Όσοι αφήνουν τα βρώμικα πιάτα να μαζεύονται αντί να τα πλένουν αμέσως, συνήθως έχουν 7 συμπεριφορές

Άρτεμις Σκούφου
Όσοι αφήνουν τα βρώμικα πιάτα να μαζεύονται αντί να τα πλένουν αμέσως, συνήθως έχουν 7 συμπεριφορές
Freepik

Αν το να πλένεις τα βρώμικα πιάτα, το κάνεις αφού πρώτα έχουν συσσωρευτεί πολλά, τότε ταυτίζεσαι με τουλάχιστον μία από τις παρακάτω συμπεριφορές. 

Το να πλένεις τα βρώμικα πιάτα σου φαινόταν πάντα σαν μια αγγαρεία; Μήπως τα αφήνεις να μαζευτούν μέχρι που να μην χωράει άλλα ο νεροχύτης; Αυτή δεν είναι μία σπάνια τακτική και αν έχεις την τάση να την κάνεις πράξη, τότε σίγουρα έχεις μία από τις παρακάτω επτά συμπεριφορές.

Οι άνθρωποι που προσφέρονται να μαζέψουν τα πιάτα όταν τρώνε σε ξένο σπίτι έχουν αυτά τα 7 κοινά

1) Εκτιμούν τον χρόνο περισσότερο από την τάξη

Όλοι έχουμε τις ίδιες 24 ώρες μέσα στην ημέρα, αλλά ο τρόπος που επιλέγουμε να τις περάσουμε λέει πολλά για εμάς. Άνθρωποι που αφήνουν τα βρώμικα πιάτα να συσσωρεύονται συχνά δίνουν μεγαλύτερη αξία στον χρόνο τους. Δίνουν προτεραιότητα σε άλλες δραστηριότητες αντί να καθαρίσουν τα πιάτα αμέσως – είτε πρόκειται για δουλειά, οικογένεια, χόμπι ή απλώς για ξεκούραση.

Αυτό μπορεί να φαίνεται σε κάποιους σαν έλλειψη πειθαρχίας ή καθαριότητας. Στην πραγματικότητα, όμως, είναι μια συνειδητή απόφαση για το τι είναι πιο σημαντικό εκείνη τη στιγμή.

Στην πραγματικότητα, είναι ένα χαρακτηριστικό που συναντάται συχνά σε άτομα με υψηλή παραγωγικότητα. Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να τα κάνουν όλα ταυτόχρονα και είναι άνετοι με το να αφήνουν ορισμένες εργασίες για αργότερα.

2) Δεν αγχώνονται εύκολα από την ακαταστασία

Πάντα με εντυπωσίαζε το πώς αντιδρούν διαφορετικά οι άνθρωποι στην ακαταστασία. Κάποιοι δεν αντέχουν ούτε το παραμικρό χάος, ενώ άλλοι φαίνεται να μην επηρεάζονται καθόλου.

Μπορεί να μην είναι αυτή η προσέγγιση για όλους, αλλά είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική για το πώς διαφορετικοί άνθρωποι διαχειρίζονται το περιβάλλον τους.

3) Είναι ριψοκίνδυνοι

Γνώριζες ότι η προθυμία να πάρεις ρίσκα σχετίζεται με υψηλότερη ανοχή στην ακαταστασία;

Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Μινεσότα διαπίστωσε ότι άνθρωποι που νιώθουν άνετα με την αταξία και την ασυνέπεια είναι πιο πιθανό να πάρουν ρίσκα.

Έτσι, τα άπλυτα και βρώμικα πιάτα στον νεροχύτη μπορεί να είναι σημάδι μιας τολμηρής προσωπικότητας. Αυτά τα άτομα δεν φοβούνται να βγουν από τη ζώνη άνεσής τους, να δοκιμάσουν νέα πράγματα και να αποδεχτούν το απρόβλεπτο.

