Η ψυχρή σκληρή αλήθεια για τη ζήλια και πώς μέσα από αυτή θα μπορούσες να αλλάξεις τη ζωή σου

Η ψυχρή σκληρή αλήθεια για τη ζήλια και πώς μέσα από αυτή θα μπορούσες να αλλάξεις τη ζωή σου
Pexels

Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει μια σχέση πιο γρήγορα από τη ζήλια.

Αν και αποτελεί ένα θέμα που αφορά όλους μας -άμεσα ή έμμεσα- σπάνια βλέπουμε άρθρα που εμβαθύνουν στο θέμα της ζήλιας. Χωρίς καμία αμφιβολία, η ζήλια είναι ένα συναίσθημα πολύ σημαντικό το οποίο και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό εκείνους που την αισθάνονται αλλά και εκείνους που τη δέχονται.

Ας παραδεχτούμε κάτι βασικό: Αν και δεν είναι η πρόθεσή μας, μερικές φορές ζηλεύουμε περισσότερο αυτούς που αγαπάμε. Μια καλή ιδέα για αρχή, θα ήταν να συνειδητοποιήσουμε τι διακυβεύεται, προκειμένου να κάνουμε μια συνειδητή προσπάθεια για να αποφύγουμε αυτό το αρνητικό συναίσθημα. Η αλήθεια είναι κάποια στιγμή στη ζωή μας όλοι θα νιώσουμε ζήλια για κάποιον αλλά όταν αρχίζει και μας κυριεύει αυτό το συναίσθημα τότε η κατάσταση γίνεται ανθυγιεινή και δυνητικά επικίνδυνη.

Από τη δημιουργία του κόσμου, η ζήλια ήταν τόσο δυνατό συναίσθημα όσο η αγάπη. Αποτελεί κεντρικό και κοινό θέμα σε πολλές ταινίες, τη μυθοπλασία (ο Σαίξπηρ το ονόμασε το τέρας με τα πράσινα μάτια) και άλλες μορφές τέχνης σε όλη την ιστορία. Βιβλικά, η ζήλια αποτέλεσε επίσης σημαντική αναφορά. Αρκεί να σκεφτούμε τον Κάιν και τον Άβελ, τους δύο γιους του Αδάμ. Ο Κάιν σκότωσε τον μικρότερο αδερφό του με λύσσα.

«Αξίζω, αξίζω, αξίζω»: Γιατί οι επιβεβαιώσεις μοιάζουν ψεύτικες (και τι να δοκιμάσεις αντ' αυτού)

Οπωσδήποτε, η ζήλια είναι συναίσθημα που δεν είναι εύκολο να παραδεχθεί ή να μιλήσει κανείς γι΄αυτή αν την αισθάνεται. Κάποια στιγμή στη ζωή μας αναπόφευκτα όλοι θα την αισθανθούμε -σε κάποιο βαθμό- αλλά οι περισσότεροι προτιμάμε να σιωπάμε.

Όταν «ποτιστούμε» με την ιδέα ότι μας λείπουν πράγματα, σιγά-σιγά γινόμαστε τυφλοί σε αυτά που ήδη έχουμε και καταλήγουμε αχάριστοι για αυτά τα δώρα.

Ας μιλήσουμε ανοιχτά για τη ζήλια, η οποία είναι είτε δυσαρέσκεια για κάποιον που απολαμβάνει την επιτυχία ή κάποιο πλεονέκτημα, είτε είναι ο φόβος να χάσει κάτι που νιώθει ότι είναι δικό του (δικαίως ή άδικα). Ο Ralph Hupka, Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια λέει ότι, «Η ζήλια είναι ένα αναμενόμενο συναίσθημα. Επιδιώκει να αποτρέψει την απώλεια».

«Ίσως θα ερωτευτεί τη γραμματέα του και θα με αφήσει», «Θα πάει για φαγητό με την πρώην φίλη του, προφανώς τον ελκύει ακόμα», «Θα έρθει σπίτι και θα μου πει ότι θέλει διαζύγιο», «Προφανώς και η συνάδελφός μου θα πάρει την προαγωγή και όχι εγώ», «Όλοι μου οι φίλοι είναι καλά στην προσωπική τους ζωή ενώ εγώ όχι». Όποιο σενάριο κι αν έχουμε δημιουργήσει στο μυαλό μας, πάντα θα βρίσκουμε ανθρώπους ή καταστάσεις για να υποστηρίξουμε την ιστορία μας.

pexels-emmy-paw-15738635.jpg

Βοήθησαν τελικά τα social media μέσα στην πανδημία ή ενίσχυσαν το άγχος και την κατάθλιψη;

