Πώς ένας «KĒPOS» μας έκανε να βιώσουμε μία πρωτόγνωρη, ολιστική εμπειρία ευεξίας

Διονυσία Καλαποθαράκου
Πώς ένας «KĒPOS» μας έκανε να βιώσουμε μία πρωτόγνωρη, ολιστική εμπειρία ευεξίας

Στο ξενοδοχείο Daios Cove, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, «κρύβεται» ένα «μυστικό» ευημερίας και χαλάρωσης. Ένας «κήπος» διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε.

«Αυτός ο Κήπος δεν σου ανοίγει την όρεξη, στη σβήνει. Επιπλέον δεν σε κάνει να διψάς περισσότερο με κάποιο ποτό, αλλά σβήνει τη δίψα με φυσική φροντίδα, με το νερό, μια φροντίδα που δεν απαιτεί αμοιβή. Αυτή είναι η “ηδονή” στην οποία έχω υποπέσει Λουκίλιε”.

Σενέκας, ηθικές επιστολές στον Λουκίλιο – Επιστολή 21η (απόσπασμα)

Ο «Κήπος του Επίκουρου», ήταν μία φιλοσοφική σχολή στην Αθήνα που ίδρυσε το 307 π.χ. ο Επίκουρος. Στεγάζονταν στο δίπυλο του Κεραμεικού και ήταν ένας μεγάλος, κατάφυτος κήπος όπου η γνώση, η ανταλλαγή ιδεών, η ελευθερία απόψεων φρόντιζε το πνεύμα αλλά και το σώμα των συμμετεχόντων. Αυτό το λίκνο των φιλοσόφων, έδωσε το όνομά του και σε έναν άλλον «KĒPOS» o οποίος υποστηρίζει πως η πραγματική «ίαση» της ψυχής και του μυαλού, ξεκινάει από την περιποίηση του εαυτού μας και μας βοηθάει να «μας φροντίσουμε» μέσα στον πιο design και ζεν χώρο που έχεις δει ποτέ.

Το KĒPOS by Goco είναι ένα spa center που βρίσκεται μέσα στο ξενοδοχείο Daios Cove, στον Άγιο Νικόλαο στην Κρήτη, και είναι εμπνευσμένο από τα διδάγματα για την ευτυχία και την ευημερία, που καλλιεργήθηκαν στον πραγματικό κήπο του φιλοσόφου Επίκουρου στην αρχαία Αθήνα. Η λέξη εκφράζει έναν χώρο ανάπτυξης και ζωντάνιας και αντιπροσωπεύει τον «κήπο του μυαλού μας». Φροντίζοντας για τη βελτιστοποίηση της φυσικής κατάστασης, το Daios Cove εστιάζει στην υγεία, την ολιστική διαβίωση και την άθληση, φέρνοντας κάτι φρέσκο και δυναμικό στο κομμάτι του well being.

https://www.instagram.com/p/CrLUN-Eo36n/

Bρεθήκαμε σε αυτόν τον «KĒPOS» ένα ζεστό Σαββατοκύριακο του Ιουλίου και απολαύσαμε έναν συνδυασμό θεραπείας και αποκατάστασης, υγιεινές επιλογές φαγητού και ροφημάτων, μιλήσαμε με σύμβουλο διατροφής, κάναμε γιόγκα, θεραπευτικό μασάζ και κρυοθεραπεία. Η κρυοθεραπεία είναι μία πολύ διασκεδαστική διαδικασία, αν είσαι #teamcold, που εκθέτει το σώμα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε παρακολουθούμενο περιβάλλον, ενισχύοντας την ικανότητα του σώματος να αυτοθεραπεύεται με ταχύτερο ρυθμό και δυναμώνει παράλληλα το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δημοφιλής για τη θεραπεία παθήσεων του δέρματος, των μυών και των αρθρώσεων και ολοένα και περισσότερες επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η κρυοθεραπεία είναι αποτελεσματική -μεταξύ άλλων- για αθλητικούς τραυματισμούς, απώλεια βάρους και ημικρανίες.

