Αυτό κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να δείχνουν πιο αξιόπιστοι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Γεωργία Βλαχοπούλου
Αυτό κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι για να δείχνουν πιο αξιόπιστοι, σύμφωνα με τους ψυχολόγους

Το να είσαι μόνιμα με ένα ψεύτικο χαμόγελο σε ό,τι συμβαίνει δεν βοηθά ούτε εσένα, αλλά ούτε και τα άτομα γύρω σου.

Όλοι έχουμε υπάρξει σε καταστάσεις στον εργασιακό μας χώρο που μας έχουν προκαλέσει άγχος και πίεση.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν αυτές τις καταστάσεις με χαμόγελο, παρότι μέσα τους δυσφορούν, για να κατευνάσουν την ένταση της κατάστασης. Αυτό το χαμόγελο ωστόσο, αρκετές φορές φαίνεται πώς είναι επιτηδευμένο.

Αντίστοιχα κι αν συνέχεια είσαι με ένα «μπράβο» στο στόμα ακόμα κι αν δεν έχει γίνει κάτι αξιόλογο μόνο και μόνο για να έχεις με το μέρος σου αυτούς που σου προκαλούν δυσφορία.

Η υπερβολικά θετική ανατροφοδότηση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους σηματοδοτεί ότι δεν δίνεις προσοχή, γι’ αυτό και με την πάροδο του χρόνου, το άτομο που την δέχεται αρχίζει να είναι δύσπιστο απέναντι σου.

8 χαρακτηριστικά μιας δύσκολης γυναίκας

Τι να κάνεις

Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σε περιβάλλοντα όπου το να είσαι υπερβολικά ευγενικός είναι ο κανόνας.

Ωστόσο, υπάρχουν τρία πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μετατρέψεις αυτήν την κουλτούρα σε μια όπου η ειλικρινής, χρήσιμη ανατροφοδότηση εκτιμάται.

Τέλος την «κουλτούρα της ευγένειας»

Ρώτησε τον εαυτό σου: Απολαμβάνουν όλοι γύρω μου αυτήν την υπερβολικά ευγενική κουλτούρα ή το κάνουν επειδή το κάνουν όλοι οι άλλοι;

Οι κοινωνικοί κανόνες αποτελούν σημαντικό παράγοντα συμπεριφοράς και όσο πιο γρήγορα οι νεοφερμένοι στον χώρο υιοθετήσουν αυτούς τους κανόνες, τόσο πιο γρήγορα θα θεωρηθούν ότι «ταιριάζουν».

Αν ένας νεοφερμένος παρατηρήσει όλους τους συναδέλφους του να κάνουν κομπλιμέντα μετά από μια κακή παρουσίαση, θα κάνει το ίδιο. Αν κανείς δεν αμφισβητεί ρητά αυτή τη συμπεριφορά, το αποτέλεσμα είναι αυτό που οι κοινωνικοί ψυχολόγοι ονομάζουν «πλουραλιστική άγνοια». Δηλαδή όλοι υποθέτουν ότι όλοι οι άλλοι συμμετέχουν σε υπερβολικά ευγενική ανατροφοδότηση επειδή το θέλουν.

Αλλά κρυφά, αυτό δεν αρέσει σε κανέναν. Ξεκίνα λοιπόν, μια συζήτηση γύρω από την αλλαγή και δες αν πραγματικά οι άνθρωποι νιώθουν αυτή την τόση θετικότητα μέσα τους ή αν το κάνουν για να έχουν το «κεφάλι τους ήσυχο».

Ένας τρόπος για να το κάνεις αυτό είναι προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις. Πριν από την επόμενη παρουσίαση, για παράδειγμα στη δουλειά σου, θα μπορούσες να ρωτήσεις τους συμμετέχοντες: «Πώς θα σας φαινόταν αν ο καθένας μας γράψει τρία συγκεκριμένα πράγματα που θα μπορούσαν να βελτιωθούν και τρία συγκεκριμένα πράγματα που θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσετε στο τέλος της παρουσίασης;».

Έτσι θα υπάρξει εποικοδομητικό feedback στο άτομο που το χρειάζεται.

Να είσαι ακριβής και συγκεκριμένος/η

Είναι φυσικό για εμάς να βγάζουμε συμπεράσματα από συμπεριφορές για να σχηματίσουμε εντυπώσεις και να κάνουμε υποθέσεις.

Για παράδειγμα, μπορεί να αποφασίσουμε ότι κάποιος που αργεί συνεχώς είναι τεμπέλης. Αλλά οι εντυπώσεις είναι συχνά πολύ γενικές για να είναι χρήσιμες, ακόμα κι αν είναι θετικές.

Προσπάθησε να λαμβάνεις συγκεκριμένα, βασισμένα στη συμπεριφορά σχόλια.

Όσο πιο συγκεκριμένα μπορείς να εντοπίσετε το πρόβλημα - ότι μια παρουσίαση είχε υπερβολική ορολογία, για παράδειγμα, αντί για «ήταν βαρετή» - τόσο πιο χρήσιμη θα είναι η ανατροφοδότηση.

Το ίδιο ισχύει και για τον έπαινο. Αν πεις σε κάποιον ακριβώς τι έκανε καλά ή γιατί η δουλειά του ήταν εξαιρετική, θα φανείς πιο ειλικρινεης και η ανατροφοδότησή σας θα είναι πιο ουσιαστική.

Η αφαίρεση γενικεύσεων από την εξίσωση έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της απειλής για το άτομο που δέχεται, ειδικά αν αυτή η ανατροφοδότηση είναι κρίσιμη.

Αν είσαι καινούργιος στη δουλειά, ξεκίνα με μικρά και ουδέτερα βήματα

Μπορεί να σου φαίνεται σαν να πηδάς από έναν γκρεμό, μεταβαίνοντας από μια υπερβολικά καλή κουλτούρα ανατροφοδότησης σε μια ειλικρινή.

Ξεκίνα με μικρά βήματα. Διάλεξε θέματα που είναι καθημερινά, αλλά που εξακολουθούν να νοιάζονται οι άνθρωποι, όπως τι θα βάλετε στην κουζίνα του γραφείου.

Ο στόχος είναι να χτίσεις την αίσθηση ανατροφοδότησης. Με αυτόν τον τρόπο, μόλις μπεις στα πιο δύσκολα μονοπάτια, οι κανόνες γύρω από την ειλικρίνεια έχουν ήδη αρχίσει να αλλάζουν.