Τα δέκα καλύτερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C για να αντιμετωπίσεις το κρύο

Τα δέκα καλύτερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C για να αντιμετωπίσεις το κρύο
Pexels

Η διατροφή είναι το Α και το Ω και το να διατηρήσεις ισχυρό το ανοσοποιητικό σου κορυφαία προτεραιότητα. 

Καθώς πλησιάζουμε τους χειμερινούς μήνες, μπορεί να νιώθουμε ότι το να αρρωστήσουμε είναι ένα πολύ πιθανό σενάριο ή και αναπόφευκτο. Είτε πρόκειται για κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή Covid, η ευαλωτότητά μας στις λοιμώξεις αυξάνεται αυτή την εποχή του χρόνου.

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αποτελεί πρόκληση να αποφύγουμε εντελώς τις εποχιακές ασθένειες, υπάρχουν σίγουρα κάποια βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε προκειμένου να περιορίσουμε τον κίνδυνο. Μια αποτελεσματική προσέγγιση είναι η διαχείριση της πρόσληψης βιταμινών μας, ιδιαίτερα της βιταμίνης C που προσφέρει ένα ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας.

Άλλες προσεγγίσεις για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος εκτός από το το διατροφικό σκέλος περιλαμβάνουν την υποστήριξη της ψυχολογικής λειτουργίας, την ανακούφιση της κούρασης, την προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τη διασφάλιση της ευεξίας του δέρματος, των αιμοφόρων αγγείων και των οστών.

Ρόδι: Τα οφέλη για την επιδερμίδα και την απώλεια βάρους

Η Samantha Greener, ειδικός ευεξίας στο Simply Supplements, μίλησε με την Express.co.uk για να εξηγήσει περισσότερα. Η ειδικός είπε χαρακτηριστικά:

«Με τον ψυχρότερο καιρό και τις μικρότερες μέρες, το να βεβαιωθείτε ότι έχετε μια ισορροπημένη διατροφή θα βελτιώσει σίγουρα τη συνολική σας υγεία και θα σας βοηθήσει να πάρετε όλες αυτές τις βιταμίνες και τα μέταλλα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Τα πορτοκάλια συνδέονται πάντα με τη βιταμίνη C, αλλά η προσθήκη εποχιακών λαχανικών όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών θα σας βοηθήσει να προστατευτείτε επίσης. Εάν οι άνθρωποι δυσκολεύονται να φάνε αρκετά φρούτα και λαχανικά, αξίζει να εξετάσετε τα συμπληρώματα βιταμίνης C ως εναλλακτική επιλογή».

Ακολουθούν τα δέκα κορυφαία φρούτα και λαχανικά της που είναι γεμάτα με βιταμίνη C -και πραγματικά αξίζουν μια θέση στη διατροφή μας.

Ντομάτες

«Προσθέστε ντομάτες σε σαλάτες, σε ζυμαρικά και σούπες για να αυξήσετε τη βιταμίνη C σας», είπε επίσης και πρόσθεσε πως οι ντομάτες είναι επίσης πλούσιες σε κάλιο και φυλλικό οξύ.

Μπρόκολο

Ενώ συνήθως βράζουμε ή ψήνουμε αυτό το ευέλικτο λαχανικό, η Samantha λέει ότι ο καλύτερος τρόπος για να εξαγάγουμε τη βιταμίνη C είναι να το φάμε ωμό ή στον ατμό. «Είναι το τέλειο συνοδευτικό λαχανικών, σκεφτείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σε stir-frys, σούπες και σαλάτες», είπε χαρακτηριστικά.

Πιπεριές

Οι πιπεριές είναι εξαιρετικές για πηγή σε βιταμίνες Ε και Κ, ενώ αποτελούν και εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.

Φράουλες

«Οι φράουλες είναι μια εξαιρετική γευστική απόλαυση για να αυξήσετε τη βιταμίνη C στη διατροφή σας», είπε η Samantha και πρόσθεσε, «Προσθέστε τις στα δημητριακά πρωινού ή απλά καταναλώστε το νόστιμο αυτό φρούτο σκέτο».

Kale

Συχνά αναφέρεται ως «υπερτροφή» και η Samantha συμφωνεί λέγοντας ότι το Kale είναι «γεμάτο με βιταμίνη C και E που και οι δύο υποστηρίζουν ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα».

Λαχανάκια Βρυξελλών

Αποτελεί διχαστικό λαχανικό, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει μεγάλη δυναμική όσον αφορά τη διατροφή. «Αυτό το λαχανικό που είτε το λατρεύεις είτε το μισείς είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Κ. Δοκιμάστε να τα ψήσετε ως εναλλακτική πρόταση ή δοκιμάστε τα ωμά σε μια σαλάτα».

Πατάτες

Ποτέ δεν είναι το πρώτο λαχανικό που θα σκεφτόμασταν όταν πρόκειται για βιταμίνη C, αλλά η ταπεινή πατάτα είναι στην πραγματικότητα μια εξαιρετική πηγή της ενώ περιέχει και Β6, κάλιο και φυτικές ίνες, όπως λέει Samantha.

Μαύρα φραγκοστάφυλα

«Αυτά τα μικροσκοπικά, ανεπιτήδευτα μούρα είναι γεμάτα βιταμίνη C. Προσθέστε τα σε δημητριακά, σε μια φρουτοσαλάτα ή στο γιαούρτι για ένα νόστιμο σνακ», είπε χαρακτηριστικά.

Ακτινίδια

Γεμάτο με βιταμίνη C, το ακτινίδιο είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ και φυτικών ινών. «Αποτελούν μια εξαιρετική προσθήκη σε ελληνικό ή φυσικό γιαούρτι ή προσθήκη σε smoothie», τόνισε η ειδικός.

Πορτοκάλια

Τα πορτοκάλια είναι απολύτως εμπλουτισμένα με βιταμίνη C. Η Samantha είπε σχετικά: «Δοκιμάστε να προσθέσετε αυτό το νόστιμο φρούτο στα δημητριακά του πρωινού σας ή να φτιάξετε μια ζουμερή φρουτοσαλάτα. Εκτός από τη βιταμίνη C, τα πορτοκάλια είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ, ασβέστιο και μαγνήσιο».

H απλή καθημερινή συνήθεια που μπορεί να βοηθήσει στην επιτάχυνση της απώλειας βάρους

pexels-anna-shvets-3683206.jpg