Αν προτιμάς τη σιωπή από την κουβεντούλα, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σου βάσει ψυχολογίας

Αν προτιμάς τη σιωπή από την κουβεντούλα, αυτό λέει πολλά για την προσωπικότητά σου βάσει ψυχολογίας

Γιατί όχι, δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία και αυτό κάτι σημαίνει

Αν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που προτιμούν να καθίσουν σιωπηλοί αντί να πιεστούν να μιλήσουν για κάτι που δεν τους ενδιαφέρει, τότε η ψυχολογία έχει να αποκαλύψει πολλά πράγματα για σένα.

Μήπως αισθάνεσαι ότι οι ψιλοκουβέντες σε κουράζουν; Προτιμάς τη σιωπή από τις άσκοπες συζητήσεις; Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, έχε υπόψη σου πως δεν πρόκειται ούτε για ιδιοτροπία, ούτε για ένδειξη εσωστρέφειας.

Σύμφωνα με την ψυχολογία, η ανάγκη για ουσιαστική επικοινωνία και η άνεση με τη σιωπή μπορεί να αποκαλύπτουν πολύ περισσότερα για τον χαρακτήρα σου απ’ ό,τι νομίζεις.

Δες ποια ξεχωριστά χαρακτηριστικά αντικατοπτρίζει αυτή η προτίμηση στη σιωπή:

Όσοι έχουν βαθιά ενσυναίσθηση αλλά δυσκολεύονται να συνδεθούν με τους άλλους είχαν αυτά τα 9 βιώματα

1. Είσαι ενδοσκοπική

Όσοι αποφεύγουν τις ψιλοκουβέντες έχουν συχνά έναν πλούσιο εσωτερικό κόσμο. Σκέφτονται σε βάθος, αναστοχάζονται συχνά και δεν χρειάζονται συνεχή εξωτερικά ερεθίσματα για να αισθανθούν ικανοποίηση. Η σιωπή δεν τους φαίνεται αμήχανη — είναι χώρος για σκέψη, ξεκούραση ή απλά για να υπάρξουν.

2. Εκτιμάς την αυθεντικότητα

Δεν σου αρέσει να μιλάς απλώς για να γεμίσεις τον αέρα. Θες αληθινές συζητήσεις — με βάθος, αλήθεια και νόημα. Αν κάτι δεν είναι ειλικρινές, προτιμάς να το αποφύγεις.

Τα άτομα που εκτιμούν την αυθεντικότητα αποφεύγουν τις συζητήσεις που μοιάζουν ψεύτικες ή κοινωνικά υποχρεωτικές.

3. Έχεις συναισθηματική νοημοσύνη

Μπορείς να "διαβάσεις" το δωμάτιο. Πιάνεις σημάδια που οι άλλοι αγνοούν — τη γλώσσα του σώματος, τον τόνο, τις αλλαγές στην ενέργεια. Ξέρεις πότε η σιωπή είναι πιο κατάλληλη από τον λόγο. Και δεν αισθάνεσαι την ανάγκη να μιλήσεις απλώς για να μιλήσεις.

Τα συναισθηματικά ευφυή άτομα αναγνωρίζουν πότε η στιγμή απαιτεί παρουσία αντί για θόρυβο — και είναι άνετα με αυτό.

woman-5975037_1280.jpg

4. Είσαι επιλεκτική με την ενέργειά σου

εν αξίζουν όλες οι συζητήσεις την ενέργειά σου και το ξέρεις. Προτιμάς να κρατάς τη διανοητική και συναισθηματική σου ενέργεια για ανθρώπους και θέματα που έχουν σημασία για σένα. Η ψυχολογία υποστηρίζει ότι το να είσαι "κοινωνικά επιλεκτικός" δείχνει αυτογνωσία και υγιή προσωπικά όρια

5. Νιώθεις άνετα με την αμηχανία

Οι περισσότεροι μιλούν απλώς για να σπάσουν τη σιωπή. Εσύ όχι. Έχεις αποδεχτεί ότι η σιωπή μπορεί να φαίνεται αμήχανη σε κάποιους — και είσαι ΟΚ με αυτό. Δεν χρειάζεται να επέμβεις για να "διορθώσεις" την κατάσταση. Το να μπορείς να καθίσεις σιωπηλά χωρίς να πανικοβάλλεσαι συνδέεται συχνά με ενσυνειδητότητα και συναισθηματική ωριμότητα.

