Όσοι δεν πετούν πράγματα «για παν ενδεχόμενο» εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά, βάσει ψυχολογίας

Όσοι δεν πετούν πράγματα «για παν ενδεχόμενο» εμφανίζουν αυτά τα 7 χαρακτηριστικά, βάσει ψυχολογίας
Freepik Company S.L. - www.freepik.com

«Τα σκουπίδια του ενός είναι ο θησαυρός του άλλου» λέει ο λαός και η φράση αυτή κρύβει κάτι αρκετά βαθύ.

Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα αντικείμενα που κατέχουν. Κρατούν πράγματα, όχι για την αντικειμενική τους αξία, αλλά επειδή πιστεύουν ότι μπορεί να τους φανούν χρήσιμα «κάποια στιγμή». Μήπως σου θυμίζει κάτι;

Η αλήθεια είναι πως αυτή η συμπεριφορά δεν έχει να κάνει μόνο με υπερβολική προνοητικότητα. Σύμφωνα με την ψυχολογία, όσοι δυσκολεύονται να αποχωριστούν αντικείμενα συχνά μοιράζονται κάποια κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ή αν γνωρίζεις κάποιον άλλο του... είδους, ιδού μερικά χαρακτηριστικά που μπορεί να αναγνωρίσεις.

7 φράσεις που χρησιμοποιούν οι βαθιά δυστυχισμένοι άνθρωποι & αποκαλύπτουν πολλά, βάσει ψυχολογίας

1. Είναι συχνά συναισθηματικοί

Έχεις ποτέ βρει μια παλιά κάρτα γενεθλίων ή ένα φθαρμένο λούτρινο ζωάκι και σε πλημμύρισε η νοσταλγία; Δεν είσαι η μόνη!

Άνθρωποι που δυσκολεύονται να πετάξουν αντικείμενα έχουν συχνά ενισχυμένο το αίσθημα της συναισθηματικής σύνδεσης. Κάθε αντικείμενο, όσο ασήμαντο κι αν φαίνεται, φέρει μια ανάμνηση ή ένα συναίσθημα που δεν θέλουν να χάσουν.

Για εκείνους, το να πετάξουν κάτι είναι σαν να αφήνουν πίσω ένα κομμάτι του παρελθόντος τους. Η ψυχολογία δείχνει πως αυτός ο συναισθηματικός δεσμός με αντικείμενα είναι κοινό χαρακτηριστικό στους ανθρώπους που δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν το χώρο τους.

Δεν έχει να κάνει με την οικονομική αξία του αντικειμένου, αλλά με τη συναισθηματική του σημασία.

2. Βλέπουν δυναμική σε όλα

Το παραδέχομαι (και ίσως έχει συμβεί και σε σένα): Κράτησα κάποτε μια χαλασμένη τοστιέρα για περίπου ένα χρόνο, πιστεύοντας ότι θα τη φτιάξω μια μέρα. Αυτή η μέρα δεν ήρθε ποτέ, αλλά δεν μπορούσα να την πετάξω. Γιατί;

Όσοι δυσκολεύονται να αποχωριστούν πράγματα συχνά βλέπουν δυναμική σε όλα. Πιστεύουν ότι ακόμα και τα πιο κοινά ή χαλασμένα αντικείμενα μπορούν να επισκευαστούν ή να αξιοποιηθούν «κάποια στιγμή».

Η ψυχολογία εξηγεί αυτό ως αισιόδοξη υπερεκτίμηση – υπερεκτιμούμε το κατά πόσο θα χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αντικείμενα στο μέλλον, γεγονός που μας δυσκολεύει να τα αποχωριστούμε.

brick-wall-1850095_1280.jpg

3. Επιζητούν τον έλεγχο

Όταν η ζωή φαίνεται απρόβλεπτη, αναζητούμε τρόπους να νιώσουμε ότι έχουμε τον έλεγχο. Για κάποιους, αυτός ο έλεγχος εκδηλώνεται μέσα από τα αντικείμενα που κρατούν.

Το να αποθηκεύεις πράγματα «για κάθε ενδεχόμενο» δημιουργεί ένα αίσθημα ασφάλειας. Είναι παρήγορο να ξέρεις πως έχεις εναλλακτικές λύσεις στο πατάρι ή το γκαράζ, έστω κι αν είναι μια σακούλα με παλιές βίδες ή καλώδια δεκαετίας.

Αν λοιπόν αποθηκεύεις πράγματα για «την περίπτωση που» που όμως ποτέ δεν έρχεται, ίσως το υποσυνείδητό σου να αναζητά αίσθημα ελέγχου. Και αυτό είναι εντάξει – η αυτογνωσία είναι το πρώτο βήμα προς την αλλαγή.

4. Είναι της αναβολής, γενικότερα

Ε καλά... Οικείο το πεδίο. Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει να κοιτάζεις τον «χαμό» αλλά να μην κάνεις κάτι. «Θα το τακτοποιήσω αύριο» λες, όμως το αύριο γίνεται επόμενη εβδομάδα, επόμενος μήνας ή ακόμα και επόμενος χρόνος.

