Η εξάλεπτη καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να χαλαρώσεις

Η εξάλεπτη καθημερινή συνήθεια που μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να χαλαρώσεις
Pexels

Αν υπήρχε μια συνήθεια έξι λεπτών που θα μπορούσε να σε κάνει να χαλαρώσεις και να μείνεις μακριά από το κινητό που σου προκαλεί άγχος, θα την υιοθετούσες;

Με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να νιώθουν πιο αγχωμένοι από ποτέ, ένας ειδικός υποστηρίζει ότι το διάβασμα θα μπορούσε να είναι η απάντηση για τη βελτίωση της ψυχικής μας υγείας. Και δεν χρειάζεται να δεσμευτούμε πως θα διαβάζουμε αρκετά βιβλία την εβδομάδα για να αποκομίσουμε τα οφέλη -χρειάζεται απλώς να διαβάζουμε για έξι λεπτά την ημέρα.

Η σύγχρονη ζωή μπορεί να είναι αγχωτική και να μας κάνει να νιώθουμε πως πρέπει να είμαστε διαρκώς alert σε όλες τις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, κάτι που συχνά μπορεί να είναι επιζήμιο για τη ψυχική μας υγεία.

Πώς να αποτρέψεις και να ξεπεράσεις την ηθική εξάντληση που αποτελεί τεράστια μάστιγα στις μέρες μας

Σύμφωνα με μια μελέτη, που ανατέθηκε από το περιοδικό The People's Friend, ένας στους 10 Βρετανούς έχει μόλις μία ώρα χαλάρωσης την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι το 78% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι αισθάνονται λιγότερο αγχωμένοι αφού απολαύσουν λίγο ποιοτικό χρόνο για τον εαυτό τους.

Η ειδικός σε θέματα ψυχικής ευεξίας Lucy Beresford δήλωσε σχετικά: «Η έρευνα δείχνει ότι το διάβασμα για μόλις έξι λεπτά την ημέρα μπορεί να έχει μεγάλη επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων. Το να αφιερώσουμε τον πολύ αναγκαίο "προσωπικό χρόνο μου" για να "σβήσουμε" και να μεταβούμε σε μια καλή σύντομη ιστορία, παρέχει θετική ψυχική τόνωση και μειώνει το στρες, χαλαρώνοντας τους μύες και την ένταση, δίνοντάς μας ένα καλό restart».

Οι στατιστικές υποστηρίζουν τη Lucy, δείχνοντας ότι το 69% των συμμετεχόντων αισθάνεται καλύτερα μετά την ανάγνωση -αλλά παρά τα ατελείωτα οφέλη, σχεδόν τα δύο τρίτα των ανθρώπων παρατούν τα βιβλία για περισσότερο χρόνο στο κινητό και πάνω από το ένα τρίτο των Βρετανών ξεκινούν ένα βιβλίο, για να μην το τελειώσουν ποτέ. Άλλα πράγματα που εμποδίζουν τους ανθρώπους να κάνουν το ευχάριστο αυτό διάλειμμα περιλαμβάνουν τις δουλειές του σπιτιού (52%), την εργασία (41%) και την προτεραιότητα των άλλων έναντι του εαυτού τους καθώς και της φροντίδας του εαυτού τους (33%).

«Εξαφανίσου» για 6 μήνες, κάνε αυτά τα 20 πράγματα και άλλαξε τη ζωή σου

Η έρευνα αποτελεί μέρος μιας εκστρατείας του The People's Friend για να ενθαρρύνει τους Βρετανούς να διαβάζουν για έξι μόλις λεπτά την ημέρα και υποστηρίζεται από την Beresford, καθώς και από την παρουσιάστρια Sally Lindsay. Η ίδια είπε σχετικά: «Όλοι ξέρουν πόσο ωφέλιμο είναι το διάβασμα, αλλά οι άνθρωποι συνήθως σπάνια βρίσκουν χρόνο γι' αυτό. Πρόκειται για μια σύντομη ιστορία, που μπορείς να την αρχίσεις και να την τελειώσεις όσο γρήγορα μπορείς να πιεις ένα φλιτζάνι τσάι ενώ φέρνει ένα αίσθημα ικανοποίησης που δύσκολα θα έχεις σε άλλες περιπτώσεις».

pexels-yuliia-tretynychenko-19212051.jpg