«Δείξε μου τη selfie σου να σου πω ποιος είσαι»: Τι δείχνει η selfie σου για την προσωπικότητά σου;

Γεωργία Βλαχοπούλου
«Δείξε μου τη selfie σου να σου πω ποιος είσαι»: Τι δείχνει η selfie σου για την προσωπικότητά σου;

Όσο κι αν δεν το πιστεύεις η selfie που θα επιλέξεις να τραβήξεις μπορεί να πει πολλά για την προσωπικότητά σου.

Ο όρος «selfie» έγινε επίσημη λέξη το 2013, όταν το Oxford Dictionary την ανακήρυξε ως λέξη της χρονιάς, ορίζοντας μια selfie ως «μια φωτογραφία που έχει τραβήξει κάποιος τον εαυτό του, συνήθως με smartphone ή κάμερα web και ανεβάζει σε ένα ηλεκτρονικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης».

Σίγουρα έχεις τραβήξει κάποια στιγμή κι εσύ μια selfie και παρότι δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να την τραβήξεις, οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι το πώς πλαισιώνει κάποιος τη selfie του λέει πολλά για εκείνον.

Για παράδειγμα, σε ένα ερευνητικό άρθρο που δημοσιεύτηκε από το Frontiers, μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 54% των ανδρών και το 90% των γυναικών που χρησιμοποιούν το Tinder δημοσίευσαν selfies στα προφίλ γνωριμιών τους. Παρατήρησαν, λοιπόν ότι οι άντρες ήταν πιο πιθανό να στρέφουν ελαφρά τα τηλέφωνά τους προς τα κάτω όταν βγάζουν selfie, ενώ οι γυναίκες προτιμούν τις υψηλότερες γωνίες. Αυτό ίσως να οφείλεται στους τυπικούς νόμους της έλξης, όπου οι άντρες προσπαθούν να παρουσιαστούν ως «κυρίαρχοι» δείχνοντας ψηλοί και δυνατοί, κάτι που τείνουν να αντικατοπτρίζουν οι selfies με χαμηλότερη γωνία. Οι γυναίκες συνήθως έβγαζαν selfies που τις κάνουν να φαίνονται μικρότερες και πιο κοντές για να φαίνονται πιο ελκυστικές στο αντίθετο φύλο.

Πέρα από τη γωνία λήψης μιας selfie, κάθε φορά που παίρνεις μια πόζα «λέει» και κάτι για την προσωπικότητά σου.

1. Ένα μεγάλο χαμόγελο

Όταν σκέφτεσαι κάποιον να βγάζει μια selfie, σίγουρα σκέφτεσαι ένα τεντωμένο χέρι κι ένα μεγάλο, λαμπερό χαμόγελο. Ο τρόπος αυτός είναι ο συνήθης και δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις. Παρ' όλα αυτά δεν είναι όλα τα χαμόγελα ίδια. Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει ότι κάθε είδος χαμόγελου λέει πολλά για το ποιος είσαι και πώς σε αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι σε μορφή selfie.

Για παράδειγμα, όσοι επιδεικνύουν τα λευκά τους δόντια στις φωτογραφίες εκπέμπουν αυτοπεποίθηση. Ένα μεγάλο, γνήσιο χαμόγελο με ανοιχτό στόμα συχνά συνδέεται με χαρακτηριστικά όπως το να είσαι φιλικός, ευχάριστος και αξιόπιστος. Ένα πλατύ χαμόγελο με κλειστό στόμα τείνει να μεταδίδει επαγγελματισμό - αν δεν χαμογελάς, είσαι πιθανώς ένας εξαιρετικά φιλόδοξος παίκτης και έχεις παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι σε παίρνουν πιο σοβαρά όταν κρύβεις τα δόντια σας. Ένα μικρό χαμόγελο μπορεί να θεωρηθεί παιχνιδιάρικο και αποπνικτικό, ειδικά όταν συνδυάζεται με ένα ανασηκωμένο φρύδι για την απόλυτη φωτογραφία προφίλ ραντεβού. Ανεξάρτητα από το είδος του χαμόγελου που επιλέγεις σε μια selfie όταν δημοσιεύεις ένα γνήσιο χαμόγελο στα social media σου, η αυτοπεποίθησή σου λάμπει.