Η δυσκολία στο ξεκαθάρισμα συνδέεται συχνά με την τάση για αναβλητικότητα. Η διαδικασία είναι κουραστική και συναισθηματικά απαιτητική – γι’ αυτό και την αποφεύγουμε.

Η αναβλητικότητα εδώ δεν είναι τεμπελιά. Είναι περισσότερο η συναισθηματική εξάντληση και η κόπωση αποφάσεων. Αν κι εσύ καθυστερείς εκείνο το ξεκαθάρισμα που έχεις υποσχεθεί στον εαυτό σου, δεν είσαι μόνος. Είναι ακόμα ένα κοινό χαρακτηριστικό.

5. Φοβούνται τη μεταμέλεια

Το ανθρώπινο μυαλό είναι φτιαγμένο για να αποφεύγει τις αρνητικές εμπειρίες – και η μεταμέλεια είναι μία από αυτές. Υπάρχει ένας φόβος που συνοδεύει το πέταγμα αντικειμένων: ότι τη στιγμή που θα το κάνεις, θα το χρειαστείς. Και τότε, η μεταμέλεια μπορεί να είναι έντονη.

Αυτός ο φόβος είναι πιο έντονος σε όσους δυσκολεύονται να αποχωριστούν αντικείμενα. Η σκέψη «Αν δεν το είχα πετάξει…» είναι αρκετή για να τους κρατήσει πίσω. Αν λοιπόν έχεις κρατήσει κάτι επειδή φοβήθηκες μήπως το χρειαστείς αργότερα, να ξέρεις ότι είναι απλώς ένας φυσικός μηχανισμός προστασίας από την απογοήτευση.

david-griffiths-APszipc01pA-unsplash.jpg

6. Βρίσκουν παρηγοριά στο οικείο

Υπάρχει μια ιδιαίτερη ζεστασιά στο οικείο, έτσι δεν είναι; Το παλιό μπλουζάκι, τα φθαρμένα παπούτσια, τα σκονισμένα βιβλία από τα φοιτητικά χρόνια – όλα λένε μια ιστορία. Τη δική μας ιστορία.

Όσοι δυσκολεύονται να πετάξουν πράγματα βρίσκουν σε αυτά παρηγοριά. Λειτουργούν ως χειροπιαστές υπενθυμίσεις της διαδρομής μας, των εμπειριών και της εξέλιξής μας. Αυτή η σύνδεση με το οικείο δεν είναι απλώς συναισθηματική – είναι βαθιά υπαρξιακή. Προσφέρει μια αίσθηση συνέχειας σε έναν κόσμο που συνεχώς αλλάζει.

7. Εκτιμούν την προετοιμασία

Βαθιά μέσα τους, οι άνθρωποι που κρατούν πράγματα «για κάθε ενδεχόμενο» είναι εκείνοι που εκτιμούν την προετοιμασία. Τους αρέσει να είναι έτοιμοι για κάθε σενάριο, και τα αντικείμενα που διατηρούν τους δίνουν αυτό το αίσθημα ασφάλειας. Δεν πρόκειται για ακαταστασία ή υπερσυσσώρευση – αλλά για μια στρατηγική επιβίωσης.

Η ψυχολογία εξηγεί πως αυτή η τάση βασίζεται στο ένστικτο επιβίωσης – την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για το απρόβλεπτο. Αν λοιπόν κρατάς ένα επιπλέον από όλα, να ξέρεις πως αυτό δεν είναι ελάττωμα. Είναι ένδειξη προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας – χαρακτηριστικά πολύτιμα στη ζωή.

Πώς να ξεκαθαρίσεις την ακαταστασία με μια απλή τεχνική

Ώρα να κοιταχτείς στον καθρέφτη

Το να αναγνωρίζεις αυτά τα χαρακτηριστικά στον εαυτό σου δεν είναι λόγος ανησυχίας, αλλά μια πρόσκληση για βαθύτερη κατανόηση. Θυμήσου πως είναι εντάξει να βλέπεις δυνατότητες στα πράγματα και να συνδέεσαι συναισθηματικά με αυτά. Είναι φυσικό να επιζητάς έλεγχο, να αναβάλλεις, να φοβάσαι τη μεταμέλεια ή να βρίσκεις παρηγοριά στο γνώριμο. Πάνω απ’ όλα, είναι αξιοθαύμαστο να εκτιμάς την προετοιμασία.

Το κλειδί βρίσκεται στην ισορροπία.

Ξεκίνα αναγνωρίζοντας αυτά τα χαρακτηριστικά χωρίς κριτική. Ύστερα, κάνε μικρά βήματα για να τακτοποιήσεις τον χώρο – και τον νου σου. Ξεκίνα από ένα συρτάρι ή ένα ράφι. Ρώτα τον εαυτό σου αν το αντικείμενο έχει ακόμα αξία για σένα.

Το να αφήνεις πίσω κάτι δεν σημαίνει πως ξεχνάς – σημαίνει πως κάνεις χώρο για κάτι καινούριο. Αυτό το ταξίδι δεν είναι για αυτοκριτική αλλά για αυτοανάπτυξη. Είναι μια πορεία προς μια πιο υγιή σχέση με τα αντικείμενα – και με τον εαυτό μας.