Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν διαζύγιο & σύμφωνα με την ψυχολογία αυτοί είναι οι λόγοι

Οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν διαζύγιο & σύμφωνα με την ψυχολογία αυτοί είναι οι λόγοι

Ακόμη και αν όντως το αντιλαμβάνεσαι ως γεγονός, ίσως δεν έχεις σκεφτεί τις αιτίες που οδηγούν σε αυτό το δεδομένο. Και έχουν το ενδιαφέρον τους.

Όταν πρόκειται για τη λήξη ενός γάμου, οι γυναίκες είναι συχνά εκείνες που κάνουν το πρώτο βήμα και αυτό είναι ένα μοτίβο που επιβεβαιώνεται από δεκαετίες ερευνών. Οι άντρες αναφέρουν πιο συχνά έντονη επιθυμία για γάμο σε σχέση με τις γυναίκες, και, σύμφωνα με πολλές έρευνες ο γάμος ενισχύει την υγεία τους, τις επαγγελματικές προοπτικές τους και ακόμα και το προσδόκιμο ζωής τους.

Για τις γυναίκες, όμως, τα ανταλλάγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα. Οι ανύπαντρες γυναίκες τείνουν να ευδοκιμούν συναισθηματικά και σωματικά περισσότερο από τις παντρεμένες συνομήλικές τους, ενώ οι ανύπαντροι άνδρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερους κινδύνους μοναξιάς, κακής υγείας και πρόωρου θανάτου.

Στην πραγματικότητα, έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες τα πηγαίνουν πολύ καλύτερα με τη μοναχική ζωή απ’ ό,τι οι άντρες — με μεγαλύτερη ικανοποίηση από την προσωπική τους κατάσταση, τη ζωή και τη σεξουαλική τους ζωή, αλλά και με λιγότερη επιθυμία να έχουν σύντροφο.

Αντίθετα, η εξάρτηση των ανδρών από τον γάμο είναι τόσο βαθιά, που συχνά δεν ξεκινούν το διαζύγιο, ακόμα κι αν είναι δυστυχισμένοι. Υπάρχουν συγκεκριμένα τέσσερις λόγοι για τους οποίους οι άντρες δυσκολεύονται να φύγουν από έναν γάμο και θα τους δεις παρακάτω.

Αγάπη, αμοιβαίο νοιάξιμο, ερωτισμός: 2 ειδικοί μιλούν για τα στοιχεία που πρέπει να έχει ο γάμος

1. Βάζουν πρώτα τα παιδιά τους

Για πολλούς άντρες, η απόφαση να μείνουν σε έναν γάμο δεν έχει να κάνει τόσο με την αγάπη για τη σύντροφό τους, όσο με μια έντονη αίσθηση ευθύνης απέναντι στα παιδιά τους. Το να φύγουν μπορεί να τους φαίνεται σαν προδοσία της οικογένειας ακόμα κι αν η σχέση δεν τους ικανοποιεί πια.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Journal of Social Welfare and Family Law εξέτασε το πώς αντιλαμβάνονται το «σπίτι» οι πατεράδες που έχουν χωρίσει. Πολλοί το περιέγραψαν όχι απλώς ως φυσικό χώρο, αλλά ως συνδυασμό συναισθημάτων, σχέσεων, ρουτινών και περιβάλλοντος. Παρ’ όλες τις προσπάθειες να διατηρήσουν ισχυρούς δεσμούς με τα παιδιά τους, συχνά ένιωθαν μια αίσθηση απώλειας ή ανασφάλειας.

Τα παιδιά τους δεν έβλεπαν πάντα το δικό τους σπίτι οικείο, αναγνωρίζοντας περισσότερο το σπίτι της μητέρας τους ως το «πραγματικό» σπίτι. Αυτό έκανε κάποιους πατέρες να αισθάνονται αόρατοι ή μη αναγνωρισμένοι. Όταν τα παιδιά έλειπαν, το σπίτι έμοιαζε άδειο — σαν να υπήρχε σπίτι μόνο όταν ήταν εκεί τα παιδιά.

Αυτή η συναισθηματική πραγματικότητα — το να νιώθεις δεύτερος — είναι κάτι που πολλοί άντρες βιώνουν σιωπηλά. Έτσι, ακόμα κι αν δεν είναι ευτυχισμένοι, επιλέγουν να μείνουν — περισσότερο από υποχρέωση, ενοχή ή κοινωνική πίεση, παρά από αγάπη ή προσωπική ευτυχία.

silhouette-5726230_1280.jpg

2. Φοβούνται την απώλεια της σταθερότητας

Το διαζύγιο δεν φέρνει μόνο συναισθηματικό σοκ, αλλά και βαθιά αβεβαιότητα για το μέλλον. Η οικονομική ανασφάλεια, η μοναξιά και η ανατροπή των καθημερινών ρουτινών ενισχύουν τον φόβο για το άγνωστο. Η ιδέα να ξεκινήσουν από την αρχή μπορεί να μοιάζει τρομακτική, ειδικά μετά από χρόνια επένδυσης σε μια σχέση.

Η έρευνα το επιβεβαιώνει. Μια μελέτη του 2024 στο περιοδικό Aging & Mental Health βρήκε ότι οι διαζευγμένοι μεγαλύτερης ηλικίας συχνά βιώνουν ταυτόχρονα ελευθερία και μοναξιά. Κάποιοι ένιωσαν απελευθέρωση από έναν δυστυχισμένο γάμο και απόλαυσαν την ευκαιρία να ακολουθήσουν καταπιεσμένες επιθυμίες, ενώ άλλοι αντιμετώπισαν απομόνωση.

