Meal prepping: Σαλάτες με πλιγούρι, κινόα και λαχανικά να τις φας στο… βαζάκι!

Meal prepping: Σαλάτες με πλιγούρι, κινόα και λαχανικά να τις φας στο… βαζάκι!

Γευστικές προτάσεις που ακολουθούν, οι οποίες θα σε πείσουν να προσθέσεις το κινόα και το πλιγούρι στη διατροφή σου.

Το καλοκαίρι είναι μία εποχή που η φροντίδα της φυσικής σου κατάστασης έρχεται σε πρώτο πλάνο. Ακριβώς επειδή θέλεις να νιώθεις όμορφη και ανάλαφρη φορώντας τα φορέματα, τις φούστες ή τα μαγιό σου και η διατροφή σου είναι ένα ζήτημα που σε απασχολεί έντονα -και όχι άδικα. Από τη μία πλευρά θέλεις να καταναλώνεις χορταστικά γεύματα υψηλής θρεπτικής αξίας, αλλά από την άλλη δεν θέλεις να «θυσιάζεις» την απόλαυση που σου προσφέρει ένα άκρως γευστικό πιάτο. Το ερώτημα είναι, λοιπόν, τι μπορείς να κάνεις, ώστε να ανακαλύψεις την απόλαυση, μέσα από την ισορροπημένη διατροφή;

Αρκετοί θεωρούν πως μία υγιεινή διατροφή ίσως υστερεί σε γεύση. Ωστόσο, όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο, απλά δεν γνωρίζουν τους τρόπους για να προσφέρουν στον εαυτό τους ένα γευστικό, ελαφρύ και χορταστικό γεύμα, το οποίο θα καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες του οργανισμού τους. Και αν αναρωτιέσαι ποιο είναι αυτό το γεύμα, να ξέρεις πως σε ένα γυάλινο βαζάκι με βάση το πλιγούρι ή το κινόα, θα βρεις ό,τι χρειάζεσαι, για να προσφέρεις στον οργανισμό σου το καλύτερο!

Αλήθεια, όμως, τι είναι αυτό που ξεχωρίζει τα δύο συγκεκριμένα υλικά; Και επιπλέον, πώς μπορείς να τα αξιοποιήσεις, ώστε να δημιουργήσεις λαχταριστές, δροσιστικές σαλάτες; Στα παραπάνω ερωτήματα θα απαντήσουμε μέσα από τις γευστικές προτάσεις που ακολουθούν, οι οποίες θα σε πείσουν να προσθέσεις το κινόα και το πλιγούρι στη διατροφή σου, για να απολαμβάνεις καθημερινά γεύματα που συνδυάζουν τη γεύση με την υγιεινή διατροφή.

Ένα σούπερ υγιεινό βαζάκι με πλιγούρι, αβοκάντο και σπανάκι για το καλοκαίρι

Τα γεύματα που απολαμβάνεις καθημερινά, είναι αυτά που προσφέρουν στον οργανισμό σου την ενέργεια που χρειάζεται για να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις του προγράμματός σου. Τι θα έλεγες, λοιπόν, να χρησιμοποιήσεις ένα γυάλινο βαζάκι, μέσα στο οποίο θα δημιουργείς μία χορταστική σαλάτα με βάση το πλιγούρι;

Να ξέρεις πως το πλιγούρι είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό δημητριακό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική για περισσότερα από 4.000 χρόνια. Είναι πηγή φυτικών ινών και φωσφόρου και είναι πλούσιο σε μαγγάνιο. Το μαγγάνιο και ο φώσφορος συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας από τον οργανισμό σου. Επιπλέον, το μαγγάνιο συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες, στο πλαίσιο μίας ποικίλης και ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Αν θες να το προσθέσεις στη διατροφή σου, λοιπόν, μπορείς να ετοιμάσεις μία πολύχρωμη σαλάτα με Πλιγούρι Fytro, αρκεί να έχεις τα παρακάτω υλικά στην κουζίνα σου:

  • 1 ποτήρι (200 γρ.) Πλιγούρι Fytro
  • 150 γρ. ψιλοκομμένη φέτα
  • 200 γρ. (ψιλοκομμένο) αγγούρι
  • 200 γρ. ντομάτα φρέσκια (ψιλοκομμένη δίχως σπόρους)
  • 10 γρ. ψιλοκομμένα φύλλα μέντας ή δυόσμου
  • Λίγο αλάτι
  • 110 ml ελαιόλαδο
  • 20 ml λεμόνι
  • Νερό

