Πάρτο αλλιώς: Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου με 5 βήματα!

Πάρτο αλλιώς: Μπορείς να αλλάξεις τη ζωή σου με 5 βήματα!

Διάβασε πώς θα βρεις τη δύναμη να ζεις όπως ονειρεύεσαι

Τα έχεις καταφέρει περίφημα. Είχες πει ότι φέτος δεν θα αφήσεις τίποτα να σου χαλάσει τις διακοπές και, 3η μέρα σήμερα, τα έχεις καταφέρει. Σβήνεις το κινητό όλη μέρα και το ανάβεις μόνο για λίγο το απόγευμα. Απαντάς μόνο σε εκείνα τα μηνύματα που ξέρεις ότι έχουν πράγματι σημασία και αφήνεις τα υπόλοιπα στο inbox χωρίς καν να τα ανοίξεις. Κι όμως, όσο βρίσκεσαι ξαπλωμένη στην παραλία χτυπάει μια άλλη ειδοποίηση: μέσα σου ξέρεις ότι επιστρέφοντας τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να κάνεις εκείνη την αλλαγή την οποία απέφευγες όλο το χειμώνα. Εδώ και καιρό νιώθεις ότι έχει έρθει η ώρα να αλλάξεις δουλειά. Να τελειώσεις μια σχέση που δεν κυλάει. Να ξεκινήσεις διατροφή. Και μόνο στην ιδέα, τρέμεις. Μα, πλέον αυτή την ειδοποίηση, που έρχεται από μέσα σου, δεν μπορείς να σβήσεις κανένα κινητό για να μην την ακούσεις. Τι συμβαίνει και ενώ ξέρουμε ποιες αλλαγές χρειάζεται να κάνουμε στη ζωή μας για να έρθουμε ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία, δεν το τολμάμε;


Όπως λέει η κλινική ψυχολόγος δρ Κόρτνεϊ Γουόρεν, στο πρόσφατο βιβλίο της Lies We Tell Ourselves: The Psychology of Self-Deception, ως άνθρωποι μισούμε την αλλαγή. Προτιμάμε να μείνουμε στα ίδια, σε κάτι που έχουμε συνηθίσει, ακόμα κι όταν έχουμε καταλάβει πολύ καλά στο πετσί μας ότι αυτό μας κρατάει μακριά από τη χαρά και την ευτυχία. Τις περισσότερες φορές λέμε στον εαυτό μας ένα κάρο ψέματα ώστε να ρίξουμε την ευθύνη για την ακινητοποίησή μας στις συνθήκες γύρω μας: «αυτή την περίοδο δεν έχω το χρόνο/την οικονομική πολυτέλεια/τη δύναμη να κάνω αλλιώς». Μπορεί ακόμα και να επικεντρωνόμαστε στο τι κερδίζουμε παραμένοντας στην κατάσταση που δεν μας αρέσει. Κι όλα αυτά, επειδή φοβόμαστε το άγνωστο, αυτό που θα ανοιχτεί μπροστά μας μόλις τολμήσουμε να κάνουμε το πρώτο βήμα.

Να, λοιπόν, 5 τρόποι που θα σε βοηθήσουν να βρεις τη δύναμη να κάνεις την αλλαγή.


1. Απόφυγε όσους παραπονιούνται, αλλά δεν κάνουν τίποτα γι' αυτό
Ποιος ο λόγος να γκρινιάζεις αν δεν κάνεις κάτι να αλλάξεις αυτό που σε ενοχλεί; Όσοι συνηθίζουν να λειτουργούν με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να σε ξεκουνήσουν. Το πιθανότερο είναι να σε τραβήξουν προς τα πίσω, να σε ακινητοποιήσουν όπως κάνουν και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Διάλεξε να βρίσκεσαι δίπλα σε ανθρώπους δραστήριους, που θα σε εμπνεύσουν με το δικό τους παράδειγμα ώστε να κινητοποιηθείς κι εσύ.

2. Διάβασε βιβλία και δες ταινίες που σε εμπνέουν
Αν σε φοβίζει η αλλαγή την οποία όχι απλά θέλεις αλλά τη χρειάζεσαι, φαντάσου τι πέρασε η Τρις από την ταινία Η Τριλογία της Απόκλισης (βασισμένη στα βιβλία της Βερόνικα Ροθ) μέχρι να βρει τη δύναμη να αλλάξει όσα θεωρούνταν δεδομένα για τη ζωή της και της στερούσαν την ευτυχία. Σε καμία περίπτωση οι δυσκολίες που φοβάσαι ότι θα αντιμετωπίσεις αν τολμήσεις να ακολουθήσεις όσα σου λέει η καρδιά σου δεν συγκρίνονται με το δυστοπικό μέλλον στο οποίο ζουν κάποιοι λογοτεχνικοί και κινηματογραφικοί χαρακτήρες. Όμως εκείνες οι στιγμές που ταυτιζόμαστε μαζί τους, που αφηνόμαστε να μας ρουφήξει ένα βιβλίο ή μια ταινία, είναι ικανές να μας οπλίσουν με αισιοδοξία και δύναμη για να κάνουμε το μεγάλο βήμα.

3. Πάρ'το απόφαση ότι είναι φυσιολογικό να έχεις αμφιβολίες
Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να πιστεύεις ότι όταν αμφιβάλλεις σου λείπει η δύναμη να δράσεις. Είναι λογικό να μας πιάνουν αμφιβολίες κάθε φορά που δοκιμάζουμε κάτι καινούριο, γιατί δεν έχουμε ακόμα το βίωμα του πώς θα είναι όταν τα πράγματα αλλάξουν. Απλά δεν ωφελεί κανέναν να δίνουμε στις αμφιβολίες κι άλλη δύναμη, περισσότερη από αυτή που ήδη έχουν.

4. Βάλε τις σκέψεις σου σε τάξη
Οργανώνοντας τις σκέψεις μας, δεν αφήνουμε περιθώρια στο μυαλό μας να παρεκκλίνει. Με άλλα λόγια, ελαχιστοποιούμε τα κενά από όπου θα μπορούσαν να τρυπώσουν στο μυαλό μας οι αμφιβολίες. Πάρε χαρτί και στιλό και γράψε: Τι θα χάσω αν δεν αλλάξω αυτό που με ενοχλεί στη ζωή μου; Τι θα χάσω αν το αλλάξω; Πώς θα είναι η ζωή μου αύριο; Σε πέντε χρόνια; Σε δέκα;

5. Θυμήσου: ό,τι κι αν γίνει, θα τα βγάλεις πέρα
Κάθε νέο βήμα θέλει δύναμη. Δύναμη σημαίνει να προχωράς ακόμα κι όταν κανείς δεν μπορεί να σου εγγυηθεί πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Να κυνηγάς το όνειρό σου ακόμα κι όταν ξέρεις ότι υπάρχει μια πιθανότητα να μείνει άπιαστο για πάντα. Δύναμη σημαίνει να ξέρεις μέσα σου πως ό,τι κι αν συμβεί, εσύ θα μπορέσεις να ξανασταθείς στα πόδια σου. Μόνη προϋπόθεση, να το θέλεις. Αναρωτήσου, λοιπόν: «θέλω;». Και ξεκίνα!