2. Selfie μπροστά από καθρέφτη

Ενώ οι περισσότερες selfies βγαίνουν με την μπροστινή κάμερα, οι φωτογραφίες με καθρέφτη αλλάζουν τον κανόνα χρησιμοποιώντας την πίσω κάμερα για να απαθανατίσουν την αντανάκλαση σου σε μια επιφάνεια με καθρέφτη. Μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις φωτογραφιών του 2023 είναι η «selfie με καθρέφτη κυκλοφορίας» που αποτυπώνει την πραγματικότητά σας εν κινήσει ενώ περπατάτε δίπλα στα φανάρια. Και πριν ρωτήσεις, ναι, είναι εντελώς μια τάση Gen Z και είμαστε εδώ για αυτό.

Παρ' όλα αυτά αν προτιμάς τις selfies με καθρέφτες, πιθανότατα είσαι σούπερ μοντέρνος, αφού ξέρεις ότι η μπροστινή σου κάμερα δεν θα μπορεί να καταγράψει ολόκληρη την χαριτωμένη όψη σου. Οι περισσότερες από αυτές τις selfies σου απεικονίζουν μόνο ένα μέρος του προσώπου σου, δείχνοντας στους followers σου την εσωστρεφή φύση και τον αέρα του μυστηρίου σου. Επίσης, μπορεί να βρίσκεις άνεση κρύβοντας μέρος του προσώπου σου με το τηλέφωνό σου ενώ φωτογραφίζεις μόνο την «καλή σου πλευρά».

3. Selfies με κάποιο φίλτρο

Σήμερα το να βγάλεις μια τέλεια selfie δεν ήταν ποτέ πιο εύκολο, χάρη στα φίλτρα. Υπάρχουν τόνοι φίλτρων για να διαλέξει κανείς που ενισχύουν διακριτικά τα φυσικά χαρακτηριστικά του, προσθέτουν διαφορετικά στυλ μακιγιάζ, ενώ δημιουργούν ακόμα και το πορτρέτο του σε διαφορετικά στυλ τέχνης χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram. Αλλά τα φίλτρα που μιλούν πολύ για την προσωπικότητά σας είναι τα εμβληματικά φίλτρα Snapchat.

Σύμφωνα με το Cosmopolitan, τα φίλτρα που μεταμορφώνουν το πρόσωπό σου σε ζώο συχνά σημαίνουν ότι έχεις μια πιο παιχνιδιάρικη διάθεση. Είτε προτιμάς το «παιδικό θαύμα» του ελαφιού είτε τη «μυστηριώδη» γοητεία των χρυσών πεταλούδων, αυτά τα φίλτρα μας ενημερώνουν ότι είσαι καλόκαρδος και εκτιμάς τα μικρά πράγματα στη ζωή. Τα φίλτρα glam από την άλλη, όπως το FaceTune και το έντονο μακιγιάζ, μας δίνουν την εντύπωση ότι είσαι υπέροχη και το ξέρεις. Αν επιλέξεις ένα ανόητο φίλτρο που σε μεταμορφώνει σε μονόφθαλμο τέρας ή σας γερνάει 50 χρόνια, είναι ξεκάθαρο ότι σου αρέσει να διασκεδάζεις.

4. Αστείες φάτσες

Ποιος δεν θυμάται πριν περίπου μια δεκαετία που ήταν της μόδας οι selfies με duck face. Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που επιλέγουν την πόζα με duck face συχνά θεωρούνται «συναισθηματικά ασταθείς» ακόμη και «νευρωτικοί» σε κάποιο βαθμό. Αν βέβαια αυτή η πόζα είναι το σήμα κατατεθέν σου, συνέχισε να το κάνεις. Η Kim Kardashian και η Ariana Grande δεν έπαθαν και τίποτα κάνοντας αυτή την πόζα.

pexels-kampus-production-6297614.jpg

Άλλη κλασσική αστεία πόζα είναι το να βγάζεις τη γλώσσα σου έξω. Οι έρευνες έδειξαν πως τα άτομα που επιλέγουν αυτή την πόζα, είναι άτομα που τους αρέσει η διασκέδαση.

5. Το σήμα τις νίκης

Το να κάνεις το σύμβολο της ειρήνης στις φωτογραφίες σου σημαίνει ότι είσαι γεμάτος αγάπη (ή είσαι λίγο δύστροπος αλλά με εντελώς χαριτωμένο τρόπο.) Από τον John Lennon έως τον Richard Nixon, πολλοί άνθρωποι έχουν φωτογραφηθεί να κάνουν με τα δάχτυλά τους το σχηματισμό V με δεκαετίες αυτό να υποδηλώνει την ειρήνη. Παρ' όλα αυτά η ακριβής προέλευση της διάσημης πόζας είναι ακόμα υπό συζήτηση.