Κανείς δεν θέλει έναν ζηλιάρη σύντροφο, αδερφό, συνάδελφο ή φίλο - και κανείς δεν απολαμβάνει να νιώθει ζηλιάρης ή να ζει τη ζήλια του/της με παράξενη και βλαβερή συμπεριφορά. Τίποτα δεν μπορεί να καταστρέψει μια σχέση πιο γρήγορα από τη ζήλια. Το διαρκές ερώτημα είναι: Πώς μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το συναίσθημα;

Λύση 1: ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ. Να είμαστε συναισθηματικά έξυπνοι με τον εαυτό μας πρώτα και με αυτά που είναι σημαντικά για εμάς, γιατί κανείς δεν μπορεί να διαβάσει το μυαλό μας. Αν νιώθουμε ζήλια, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί με τον εαυτό μας σχετικά με τις προθέσεις μας. Νιώθουμε ότι μας αξίζει περισσότερο να πάρουμε εμείς την προαγωγή στη δουλειά; Έχουμε πραγματικό λόγο να πιστεύουμε ότι ο σύντροφός μας μάς απατά; Μας έχουν προδώσει στο παρελθόν; Πολύ συχνά αγνοούμε τι συμβαίνει υποσυνείδητα. Στο χέρι μας είναι να βρούμε τη ρίζα της ανασφάλειάς μας και μετά να την αντιμετωπίσουμε. Δεν θα πρέπει να κρύβουμε την πηγή του προβλήματος. Δεν χρειάζεται να είναι ένα βαθύ μυστικό που κουβαλάμε.

Δύσκολες συζητήσεις με φίλους: Πώς αντιμετωπίζουμε κάποιον που λέει κάτι που δεν μας αρέσει;

Λύση 2: ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ. Η ζήλια προέρχεται από έλλειψη εμπιστοσύνης. Έλλειψη εμπιστοσύνης στη διαδικασία της ζωής, στον σύντροφό μας, στον εαυτό μας. Η έλλειψη εμπιστοσύνης γεννά ανασφάλεια, η οποία δημιουργεί ζήλια. Καταπνίγουμε αυτά τα συναισθήματα γιατί είναι άβολα. Είναι ένας φαύλος κύκλος και εφόσον οι σκέψεις και η ενέργειά μας είναι ξεκάθαρα εστιασμένες στο τι θα μπορούσαμε να χάσουμε, αυτό ακριβώς θα συμβεί. Αυτή είναι η ψυχρή σκληρή αλήθεια για τη ζήλια: Είναι μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Η ζήλια είναι ένας φαύλος κύκλος και εφόσον οι σκέψεις και η ενέργειά μας είναι ξεκάθαρα εστιασμένες στο τί θα μπορούσαμε να χάσουμε, αυτό ακριβώς θα συμβεί.

Λύση 3: ΔΡΑΣΗ. Είναι σημαντικό να αποτρέψουμε τον εαυτό μας από το να προσηλωθεί σε αυτά που δεν έχουμε και μάλλον να μετατοπίσουμε την οπτική μας στο γεγονός ότι οι επιθυμίες μας μπορούν και αποκαλύπτονται μέσα από τις καθημερινές μας πράξεις. Το μεγάλο ερώτημα και η σκληρή αλήθεια είναι, «Πώς περνάμε τις μέρες μας;». Αυτό που επιθυμούμε θα πρέπει να είναι μια πηγή έμπνευσης, η οποία μας παρέχει τη δύναμη, τα κίνητρα και την ικανότητα να εργαστούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Εάν το τέρας με τα πράσινα μάτια δείχνει το πρόσωπό του, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι η ζήλια μπορεί να είναι ένα εξαιρετικά ισχυρό εργαλείο, αν το χρησιμοποιήσουμε για να ωθήσουμε τους εαυτούς μας να πάρουμε αυτό που επιθυμούμε περισσότερο. Αντί να ταλαιπωρούμαστε από φθόνο, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την ισχυρή ενέργεια του «φθόνου» για να μας βοηθήσει να δουλέψουμε πάνω σε αυτό που πραγματικά θα μας φέρει περισσότερα από αυτά που επιθυμούμε και λιγότερα από αυτά που πιστεύουμε ότι μας λείπουν.

«Δείξε μου τη selfie σου να σου πω ποιος είσαι»: Τι δείχνει η selfie σου για την προσωπικότητά σου;

Τα συναισθήματα είναι απλά κάτι που βιώνουμε, αλλά δεν χρειάζεται να μας καθορίσουν. Ας δούμε τη ζήλια που αισθανόμαστε ως ένα σημάδι ότι κάτι μέσα μας επαναστατεί, ας αντιληφθούμε τί είναι αυτό και σας το χρησιμοποιήσουμε για να επιφέρουμε τη θετική αλλαγή στη ζωή μας. Είτε στις σχέσεις μας με τον εαυτό μας είτε με αυτούς που αγαπάμε περισσότερο.