«Εξαφανίσου» για 6 μήνες, κάνε αυτά τα 20 πράγματα και άλλαξε τη ζωή σου

«Εξαφανίσου» για 6 μήνες, κάνε αυτά τα 20 πράγματα και άλλαξε τη ζωή σου
Pexels

Φαντάσου να αφιερώσεις αυτόν τον χρόνο κάνοντας τα πράγματα που πάντα ήθελες, μαθαίνοντας και τελικά μεταμορφώνοντας τη ζωή σου με τρόπους που μόνο ονειρευόσουν. Ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά;

Φαντάσου για μια στιγμή ότι έχεις έξι μήνες για να πέσεις σε χειμερία νάρκη, να εξαφανιστείς από τη «φασαρία» της ζωής και να επιστρέψεις εντελώς μεταμορφωμένη.

Μπορεί να σκέφτεσαι: «Εύκολο να το λες, δύσκολο να το κάνεις», αλλά ορίστε μια συναρπαστική ιδέα: Να αφιερώσεις έξι μήνες αποκλειστικά στον εαυτό σου.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πηγαίνεις στη δουλειά ή δεν θα παρακολουθείς τα μαθήματά σου. Αντίθετα, σημαίνει ότι θα κόψεις σκόπιμα περιττά πράγματα από τη ζωή σου και ίσως θυσιάσεις ένα μέρος της κοινωνικής σου ζωής για 6 μήνες.

Φαντάσου να αφιερώσεις αυτόν τον χρόνο κάνοντας τα πράγματα που πάντα ήθελες, μαθαίνοντας και τελικά μεταμορφώνοντας τη ζωή σου με τρόπους που μόνο ονειρευόσουν. Ακούγεται ενδιαφέρον, σωστά;

Ας δούμε λοιπόν μια λίστα με 20 δραστηριότητες που αλλάζουν τη ζωή σου.

1. Κατάκτησε μια νέα δεξιότητα

Τι θα έλεγες αν μπορούσες να αφιερώσεις ένα μέρος κάθε ημέρας για τους επόμενους έξι μήνες στην εκμάθηση μιας νέας τέχνης;

Αφιέρωσε τον πρώτο μήνα για να εξερευνήσειςδιάφορους πόρους, όπως διαδικτυακά μαθήματα, βιβλία ή ακόμη και έναν μέντορα που μπορεί να σεκαθοδηγήσει. Το κλειδί είναι να το «σπάσεις» σε διαχειρίσιμα μέρη, να επικεντρωθείς πρώτα στα βασικά και να αυξήσεις σταδιακά την πολυπλοκότητα.

2. Ξεκίνα γυμναστική

Ας μιλήσουμε για τη μία πτυχή που συχνά περνάει απαρατήρητη στην καθημερινότητά μας - τη φυσική κατάσταση. Όχι, δεν χρειάζεται να είσαισκληροπυρηνικός λάτρης του γυμναστηρίου ή να τρέχειςμαραθώνιους για να ξεκινήσεις ένα εξάμηνο «ταξίδι»γυμναστικής. Η ιδέα είναι να δημιουργήσεις μια εξατομικευμένη ρουτίνα που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής και τη σωματική σου διάπλαση. Ξεκίνα θέτονταςαπτούς στόχους, όπως να τρέξεις για 30 λεπτά. Να θυμάσαι, η συνέπεια είναι το κλειδί εδώ. Σε αυτό το σημείο αποτυγχάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι.

3. Ανάπτυξε μια συνήθεια ανάγνωσης

Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να ξεκινήσουν να διαβάζουν βιβλία. Αλλά μόλις ξεκινήσουν, συνήθως δεν μπορούν να συνεχίσουν κυρίως για δύο λόγους: Είτε δεν βρίσκουν χρόνο είτε βρίσκουν τα βιβλία πολύ βαρετά για να συνεχίσουν. Οι μόνοι άνθρωποι που διαβάζουν πραγματικά είναι 1) εκείνοι που έχουν καταλάβει ουσιαστικά τη σημασία των βιβλίων και 2) εκείνοι που έχουν δημιουργήσει συνειδητά τη συνήθεια αυτή με την πάροδο του χρόνου.

