που στροβιλίζονται μέσα στο σώμα σου: την ομοιοστατική ορμή ύπνου και τον κιρκάδιο ρυθμό.

Όταν δεν κοιμάσαι αρκετά, το σύστημα βγαίνει εκτός λειτουργίας. Η συσσώρευση της πίεσης για ύπνο τρέχει λίγο πιο μπροστά από το πότε το βιολογικό ρολόι ασκεί αρκετή πίεση για να την αντισταθμίσει.

Γιατί νιώθουμε ξαφνικά μεγάλη κούραση το απόγευμα;

Ο ομοιοστατικός ύπνος είναι η επιθυμία σου να κοιμηθείς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Κατά τη διάρκεια της ημέρας η επιθυμία για ξεκούραση γίνεται ολοένα και πιο έντονη φτάνοντας στο αποκορύφωμά της κατά τις πρώτες βραδινές ώρες.

ypnos6.jpg

Ένα λεπτό Ευτυχίας: Το κοινό χαρακτηριστικό που έχουν οι ευτυχισμένες γυναίκες

Καθώς η ομοιοστατική ορμή ύπνου αυξάνεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο κιρκάδιος ρυθμός (σκέψου κάτι σαν το εσωτερικό ρολόι του σώματός σου), αντισταθμίζει την αυξανόμενη κούραση για να σου προσφέρει ενέργεια και εγρήγορση. Αυτές οι ορμόνες καταπολεμούν την επιθυμία σου για ύπνο μέχρι την ώρα που θα ξαπλώσεις στο κρεβάτι. Στη συνέχεια, το σώμα απελευθερώνει μελατονίνη για να μειώσει την εγρήγορση ώστε να μπορέσεις να ξεκουραστείς.

Αρκετές έρευνες έχουν εντοπίσει άλλες πιθανές αιτίες για την απογευματινή νύστα όπως είναι το μεσημεριανό γεύμα. Μετά το φαγητό το πεπτικό σύστημα τροφοδοτείται με πιο έντονη ροή αίματος, γεγονός που επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, και θα μπορούσε να μας προκαλέσει το αίσθημα της κόπωσης.

Πηγή κεντρικής: pexels.com