https://www.instagram.com/p/CpFrxgatiBM/

Στη συνέχεια απολαύσαμε μία χαλαρωτική βουτιά στην πισίνα όπου και «παίξαμε» με τα διαφορετικά μηχανήματα υδρομασάζ. Επόμενος σταθμός μας η Wellness Suite, ένα διακριτικό καταφύγιο πολυτέλειας και ηρεμίας με κρεββάτι μασάζ, ατμόλουτρο και σάουνα με ιδιωτικό μπάνιο με ντους. Ανάμεσα σε πολλές θεραπείες μασάζ και περιποιήσεων προσώπου και σώματος διαλέξαμε την «Purify», μία εξατομικευμένη θεραπεία απολέπισης που συνδυάζει scrub αλατιού με υψηλής ποιότητας μείγματα αιθέριων ελαίων. Στη συνέχεια χρησιμοποιείται θεραπεία ατμού στο πρόσωπο για τον βαθύ καθαρισμό και την αποσυμφόρηση των πόρων. Τέλος, εφαρμόζεται μια προηγμένη peel-off μάσκα με υψηλή συγκέντρωση μετάλλων και φυκιών, αφήνοντας το δέρμα αναζωογονημένο και λαμπερό. Και αφού φροντίσαμε για το πρόσωπο, εστιάσαμε και στο σώμα μας απολαμβάνοντας ένα ευεργετικό μασάζ πλάτης.

IMG_4078.jpg

Η αίσθηση που μας άφησε η μέρα μας στο «KĒPOS» ήταν αντίστοιχη της Επικούρειας θεωρίας: αναγνωρίσαμε γιατί αυτό που έχει πρωταρχική σημασία στην πορεία προς την εσωτερική γαλήνη και ευτυχία είναι η γνώση και η κατανόηση της φύσης, των κανόνων που διέπουν τη δομή και τη λειτουργία του σύμπαντος. Σύμφωνα με την επικούρεια φυσική το σύμπαν αποτελείται από ὕλη (corpus) και κενόν (inane). Τίποτα δεν γεννιέται εκ του μηδενός και τίποτα δεν χάνεται εντελώς κατά τη διάλυσή του, αφού τα άτομα που αποτελούν την ύλη είναι αναλλοίωτες και άφθαρτες οντότητες. Μέσα από αυτήν την ολιστική εμπειρία ευεξίας είδαμε πιο καθαρά τη θέση μας στο σύμπαν, αναγνωρίσαμε το ότι είμαστε «άφθαρτες» όσο φροντίζουμε για την ηρεμία της ψυχής μας και την υγεία του σώματος μας, γιατί όλα είναι αλληλένδετα, όπως και η θέση μας στο σύμπαν.

IMG_4071.jpg

Πέρα από τον «KĒPOS» της ευεξίας βρήκαμε τον εαυτό μας και χαλαρώνοντας στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του Daios Cove, απολαμβάνοντας τη μεσογειακή κουζίνα της «Tavernas» και τις fine dining προτάσεις του «Raw», κάνοντας βουτιές στο γραφικό λιμανάκι αυτής της βορειανατολικής πλευράς της Κρήτης και κολυμπώντας στην πισίνα με τα γαλαζοπράσινα νερά και την retro-like αισθητική. Last, but not least τα προϊόντα περιποίησης της 111SKIN, του Δρ Γιάννη Αλεξανδρίδη και της Comfort Zone, που μπορείς να βρεις αποκλειστικά εκεί και να κάνεις και εξατομικευμένες θεραπείες με αυτά.

Σε έναν γαλήνιο «κήπο» 2.500 τ.μ. με θέα στον κόλπο, συνδυάσαμε την ολιστική θεραπευτική φιλοσοφία με την καινοτόμο τεχνολογία. Απολαύσαμε τιςσύγχρονες εγκαταστάσεις ιαματικών λουτρών, την vitality pool, το γυμναστήριο BXR Gym και το τέλος του διημέρου μας βρήκε πιο όμορφες, εσωτερικά και εξωτερικά. Γιατί αυτή η ομορφιά πήγαζε από την πληρότητα και την ψυχική ηρεμία, αξίες ανεκτίμητες που μετά από αυτό το weekend στην Κρήτη τις αναγνωρίσαμε ξανά.