Πώς να πολεμήσεις την πλήξη με την περιέργεια

Πώς να πολεμήσεις την πλήξη με την περιέργεια
Pexels

Ένα καλό παράδειγμα είναι το να κοιτάξουμε τα παιδιά και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η περιέργεια ωθεί στην καινοτομία, βελτιώνει την απόδοση και ενθαρρύνει την αυθεντικότητα. Σε όλα αυτά, η δημιουργικότητα και ένα επαναστατικό πνεύμα πάντα βοηθάει.

Δυστυχώς, η έρευνα δείχνει ότι η τάση μας για εξερεύνηση μειώνεται σταθερά με την ηλικία, καθώς η κουλτούρα της βελτιστοποίησης εγκαθίσταται και η διερεύνηση των πάντων είναι εκτός «ημερήσιας διάταξης». Εκατομμύρια από εμάς καταφεύγουν σήμερα στο σπίτι τους χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα. Η σταθερή επιδίωξη για ό, τι είχαμε ως το επόμενο βήμα μας στο ημερολόγιο, ακυρώνεται.

«Νηστεία ντοπαμίνης»: Μία «παραπλανητική» ονομασία για μία ισχυρή τακτική

Χρόνια προσαρμογής στον εργασιακό χώρο, αυξανόμενες απαιτήσεις απόδοσης και απόλυτη πολυπραγμοσύνη σημαίνουν ότι έχουμε χάσει την τέχνη της περιέργειας. Για να ξαναβρούμε τη χαρά στην εξερεύνηση του νέου, μπορούμε να κοιτάξουμε τα παιδιά και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους. Μακροπρόθεσμα, αυτή η παντελής απουσία πλήξης, η επαναστατική συγκίνηση του να ρωτάς «γιατί» ή «πώς» είναι καλύτερη για την κοινωνία.

Κάποιοι άνθρωποι είναι εκ φύσεως πιο περίεργοι από άλλους;

Αν κοιτάξουμε τα δεδομένα, η περιέργεια κορυφώνεται στην ηλικία των τεσσάρων και πέντε ετών και μειώνεται σταθερά από εκεί και πέρα, μέχρι να ξεκινήσουμε μια νέα δουλειά. Όταν οι άνθρωποι ξεκινούν νέους ρόλους, σε όλους τους κλάδους, σε όλο τον κόσμο, η περιέργεια στην αρχή τείνει να εκτοξεύεται στα ύψη. Αλλά μετά από κάποιους μήνες, η περιέργεια μειώνεται κατά τουλάχιστον 20%.

Αυτό δημιουργεί ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με το τι είναι αυτό στον κόσμο της εργασίας που περιορίζει δραστικά την περιέργεια. Η απλή απάντηση είναι ότι είναι πολύ εύκολο να πέσει κανείς σε μονότονες ρουτίνες και συστήματα βελτιστοποίησης, τα οποία οι οργανισμοί και οι διευθυντές ενθαρρύνουν. Αλλά αυτή η ομοιομορφία ρουτίνας έρχεται εις βάρος της περιέργειας, του δέους και του θαύματος που όλοι είχαμε όταν ήμασταν μικρά παιδιά. Και αυτό είναι κακό για τις επιχειρήσεις.

Με τόσους πολλούς από εμάς απομονωμένους στο σπίτι, υπάρχουν τρόποι να κεντρίσουμε την περιέργεια ως θεραπεία για την πλήξη;

Πώς να «καθυστερήσεις» τον χρόνο: Tips για ένα θέμα που απασχολεί όλους μας

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για να ενεργοποιήσουμε την εσωτερική μας ροπή για την περιέργεια. Μία από αυτές είναι οι στόχοι απόδοσης. Θέτοντας έναν καθημερινό μαθησιακό στόχο που μπορεί να σχετίζεται με τη δουλειά ή με ένα έργο στο σπίτι, η απόδοση είναι υψηλότερη και η περιέργεια ως χαρακτηριστικό είναι πιο παρούσα.