Ξεκίνα επιλέγοντας ένα είδος βιβλίων που σου εξάπτει την περιέργεια - μπορεί να είναι αυτοβοήθειας, φαντασίας, αστυνομικό θρίλερ ή ακόμη και κόμικς. Ο στόχος εδώ είναι να καλλιεργήσεις την αγάπη για το διάβασμα, το οποίο με τη σειρά του θα διευρύνει τους ορίζοντές σου, θα βελτιώσει τις επικοινωνιακές σουδεξιότητες και θα σου εμφυσήσει μια δια βίου μαθησιακή συνήθεια.

4. Να εξασκηθείς στον διαλογισμό

Ο διαλογισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο που φέρνει μια βαθιά αίσθηση ηρεμίας και συγκέντρωσης. Μπορείς μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες να κάνεις ένα πνευματικό ταξίδι και να κατακτήσεις την τέχνη του διαλογισμού. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένας ήσυχος χώρος και μια άνετη θέση. Το κόλπο είναι να επικεντρωθείς στην αναπνοή σου, αφήνοντας τις σκέψεις να «έρχονται και να φεύγουν» χωρίς να τις κρίνεις.

5. Μάθε να μαγειρεύεις υγιεινά

Όχι μόνο κατακτάς μια σούπερ διασκεδαστική και χρήσιμη δεξιότητα όταν μαθαίνεις να μαγειρεύεις, αλλά βοηθάς και την κατάσταση της υγείας σου. Ξεκίνα κατανοώντας τις διατροφικές σου ανάγκες και πώς τα διάφορα τρόφιμα συμβάλλουν στην υγεία σου. Επιδίωξενα συμπεριλάβεις μια ποικιλία φρούτων, λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και δημητριακών ολικής άλεσης στη διατροφή σου.

6. Εθελοντισμός για κάποιο σκοπό

Ο εθελοντισμός για έναν σκοπό που σε εκφράζει είναι μια χρήσιμη εμπειρία που προσθέτει μια νέα προοπτική στη ζωή σου. Θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε - να εργαστείς σε ένα τοπικό καταφύγιο ζώων, να διδάξεις σε μη προνομιούχα παιδιά, να βοηθήσεις σε μια κοινοτική κουζίνα ή να συμβάλλεις στην προστασία του περιβάλλοντος.

Αυτό δεν θα σου προσφέρει μόνο μια αίσθηση σκοπού αλλά και μια βαθιά σύνδεση με την κοινότητα. Όπως λέει ένα ρητό, «ο καλύτερος τρόπος για να βρεις τον εαυτό σου είναι να χαθείς στην υπηρεσία των άλλων».

7. Ξεκίνα ένα προσωπικό project

Θυμάσαι εκείνη τη λαμπρή ιδέα που είχες στη μέση της νύχτας και την οποία παραμέλησες θεωρώντας την υπερβολικά φιλόδοξη; Ήρθε η ώρα να την βγάλεις από το «ντουλάπι». Τα προσωπικά σχέδια είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διοχετεύσεις τη δημιουργικότητά σου, να μάθεις νέα πράγματα και να πετύχεις κάτι για το οποίο είστε πραγματικά περήφανη.

Το έργο θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε, από τη συγγραφή ενός μυθιστορήματος, την έναρξη ενός καναλιού στο YouTube, τη δημιουργία μιας εφαρμογής για κινητά ή τη δημιουργία μιας DIY ανακαίνισης του σπιτιού.

8. Εφάρμοσε το Mindfulness

Στην ουσία, η ενσυνειδητότητα (Mindfulness ) έχει να κάνει με το να είσαι πλήρως παρών και να ασχολείσαι με το εδώ και τώρα. Αντί να ανησυχείς για το παρελθόν ή το μέλλον, επικεντρώνεσαι εξ ολοκλήρου στην τρέχουσα στιγμή. Μπορεί να ακούγεται απλό, αλλά αλλάζει τα δεδομένα. Ενισχύει την ικανότητά σου να απολαμβάνεις τις απολαύσεις της ζωής, σε βοηθά να εμπλακείτε πλήρως στις δραστηριότητες και μειώνει το άγχος με το να μην σκέφτεσαι υπερβολικά το παρελθόν ή το μέλλον. Η ενσυνειδητότητα, όταν ασκείται τακτικά, θα επιφέρει μια σημαντική αλλαγή στην προοπτική σου απέναντι στη ζωή.

