Αν είσαι και εσύ overthinker, σου έχουμε 3 πρακτικές λύσεις για να σταματήσεις το αυτο-σαμποτάζ

Αν είσαι και εσύ overthinker, σου έχουμε 3 πρακτικές λύσεις για να σταματήσεις το αυτο-σαμποτάζ

Δοκίμασε αυτές τις 3 λύσεις αν είσαι overthinker και κάνεις σαμποτάζ στον εαυτό σου υπεραναλύοντας τα πάντα.

Σε έναν κόσμο γεμάτο ατελείωτες δυνατότητες και πολυπλοκότητες, δεν είναι περίεργο που πολλοί άνθρωποι βρίσκονται παγιδευμένα στον περίπλοκο ιστό της υπερβολικής σκέψης.

Ο αδυσώπητος κύκλος της ανάλυσης κάθε απόφασης, σεναρίου και συνέπειας μπορεί γρήγορα να γίνει εξουθενωτικός, εμποδίζοντας την προσωπική ανάπτυξη και ευημερία.

Αν έχεις βρεθεί ποτέ παγιδευμένη στον λαβύρινθο των σκέψεών σου, δεν είσαι η μόνη.

Είτε έχεις την τάση να αναλύεις κάθε λεπτομέρεια, είτε να οραματίζεσσαι τα χειρότερα σενάρια, αυτές οι στρατηγικές που έδωσε η Alice Boyes, συγγραφέας του The Anxiety Toolkit και του The Healthy Mind Toolkit στο PsychologyToday, μπορούν να σου δώσουν τη δυνατότητα να ανακτήσεις τον έλεγχο των σκέψεών σου και να ζήσεις μια πιο ισορροπημένη ζωή.

pexels-energepiccom-313690.jpg

Γιατί οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί στην ενήλικη ζωή (και πώς να κάνεις φιλίες με διάρκεια)

3 Λύσεις για την υπερανάλυση και το overthiking: Ένας μίνι οδηγός για την πνευματική διύγεια

1. Κάνε πρώτα, βελτιστοποίησε μετά

Κάθε φορά που κάνεις κάτι για πρώτη φορά, μην προσπαθείς να το βελτιστοποιήσεις. Αντ' αυτού, υιοθέτησε την προσέγγιση ότι πρώτα θα εκτελέσεις, με βασική σκέψη, και στη συνέχεια θα βελτιστοποιήσεις την προσέγγισή σου τη δεύτερη και τις επόμενες φορές που θα κάνεις οτιδήποτε.

Τα οφέλη; Θα λάβεις ταχύτερες αποφάσεις και πιθανότατα θα μάθεις περισσότερα μέσα από την εμπειρία σου παρά από την καθυστέρηση και την αναβλητικότητα.

2. Βάλτε τις σκέψεις σου σε μια βαλίτσα

Το άγχος προσπαθεί να είναι χρήσιμο, μη επιτρέποντάς μας να ξεχάσουμε τις πιθανές απειλές. Έρχεται και χτυπάει την πόρτα για να μας θυμίσει τις ανησυχίες και τις ανασφάλειές μας.

Αν προσπαθήσεις να σταματήσεις μια σκέψη σου, το άγχος τείνει να γίνεται πιο δυνατό. Ωστόσο, αυτό που μπορεί μερικές φορές να λειτουργήσει είναι να φανταστείς ότι βάζεις αυτήν τη σκέψη στην άκρη, κάπου ασφαλές, όπου δεν θα την ξεχάσεις, όπως σε μια βαλίτσα για παράδειγμα.

Αυτή η τεχνική μπορεί να δημιουργήσει επαρκή ψυχολογική απόσταση από τις σκέψεις, επιτρέποντάς μας να κάνουμε πιο επιδέξιες επιλογές στις πράξεις μας.

3. Σκέψου τα οφέλη τόσο των παρορμητικών όσο και των καλά μελετημένων αποφάσεων

Η υπερβολική σκέψη είναι ταυτόχρονα δύναμη και αδυναμία. Οι άνθρωποι που σκέφτονται υπερβολικά τείνουν να είναι πολύ πρόθυμοι να ασχοληθούν με τη μετα-γνωσία, δηλαδή να σκέφτονται για τη σκέψη τους. Μπορείς να το χρησιμοποιήσεις προς όφελός σου αυτό.

Προσπάθησε να σκεφτείς παραδείγματα καλών αποφάσεων που έχεις πάρει εσύ ή και άλλοι. Ποιες ενέργειες έχουν οδηγήσει σε φοβερά αποτελέσματα για εσένα και άλλους ανθρώπους που γνωρίζεις; Στη συνέχεια, σκέψου αν αυτές ήταν πάντα καλά μελετημένες αποφάσεις.

Μερικές φορές οι καλές αποφάσεις είναι αποτέλεσμα εξαντλητικής έρευνας και ακριβούς αντίληψης, αλλά όχι πάντα. Άλλοι παράγοντες, όπως η τύχη ή η συνάντηση με το σωστό άτομο την κατάλληλη στιγμή, μπορούν επίσης να επηρεάσουν.

pexels-kristine-javashvili-12811756.jpg

Όπως είπε και η Boyes, "Η υπερβολική σκέψη δεν είναι ο μοναδικός δρόμος προς την επιτυχία. Η συμμετοχή σε τυχαίες συζητήσεις, η δράση βάσει ενστίκτου ή παρόρμησης ή η εξερεύνηση θεμάτων που σας προκαλούν την περιέργεια, ακόμη και όταν θα έπρεπε να είστε επικεντρωμένοι αλλού, μπορεί επίσης να αποφέρει θετικά αποτελέσματα."

Δεν είναι κακό κάποιος να είναι overthinker, αλλά μπορεί να γίνει εξαντλητικό και ενίοτε και επιβλαβές. Οπότε, αν και όποτε μπορείς, σταμάτα να υπεραναλύεις και απλά κάνε ένα μικρό βήμα. Ή και ένα μεγάλο, όπως σου βγει.