Το να λες «όχι» σε ανεπιθύμητες εορταστικές προσκλήσεις είναι «καλό για την ψυχική υγεία»

Το να λες «όχι» σε ανεπιθύμητες εορταστικές προσκλήσεις είναι «καλό για την ψυχική υγεία»
Pexels

Τι υποστηρίζει μία νέα έρευνα.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης φαίνεται να είναι πιο υψηλός κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν οι προσκλήσεις σε events και γιορτές είναι πιο συχνές. Το να μάθεις να λες απλώς «όχι» σε ανεπιθύμητες προσκλήσεις και πάρτι αυτή την εορταστική περίοδο όμως, θα μπορούσε να είναι ευεργετικό για την ψυχική σας υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Tips για να μπεις σε γιορτινό κλίμα ακόμα κι εσύ που η καθημερινότητά σου μοιάζει με «μαραθώνιος»

Πιο συγκεκριμένα, περισσότερα από τα τρία τέταρτα των ατόμων που συμμετείχαν σε έρευνα ομολόγησαν ότι αποδέχθηκαν μια πρόσκληση στην οποία δεν ήθελαν να παρευρεθούν επειδή ανησυχούσαν για τις συνέπειες μιας πιθανής άρνησης. Η νέα μελέτη - από την Αμερικανική Ψυχολογική Ένωση, η οποία διεξήγαγε πέντε πειράματα με περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες - δείχνει ότι όχι μόνο οι οικείοι μας άνθρωποι δεν ενδιαφέρονται για τις απορριφθείσες προσκλήσεις όσο φανταζόμαστε, αλλά η απόρριψη προσκλήσεων μπορεί στην πραγματικότητα να είναι ωφέλιμη για την αποφυγή της επαγγελματικής εξουθένωσης (burn out).

Η μέθοδος finger tapping που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος μέσα σε λίγα λεπτά

Όμως, ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης είναι ακόμη μεγαλύτερος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν οι προσκλήσεις βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Ο επικεφαλής της έρευνας Δρ JulianGivi δήλωσε: «Η έρευνα έχει ως εξής: Κάποτε προσκλήθηκα σε μια εκδήλωση στην οποία δεν ήθελα καθόλου να παρευρεθώ, αλλά παρευρέθηκα παρ' όλα αυτά επειδή είχα άγχος ότι το άτομο που με προσκάλεσε θα στεναχωριόταν αν δεν το έκανα - και αυτή φαίνεται να είναι μια κοινή εμπειρία για τους περισσότερους. Η έρευνά μας δείχνει, ωστόσο, ότι οι αρνητικές επιπτώσεις του να λέμε όχι είναι πολύ λιγότερο σοβαρές από ό,τι περιμένουμε».

Σε ένα πείραμα, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να διαβάσουν ένα σενάριο στο οποίο είτε προσκαλούσαν είτε προσκαλούνταν από έναν φίλο τους σε δείπνο το βράδυ του Σαββάτου σε τοπικό εστιατόριο με έναν διάσημο σεφ. Στους συμμετέχοντες που έλαβαν την πρόσκληση είπαν να φανταστούν ότι αρνήθηκαν επειδή είχαν ήδη σχέδια κατά τη διάρκεια της ημέρας και ήθελαν να περάσουν μια νύχτα στο σπίτι χαλαρώνοντας.

Στους συμμετέχοντες που φαντάστηκαν ότι έδωσαν την πρόσκληση είπαν ότι ο φίλος τους αρνήθηκε για τον ίδιο λόγο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που φαντάζονταν ότι απέρριπταν την πρόσκληση του φίλου τους συχνά πίστευαν ότι αυτό θα είχε αμέσως αρνητικές επιπτώσεις στη σχέση τους. Αυτοί οι συμμετέχοντες ήταν πολύ πιο πιθανό να πουν ότι ο φίλος τους θα αισθανόταν θυμωμένος, απογοητευμένος και απίθανο να τους προσκαλέσει σε μελλοντικές εκδηλώσεις απ' ό,τι η ομάδα που τους «απέρριψαν».

«Σε όλα τα πειράματά μας, διαπιστώσαμε σταθερά ότι οι προσκεκλημένοι υπερεκτιμούν τις αρνητικές προεκτάσεις που προκύπτουν στα μάτια των καλούντωνμετά από μια απόρριψη πρόσκλησης. Οι άνθρωποι τείνουν να υπερβάλλουν για τον βαθμό στον οποίο το άτομο που εξέδωσε την πρόσκληση θα εστιάσει στην πράξη του προσκεκλημένου που απέρριψε την πρόσκληση σε αντίθεση με τις σκέψεις που πέρασαν από το κεφάλι του πριν αρνηθεί».

Κατά τη διάρκεια ενός άλλου πειράματος που συμπεριλήφθηκε στη μελέτη, η ομάδα επιστράτευσε 160 άτομα για να συμμετάσχουν σε αυτό που περιγράφηκεως έρευνα ζευγαριού με το σημαντικό τους άλλο πρόσωπο. Το ένα μέλος κάθε ζευγαριού είχε αναλάβει να γράψει μια πρόσκληση και το άλλο έπρεπε να την απορρίψει για να μπορέσουν να χαλαρώσουν.

Το άτομο που απέρριπτε την πρόσκληση του συντρόφου του για μια διασκεδαστική δραστηριότητα είχε την τάση να πιστεύει ότι ο σύντροφός του θα ήταν πιο θυμωμένος ή ότι ήταν πιο πιθανό να αισθανθεί ότι η απόρριψη σήμαινε ότι δεν νοιάζεται για τον σύντροφό του από ό,τι στην πραγματικότητα. Και η ομάδα πιστεύει ότι τα ευρήματά τους, που δημοσιεύτηκαν στο Journal ofPersonality and Social Psychology, δείχνουν ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν σταθερά το πόσο θα αναστατωθεί κάποιος όταν απορρίψει μια πρόσκληση, ακόμη και αν έχουν μια μακροχρόνια, στενή σχέση.

Ο Δρ Givi προσέθεσε: «Αν και υπήρξαν φορές που ένιωσα λίγο αναστατωμένος με κάποιον που αρνήθηκε μια πρόσκληση, η έρευνά μας μας δίνει αρκετούς καλούς λόγους να προβλέψουμε ότι οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τις αρνητικές συνέπειες για τις σχέσεις μας. Η επαγγελματική εξουθένωση είναι ένας πραγματικός κίνδυνος, ειδικά γύρω από τις γιορτές, όταν συχνά είμαστε καλεσμένοι σε πάρα πολλές εκδηλώσεις. Μη φοβάστε να απορρίπτετε τις προσκλήσεις πού και πού. Αλλά να έχετε κατά νου ότι το να περνάτε χρόνο με τους άλλους είναι ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται οι σχέσεις, οπότε μην απορρίπτετε κάθε πρόσκληση».

IMG_3615.jpeg