11 παράξενοι άνθρωποι που συναντάς ακριβώς πριν η ζωή σου αλλάξει σημαντικά

6. Διψάς για βαθύτερες συνδέσεις

Δεν είσαι κατά των συζητήσεων — απλώς θες να έχουν νόημα. Είσαι από αυτούς που "ζωντανεύουν" σε μεταμεσονύχτιες κουβέντες ψυχής, αλλά χάνουν το ενδιαφέρον όταν κάποιος αρχίσει να κουτσομπολεύει για τη δουλειά.

Όσοι επιδιώκουν "ουσιαστικές συζητήσεις" αναφέρουν συχνά υψηλότερα επίπεδα ευημερίας και ικανοποίησης στις σχέσεις τους.

7. Είσαι ανεξάρτητη

Δεν χρειάζεσαι συνεχείς κουβέντες για να νιώσεις συνδεδεμένη ή αποδεκτή. Νιώθεις άνετα με τον εαυτό σου — είτε αυτό σημαίνει να κάθεσαι σιωπηλά με κάποιον είτε να περνάς χρόνο μόνη. Νιώθεις σιγουριά μέσα σου.

Οι ψυχολόγοι συνδέουν την ανεξαρτησία με χαμηλότερο κοινωνικό άγχος και υψηλότερη αυτοεκτίμηση — χαρακτηριστικά που πάνε χέρι-χέρι με τη σιωπηλή αυτοπεποίθηση.

8. Σκέφτεσαι πριν μιλήσεις

Δεν είσαι από αυτούς που λένε κάτι απλώς για να διατηρηθεί η κουβέντα. Κάνεις παύση, σκέφτεσαι και μιλάς όταν έχεις πραγματικά κάτι να πεις. Και αυτό είναι σπάνιο στην εποχή του ασταμάτητου θορύβου.

Οι στοχαστικοί άνθρωποι είναι συχνά καλύτεροι ακροατές και πιο προσεκτικοί ομιλητές — κάτι που συχνά υποτιμάται στις πρόχειρες κουβέντες.

Τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής ξεκινούν στα 65, αν υιοθετήσεις αυτές τις 8 καθημερινές συνήθειες

9. Σέβεσαι τον χώρο των άλλων

Καταλαβαίνεις ότι δεν θέλουν όλοι να μιλούν συνεχώς. Μπορεί να είναι κουρασμένοι, αγχωμένοι ή απλώς να μην έχουν διάθεση — και το αντιλαμβάνεσαι. Η σιωπή σου είναι, στην ουσία, μια πράξη ενσυναίσθησης.

Τα κοινωνικά ευαίσθητα άτομα προσαρμόζουν τον τρόπο επικοινωνίας τους σύμφωνα με το πώς νιώθει ο άλλος — και κάποιες φορές, αυτό σημαίνει να επιλέγεις τη σιωπή.

Τελικά...

Αν η σιωπή σου φαίνεται πιο φυσική από τις ψιλοκουβέντες, μην ανησυχείς... Δεν είσαι "παράξενη". Πιθανότατα είσαι απλώς στοχαστική, συναισθηματικά ευφυής και καθοδηγούμενη από την ανάγκη για βάθος και όχι από τον θόρυβο.

Οπότε την επόμενη φορά που κάποιος σε ρωτήσει: «Γιατί είσαι τόσο ήσυχη;» — χαμογέλα. Γιατί η ψυχολογία λέει πως ίσως η σιωπή σου είναι η υπερδύναμή σου.