9. Κράτα ένα ημερολόγιο

Η τήρηση ημερολογίου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κατανοήσεις τις σκέψεις, τα συναισθήματά σου και την ανάπτυξή σου κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου. Η τήρηση ημερολογίου έχει βρεθεί από διάφορες μελέτες ότι ενισχύει την αυτογνωσία, βελτιώνει τη διάθεση, μειώνει το άγχος και προάγει την προσωπική ανάπτυξη. Και ποιος ξέρει, μετά από χρόνια, όταν θα ξαναδείς αυτές τις σελίδες, μπορεί να σου προσφέρουν μια συναρπαστική ματιά στο παρελθόν!

10. Επανασύνδεση με τη φύση

Είτε πρόκειται για πεζοπορία, είτε για κηπουρική, είτε απλώς για να απολαύσεις μια ανατολή του ήλιου, η επανασύνδεση με τη φύση έχει βαθιά οφέλη για την ψυχική και σωματική ευεξία. Στη φασαρία της αστικής μας ζωής, συχνά χάνουμε την επαφή με τον φυσικό κόσμο. Άδραξε αυτή την ευκαιρία για να εξερευνήσειςτα τοπικά πάρκα, τα δάση ή ακόμη και την αυλή σου. Η ηρεμιστική επίδραση της φύσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της διάθεσης και στην ενίσχυση της δημιουργικότητάς σου.

11. Ανάπτυξε τη συναισθηματική νοημοσύνη

Παρά τον ζωτικό τους ρόλο στη ζωή μας, τα συναισθήματα συχνά μένουν σε δεύτερη μοίρα. Αφιερώνοντας χρόνο στην κατανόηση και τη διαχείριση των συναισθημάτων σου, μπορείς να αναπτύξειςσυναισθηματική νοημοσύνη, η οποία αποτελεί βασικό παράγοντα επιτυχίας και ευτυχίας.

12. Δημιουργία προσωπικού οικονομικού πλάνου

Το να έχετε οικονομική επάρκεια σε ενδυναμώνει, δίνοντάς σου τον έλεγχο και την ελευθερία στις επιλογές της ζωής σου.

Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο η δημιουργία ενός μηνιαίου προϋπολογισμού, η κατανόηση των καταναλωτικών σου συνηθειών ή η εκμάθηση των επενδύσεων. Οι πόροι είναι άφθονοι - από διαδικτυακά μαθήματα μέχρι βιβλία και podcasts, ο κόσμος των οικονομικών είναι στα χέρια σου.

13. Εξερεύνησε τον κόσμο της τέχνης

Η τέχνη είναι μια γλώσσα που μιλάει στην ψυχή. Είτε πρόκειται για ζωγραφική, μουσική, φωτογραφία ή χορό, η εμβάθυνση σε μια μορφή τέχνης είναι ένας συναρπαστικός τρόπος να εκφραστεί κανείς.

14. Φτιάξε το δικό σου brand

Σε αυτή την ψηφιακή εποχή, το να έχεις ένα ισχυρό προσωπικό brand μπορεί να κάνει θαύματα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Είναι ένα μοναδικό μείγμα των δεξιοτήτων, της εμπειρίας και της προσωπικότητάς σου που θέλεις να δει ο κόσμος.

Ξεκίνα καθορίζοντας τι αντιπροσωπεύεις, τις αξίες και τον τομέα της εξειδίκευσής σου. Στη συνέχεια, δημιούργησε μια συναρπαστική διαδικτυακή παρουσία γύρω από αυτά, είτε μέσω ενός προσωπικού ιστότοπου, ενός προφίλ στο LinkedIn ή ενός ιστολογίου.

Να θυμάσαι, το προσωπικό σου brand name είναι η προέκταση του εαυτού σου.