Για να φτιάξεις τη συγκεκριμένη σαλάτα θα βράσεις πρώτα το Πλιγούρι Fytro για 2 λεπτά σε 700ml νερό και θα το αφήσεις να απορροφήσει το νερό του, δηλαδή να φουσκώσει. Στη συνέχεια θα το πλύνεις και θα το στραγγίξεις. Έπειτα, θα προετοιμάσεις τα υπόλοιπα υλικά. Πιο αναλυτικά, θα πλύνεις καλά τα φύλλα μέντας ή δυόσμου, το αγγούρι και τις ντομάτες και θα τα κόψεις σε μικρά κομμάτια. Θα κόψεις σε μικρά κυβάκια τη φέτα. Θα αναμείξεις όλα τα υλικά, θα προσθέσεις αλάτι (δοκιμάζοντας), ελαιόλαδο και λεμόνι. Θα ανακατέψεις καλά τα υλικά και θα μεταφέρεις το περιεχόμενο στο βαζάκι σου. Η σαλάτα σου θα είναι έτοιμη για να την απολαύσεις.

Ένα βαζάκι με χορταστική σαλάτα από κινόα, λαχανικά, μανιτάρια και σάλτσα λαδολέμονο

Τα βράδια του καλοκαιριού θέλεις να απολαμβάνεις δροσιστικά και ελαφριά γεύματα, τα οποία σε χορταίνουν, αλλά δεν σε κάνουν να αισθάνεσαι βαριά; Αν η απάντηση είναι «ναι», τότε το κινόα είναι το υλικό που αξίζει να επιλέξεις ως βάση για να δημιουργήσεις μία λαχταριστή, καλοκαιρινή σαλάτα! Να ξέρεις πως το κινόα είναι ένα 100% φυτικό προϊόν που προέρχεται από την περιοχή των Άνδεων με εξαιρετική διατροφική αξία.

Πιο αναλυτικά, το κινόα περιέχει μαγνήσιο και φώσφορο, που συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών και των δοντιών, αλλά και στη φυσιολογική λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας. Επίσης, το μαγνήσιο είναι ένα πολύτιμο θρεπτικό στοιχείο για εσένα που εργάζεσαι ακούραστα αρκετές ώρες, καθώς συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το κινόα περιέχει επίσης φολικό οξύ που συμβάλλει στη φυσιολογική ψυχολογική λειτουργία και στη μείωση της κούρασης και της κόπωσης. Επίσης είναι πηγή πρωτεϊνών.

Για να το προσθέσεις στη διατροφή σου, μπορείς να δημιουργήσεις μία σαλάτα με Κινόα Fytro Λαχανικά, Μανιτάρια και Σάλτσα Λαδολέμονο, η οποία θα περιλαμβάνει τα εξής υλικά:

  • 150 γρ. Κινόα Fytro
  • 2 αβοκάντο κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 4 καρότα κομμένα σε λεπτά στικς
  • 10 ραπανάκια κομμένα σε ροδέλες
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά κομμένα στα τέσσερα
  • 2 κουτ.σούπας ελαιόλαδο

για το Λαδολέμονο:

  • 60 ml χυμό λεμονιού
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • Μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • Δυόσμο ψιλοκομμένο
  • Άνηθο ψιλοκομμένο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για να παρασκευάσεις τη συνταγή θα ετοιμάσεις πρώτα το Κινόα Fytro, ακολουθώντας τις οδηγίες παρασκευής που αναγράφει η συσκευασία. Έπειτα, θα βάλεις όλα τα υλικά για τη σάλτσα λαδολέμονο στο μπλέντερ και τα χτυπάς λίγο. Σοτάρεις τα μανιτάρια μέχρι να πάρουν χρώμα. Σε ένα μπολ τοποθετείς το βρασμένο κινόα. Περιχύνεις με 3 κουταλιές της σούπας σάλτσα, προσθέτεις λίγο αλάτι και ανακατεύεις. Μοιράζεις τη βάση της σαλάτας σε 4 βάζα. Από πάνω τοποθετείς το αβοκάντο, τα μανιτάρια, τα ραπανάκια και τα καρότα. Αν θέλεις περιχύνεις με λίγη ακόμα σάλτσα, κλείνεις τα βάζα και αποθηκεύεις στο ψυγείο μέχρι να έρθει η ώρα για κατανάλωση.

Αν θέλεις, λοιπόν, το φετινό καλοκαίρι να διαμορφώσεις μία διατροφή που θα σε οδηγήσει σε μία καθημερινότητα γεμάτη ευεξία και την ίδια στιγμή, θα σε βοηθήσει να φροντίσεις τη φυσική σου κατάσταση, να ξέρεις πως ένα βαζάκι γεμάτο με μία δροσιστική και ελαφριά σαλάτα, είναι η απαραίτητη προσθήκη στο ημερήσιο μενού σου. Και βάζοντας στο ντουλάπι της κουζίνας σου το Κινόα Fytro ή το Πλιγούρι Fytro, θα έχεις πάντα τις πιο θρεπτικές και λαχταριστές βάσεις, για να δημιουργείς ένα γεύμα που θα σου συστήνει την απόλαυση μέσω της υγιεινής διατροφής.