Οι άντρες μετά το διαζύγιο τείνουν να ακολουθούν διαφορετική πορεία από τις γυναίκες. Μια μελέτη του 2018 στο Sociological Inquiry έδειξε ότι οι άντρες είναι πιο πιθανό να ξαναπαντρευτούν — αντανακλώντας την συνεχιζόμενη εξάρτηση από τον γάμο ως πηγή φροντίδας και συντροφιάς. Οι γυναίκες, αντίθετα, είναι πιο επιφυλακτικές, φοβούμενες την επιστροφή σε ρόλους φροντιστή.

Αυτή η αντίφαση δείχνει κάτι σημαντικό: οι άντρες μπορεί να παραμένουν σε έναν μη ικανοποιητικό γάμο από φόβο για την αστάθεια — και παρ’ όλα αυτά, εξακολουθούν να βασίζονται στον γάμο για συναισθηματική ασφάλεια.

2 βασικές αξίες που, σύμφωνα με την ψυχολογία, μπορούν να προβλέψουν ένα διαζύγιο

3. Έχουν μάθει να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους

Πολλοί άντρες δεν έχουν μάθει πώς να εκφράζουν ευαλωτότητα ή ακόμα και πώς να αναγνωρίζουν τη συναισθηματική τους δυσαρέσκεια, με αποτέλεσμα να κανονικοποιούν τη δυστυχία τους. Με τον καιρό, η καταπίεση συναισθημάτων τούς κάνει να θεωρούν τη δυσαρέσκεια ως "απλώς μέρος της ζωής".

Μια μελέτη του 2015, δημοσιευμένη στο Journal of Social and Personal Relationships, δείχνει ότι όταν οι σύζυγοι καταπνίγουν τα συναισθήματά τους, επηρεάζεται αρνητικά η ικανοποίηση από τη σχέση — ειδικά στα πρώτα στάδια του γάμου. Όσο αυξάνεται η δυσαρέσκεια, αλλάζει ο τρόπος που το ζευγάρι διαχειρίζεται τα συναισθήματα — συχνά οδηγώντας και τους δύο συντρόφους σε συναισθηματική αποσύνδεση.

Με τον καιρό, αυτή η δυναμική δημιουργεί μια αίσθηση παγίδευσης. Κάποιοι άντρες, παρόλο που νιώθουν βαθιά δυστυχισμένοι, δυσκολεύονται να φύγουν — είτε επειδή δεν εκφράζουν τις ανάγκες τους, είτε επειδή φοβούνται τις συνέπειες. Για εκείνους που προέρχονται από πιο παραδοσιακά περιβάλλοντα, το διαζύγιο μπορεί να θεωρείται αποτυχία ή αδυναμία, κάτι που τους κρατά σε γάμους που δεν τους ικανοποιούν.

4. Δεν έχουν ισχυρά δίκτυα υποστήριξης

Αν και οι άντρες αναφέρουν συχνά ότι έχουν περισσότερες φιλίες με άτομα του ίδιου φύλου σε σχέση με τις γυναίκες, αυτές οι φιλίες συνήθως δεν είναι βαθιές, οικείες ή συναισθηματικά ανοιχτές. Οι ερευνητές επισημαίνουν πολλούς λόγους που εμποδίζουν τη συναισθηματική εγγύτητα μεταξύ αντρών.

Αυτοί περιλαμβάνουν κοινωνικές προσδοκίες που σχετίζονται με τους παραδοσιακούς ανδρικούς ρόλους — όπως η πίεση για ανταγωνισμό, ο φόβος να θεωρηθούν αδύναμοι, η δυσκολία να δείξουν ευαλωτότητα, αλλά και η ομοφοβία σε πολλές περιπτώσεις — καθώς και η έλλειψη θετικών προτύπων αντρικής συναισθηματικής σύνδεσης.

Ως αποτέλεσμα, πολλοί άντρες δεν βρίσκουν τα κατάλληλα εργαλεία ή ασφαλείς χώρους για να ανοιχτούν. Αυτό τους κάνει να νιώθουν πως το να βρίσκονται σε μια προβληματική σχέση είναι προτιμότερο από το να τη διαλύσουν και να μείνουν μόνοι.

Η απροθυμία των ανδρών να φύγουν από έναν δυστυχισμένο γάμο δεν οφείλεται συνήθως σε έναν μόνο λόγο. Είναι ένας κόμπος από καταπίεση συναισθημάτων, φόβο μοναξιάς, κοινωνικές προσδοκίες και έλλειψη ουσιαστικής υποστήριξης.

Πολλοί μένουν από συνήθεια ή από την ελπίδα ότι τα πράγματα θα γίνουν όπως παλιά. Αλλά το να κρατιούνται από αναμνήσεις ή να υπομένουν τη συναισθηματική ένταση σιωπηλά, απλώς βαθαίνει την πληγή.

Αυτό που χρειάζονται οι άντρες είναι κατανόηση και ενθάρρυνση για να επαναπροσδιορίσουν τι σημαίνει ανδρισμός — ώστε να νιώθουν ασφαλείς στο να ανοιχτούν. Πρέπει να πιστέψουν ότι το να φροντίζουν τους άλλους δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελούν τον εαυτό τους, και ότι η συναισθηματική ειλικρίνεια δεν είναι αδυναμία, αλλά δύναμη.