Τι είναι ο παθολογικός ψεύτης; Το viral video στο TikTok και η σοκαριστική αφήγηση

Τι είναι ο παθολογικός ψεύτης; Το viral video στο TikTok και η σοκαριστική αφήγηση
Pexels

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να ανακαλύψεις ότι ο σύντροφός σου δεν είναι το άτομο που νόμιζες ότι ήταν.

Οι θαυμαστές του TikTok έμειναν σοκαρισμένοι αυτή την εβδομάδα αφού μια γυναίκα δημοσίευσε τη συγκλονιστική αφήγηση του έγγαμου βίου της με έναν «παθολογικό ψεύτη» και «κύριο χειραγωγό». Η δημιουργός Reesa, @reesamteesa, έχει γίνει από τότε viral με μια σειρά βίντεο που φέρουν τον τίτλο «Who TF Did I Marry?».

Η γυναίκα, η οποία είναι γνωστή ως Reesa Teesa στο Διαδίκτυο, εξαπέλυσε τα πυρά της στον πρώην σύζυγό της, αναφέροντας πώς ακριβώς κατάφερε να δημιουργήσει μια αφήγηση μιας εντελώς διαφορετικής ζωής. Όλα κατέρρευσαν όταν η Reesa κατάφερε να συνδυάσει τα κομμάτια του παζλ, ισχυριζόμενη ότι είχε αποκαλύψει έναν τεράστιο ιστό ψεμάτων για την οικογένεια του πρώην της, τις προηγούμενες σχέσεις του, τις δουλειές και τα οικονομικά του.

Η Reesa είχε την εντύπωση ότι ο «Leigon» -ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί για τη σειρά, ήταν αντιπρόεδρος σε μια μεγάλη εταιρεία καρυκευμάτων, αλλά αργότερα ανακάλυψε ότι είχε πει ψέματα για τη θέση του στη δουλειά -και μάλιστα παρέμεινε άνεργος για μεγάλο διάστημα της σχέσης τους. Η Reesa ισχυρίζεται ότι ο πρώην σύζυγός της πάντα της υποσχόταν πολυτελή δώρα, ακριβά σπίτια και πολυτελείς αποδράσεις στο εξωτερικό, αλλά όταν επρόκειτο να αγοράσει πράγματα, πάντα έκανε πίσω. «Μου έλεγε όλα όσα ήθελα να ακούσω», εξηγεί σε μια σειρά από βίντεο.

Η γυναίκα πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ενθουσιάζονταν με όλη τη διαδικασία. Πιστεύω ότι του άρεσε να πηγαίνει στις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και να με βλέπει να δοκιμάζω το αυτοκίνητο και να ενθουσιάζομαι με αυτό, γνωρίζοντας ότι δεν θα γινόταν ποτέ πραγματικότητα όλο αυτό. Είναι ένα επίπεδο σκληρότητας που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω».

Λάβε υπόψη ότι το παρακάτω βίντεο περιέχει έντονη «γλώσσα»:

Καθώς ο συγκλονιστικός απολογισμός καταιγίζει το TikTok, η ψυχολόγος Dr Sarah Bishop αποκάλυψε στη Mirror πώς να εντοπίσει κάποιος έναν παθολογικό ψεύτη.

Η ειδικός είπε χαρακτηριστικά: «Οι παθολογικοί ψεύτες μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εντοπιστούν επειδή είναι ικανοί στον χειρισμό και την εξαπάτηση των άλλων. Μπορεί να θεωρηθούν γοητευτικοί και χαρισματικοί, καθιστώντας δύσκολο για τους ανθρώπους να δουν τα ψέματά τους. Είναι καλοί στο να κάνουν πιστευτές εξηγήσεις για να καλύψουν την ανεντιμότητα τους, γεγονός που αυξάνει τη δυσκολία αναγνώρισης της συμπεριφοράς τους.

Αν σας έχει εξουθενώσει ένας παθολογικός ψεύτης, τότε μην κατηγορείτε τον εαυτό σας καθώς είναι πολύ ικανός και δεν θα είστε ο μόνος που έχει εξαπατηθεί.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αναλογιστείτε και να μάθετε από τυχόν παράγοντες που μπορεί να σας έκανε ευάλωτους σε χειραγώγηση. Για παράδειγμα, όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντα».

Η Δρ Bishop εξήγησε ότι τα κύρια σημάδια που πρέπει να προσέξουμε είναι:

  • Επιφανειακές κολακείες ή κομπλιμέντα που φαίνονται ανειλικρινή.
  • Υπερβολικές εκδηλώσεις στοργής ή προσοχής.
  • Ασυνεπής συμπεριφορά όπου η γοητεία ενεργοποιείται και απενεργοποιείται ανάλογα με τη συνθήκη.
  • Έλλειψη γνήσιου ενδιαφέροντος για γνωριμία σε βαθύτερο επίπεδο.
  • Χειριστική συμπεριφορά μεταμφιεσμένη σε γοητεία για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Είπε επίσης, καθώς η σχέση προχωρά, μπορεί να αρχίσει κανείς να αναγνωρίζει τις ακόλουθες συμπεριφορές:

  • Συνεχείς ασυνέπειες στις ιστορίες ή τις εξηγήσεις τους.
  • Υπερβολικοί ή μεγαλεπήβολοι ισχυρισμοί για τον εαυτό τους ή τα επιτεύγματά τους.
  • Απροθυμία παροχής λεπτομερειών ή υπεκφυγή όταν ερωτώνται.
  • Μετατόπιση ευθυνών ή αποφυγή ευθύνης για τις πράξεις τους.
  • Έλλειψη τύψεων ή ενοχής για τα ψέματά τους.
  • Χειριστική συμπεριφορά για να πάρουν αυτό που θέλουν.
  • Δυσκολία στη διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων λόγω ανεντιμότητας.

Ακόμη, η ειδικός προειδοποίησε: «Θυμηθείτε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει μερικά από αυτά τα πράγματα μία ή δύο φορές με την πάροδο του χρόνου, αλλά αν παρατηρήσετε αυτά τα σημάδια με συνέπεια από τον σύντροφό σας, μπορεί να είναι red flag ότι βγαίνετε με έναν παθολογικό ψεύτη».