Καταλαβαίνουν ότι η ζωή μπορεί να είναι λίγο χαοτική, αλλά βλέπουν σε αυτό μέρος της συναρπαστικής διαδρομής, όχι κάτι που πρέπει να φοβούνται.

4) Νιώθουν άνετα με την ατέλεια

Υπάρχει μια ομορφιά στο να αποδέχεσαι ότι δεν χρειάζεται όλα να είναι τέλεια συνεχώς. Άνθρωποι που αφήνουν τα πιάτα στον νεροχύτη συχνά έχουν αποδεχτεί την ατέλεια.

Δεν πρόκειται για αμέλεια, αλλά για κατανόηση ότι μερικές φορές είναι εντάξει να μην είναι όλα σε τάξη. Είναι άνετοι με το γεγονός ότι η ζωή μπορεί να είναι λίγο ακατάστατη και απρόβλεπτη.

Σε έναν κόσμο που συχνά απαιτεί τελειότητα, η ικανότητα να αποδέχεσαι και να πορεύεσαι μέσα από τις ατέλειες μπορεί να είναι μια ανακουφιστική στάση ζωής. Είναι μια υπενθύμιση ότι μερικές φορές είναι εντάξει να αφήσεις τα πιάτα για αργότερα και να απολαύσεις τη στιγμή.

5) Είναι συχνά δημιουργικοί στοχαστές

Κι όμως δεν είναι απίθανο. Μερικούς ανθρώπους μπορεί να τους εμπνέει η ακαταστασία, αντί να τους αποσπά την προσοχή.

Είναι σαν το χάος των άπλυτων πιάτων να αντανακλά το δημιουργικό χάος της σκέψης – όπου οι ιδέες συγκρούονται, εξελίσσονται και αναδιαμορφώνονται μέχρι να γίνουν κάτι μοναδικό.

6) Εκτιμούν τις εμπειρίες περισσότερο από την αισθητική

Για κάποιους ανθρώπους, η ζωή έχει να κάνει περισσότερο με τις εμπειρίες παρά με την εμφάνιση των πραγμάτων. Αυτά τα άτομα δεν ενδιαφέρονται τόσο για το να διατηρούν μια τέλεια κουζίνα, όσο για το να απολαμβάνουν τις στιγμές που φέρνει η ζωή.

Είτε πρόκειται για ένα οικογενειακό δείπνο, είτε για συνάντηση με παλιούς φίλους, είτε για ένα ήσυχο βράδυ με ένα βιβλίο, δίνουν προτεραιότητα σε αυτές τις εμπειρίες και αφήνουν το καθάρισμα για αργότερα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι παραμελούν την καθαριότητα. Απλώς σημαίνει ότι επιλέγουν να ζήσουν τη στιγμή και να καθαρίσουν μετά. Άλλωστε, τα πιάτα μπορούν να πλυθούν αργότερα, αλλά οι στιγμές, άπαξ και περάσουν, δεν επιστρέφουν.

7) Ξέρουν να θέτουν προτεραιότητες

Οι άνθρωποι που αφήνουν τα πιάτα να μαζεύονται είναι συχνά ειδικοί στον καθορισμό προτεραιοτήτων. Κατανοούν ότι η ζωή είναι γεμάτη καθήκοντα και ότι δεν είναι όλα εξίσου σημαντικά.

Είναι άνετοι με το γεγονός ότι μερικές φορές, τα πιάτα μπορούν να περιμένουν. Ίσως υπάρχουν πιο επείγοντα ζητήματα – μια προθεσμία στη δουλειά, οι εργασίες του παιδιού ή μια αναγκαία στιγμή φροντίδας του εαυτού.

Αυτή η ικανότητα να θέτεις προτεραιότητες είναι μια πολύτιμη δεξιότητα. Έχει να κάνει με το να ξέρεις τι αξίζει την προσοχή σου τώρα και τι μπορεί να περιμένει για αργότερα.