Μπορείς να ρωτήσεις τον εαυτό σου: Τι θέλω να βεβαιωθώ ότι θα μάθω σήμερα; Για ποιο πράγμα είμαι περίεργος; Έρευνες δείχνουν ότι όταν εστιάζουμε τις ενέργειές μας με τρόπο που αξιοποιεί τα δυνατά μας σημεία, νιώθουμε πιο αυθεντικοί. Αυτή η αυθεντικότητα έχει μόνο καλές επιπτώσεις. Νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι, αποδίδουμε καλύτερα στη δουλειά μας, είμαστε πιο ικανοί να επιμένουμε και να βρίσκουμε ανθεκτικότητα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και δεν νιώθουμε τόσο αγχωμένοι. Αναπτύσσουμε καλύτερες σχέσεις με τους άλλους. Υπάρχει τόση μεγάλη δύναμη στη μετατόπιση της νοοτροπίας μας από την «παράλυση»στην αυθεντική περιέργεια.

Σε προσωπικό επίπεδο, μπορείς να αφιερώσεις χρόνο για να κάνεις τις επιλογές που σου επιτρέπουν να αναδείξεις τις δυνάμεις σου και να προωθήσεις την εσωτερική σου περιέργεια. Πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί για τα πάντα και παρόντες στην κάθε στιγμή, χωρίς να ακολουθούμε απλά μια συνηθισμένη ρουτίνα. Αντίθετα, καλό είναι να αναζητήσουμε εκείνες τις στιγμές όπου υπάρχει η δυνατότητα να μάθουμε κάτι καινούργιο, να ζήσουμε κάτι που δεν είχαμε ξανά την ευκαιρία να ζήσουμε προηγουμένως.

Μερικοί απλοί τρόποι για να γίνεις διάσημη σε έναν χρόνο

Ακόμη και η παραβίαση των κανόνων, μπορεί να βοηθήσει στη διαδικασία της μάθησης. Όλοι έχουμε επαναστατικά στοιχεία μέσα μας. Απλώς πρέπει να βρούμε το θάρρος και έναν αποτελεσματικό τρόπο να τα εκφράζουμε συχνότερα στη ζωή και τη δουλειά μας.

Μπορούν τα παιδιά να μας διδάξουν να ξεπεράσουμε αυτή τη νοοτροπία της σπατάλης χρόνου που τόσοι πολλοί από εμάς έχουμε αναπτύξει γύρω από δραστηριότητες που θεωρούμε περιττές;

Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς τα παιδιά τείνουν φυσικά προς τα νέα σε εκείνα βιώματα και καταστάσεις λόγω της έμφυτης τάσης τους να εξερευνούν. Ακόμα και μέσω του να καταστρέφουν πράγματα, μαθαίνουν. Καταστρέφουν πράγματα μόνο επειδή θέλουν να καταλάβουν πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο αντικείμενο ή παιχνίδι. Μόλις εξετάσουμε τη συμπεριφορά τους μέσα από τον φακό της περιέργειας, η αντίδραση στην καταστροφή οποιουδήποτε πράγματος,αλλάζει.

Το σημαντικό είναι να μην υποκύψουμε στη «νοοτροπία της καταστροφής». Όπως τονίζουν οι ειδικοί με κάθε ευκαιρία, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης και η έκφραση αυτής, ωφελεί με πολλαπλούς τρόπους τον εγκέφαλό μας, αυξάνει την ντοπαμίνη, ενισχύει την παραγωγικότητα, ενθαρρύνει την ευημερία. Πριν έρθει η στιγμή να ξαπλώσουμε, κάθε βράδυ, μπορούμε να ρωτάμε τον εαυτό μας πάντα ποιο είναι ένα πράγμα για το οποίο είμαστε περισσότερο ευγνώμονες εκείνη τη μέρα. Αυτό μας βοηθάει να μπούμε σε μια υγιή νοοτροπία και να επικεντρωθούμε σε ό, τι είναι σημαντικό. Με περιέργεια και επαναστατικό πνεύμα, οι δυνατότητες είναι ατελείωτες.

IMG_8793.jpeg