15. Μάθε να λες όχι

Αυτό μπορεί να φαίνεται ασήμαντο, αλλά το να μάθεις να λες «όχι» όταν χρειάζεται είναι μια δεξιότητα που αξίζει το βάρος της σε χρυσό.

Στην προσπάθειά μας να ευχαριστήσουμε τους άλλους, συχνά καταλήγουμε να υπερβάλλουμε σε δεσμεύσεις και να «τεντώνουμε» τον εαυτό μας υπερβολικά. Αυτό οδηγεί σε άγχος, εξουθένωση και δυσαρέσκεια. Αντίθετα, το να μάθεις να λες διεκδικητικά όχι μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις τη λογική σου, να θέσεις υγιή όρια και να δώσεις προτεραιότητα στις ανάγκες σου.

16. Εμβάθυνε τις σχέσεις σου

Να μια σκληρή αλήθεια: Οι περισσότεροι άνθρωποι συχνά θεωρούν τις σχέσεις τους δεδομένες. Και αυτό συμβαίνει επειδή χρειάζεται χρόνος και σκόπιμες προσπάθειες για να χτίσεις και να διατηρήσεις καλές σχέσεις. Αλλά αξίζει τον κόπο. Μάθετε να προσεγγίζειςτους αγαπημένους σου με μια ειλικρινή συζήτηση, ένα χειρόγραφο γράμμα ή ακόμη και μια επίσκεψη-έκπληξη.

17. Υιοθέτησε έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής

Ουκ εν τω πολλώ το ευ: η ουσία του μινιμαλισμού. Ο μινιμαλιστικός τρόπος ζωής έχει να κάνει με την εξάλειψη των περιττών στοιχείων και την εστίαση σε αυτά που έχουν πραγματικά σημασία.

Ξεκίνα με τον φυσικό σου χώρο - αποσυμφόρισε το σπίτι, τον χώρο εργασίας σου, ακόμα και τις ψηφιακές σου συσκευές. Ρώτα τον εαυτό σου: “Αυτό το στοιχείο προσφέρει αξία στη ζωή μου;”. Αν όχι, ήρθε η ώρα να το αποχαιρετήσεις.

18. Εξερεύνησε την ύπαιθρο

Σχεδίασε ένα ταξίδι για κάμπινγκ, κάνε μια πεζοπορία ή μια χαλαρή βόλτα με το ποδήλατο στην εξοχή. Το κλειδί είναι να είσαι παρούσα, να απολαμβάνεις την ομορφιά γύρω σου και να νιώθεις την αδρεναλίνη που σεανεβάζει.

Οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προκαλέσεις τον εαυτό σου, να ξεπεράσεις τους φόβους σου και να αναπτύξειςανθεκτικότητα. Επιπλέον, προσφέρουν μια μοναδική προοπτική.

19. Ξεκίνα ένα παράλληλο επάγγελμα

Φυσικά, μια παράλληλη δραστηριότητα δεν είναι για όλους. Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη αρκετά στο μυαλόμας. Αυτό το σημείο είναι για όσους έχουν σπουδαίες ιδέες που αναβάλλουν. Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις αυτούς τους έξι μήνες για να ασχοληθείς με αυτή την ιδέα. Μια παράλληλη απασχόληση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ακολουθήσεις ένα πάθος, να βελτιώσεις τις δεξιότητές σου και να κερδίσεις κάποιο επιπλέον εισόδημα.

20. Να «εκπαιδευτείς» στην ευγνωμοσύνη

Ένας απλός τρόπος για να εξασκηθείς στην ευγνωμοσύνη είναι η τήρηση ενός ημερολογίου ευγνωμοσύνης, σημειώνοντας τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων κάθε μέρα.

Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο ένα νόστιμο γεύμα, ένα κομπλιμέντο από έναν φίλο ή ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα. Αυτή η πρακτική μετατοπίζει την εστίασή σου από το τι είναι λάθος σε ό, τι είναι καλό στη ζωή σας. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι η ευγνωμοσύνη μπορεί να βελτιώσει την ψυχική μας υγεία, να ενισχύσει την ευτυχία και να βελτιώσει ακόμη και την ποιότητα του ύπνου μας.