14/11 Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη: 8 τρόποι να «προφυλαχθείς»

14/11 Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Διαβήτη: 8 τρόποι να «προφυλαχθείς»

Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Φανή Πρεβέντη συμβουλεύει

Ως η πιο σιωπηλή και ύπουλη νόσος χαρακτηρίζεται ο Διαβήτης από τους ειδικούς, μιας και όταν τα συμπτώματα γίνουν εμφανή η νόσος είναι πλέον γεγονός. Με περίπου 400 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως να ζουν σήμερα με τη νόσο και με το Διαβήτη να αποτελεί τη βασική αιτία θανάτου για περίπου 5.000.000 άτομα ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο, το ζήτημα φαίνεται να μας απασχολεί όλους.


-Με ποιούς τρόπους μπορούμε να προφυλαχτούμε από το Διαβήτη;


1. Ελέγχουμε το σωματικό μας βάρος διατηρώντας το Ενεργειακό μας Ισοζύγιο. Ενεργειακό Ισοζύγιο έχουμε όταν οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα και τα ροφήματα που καταναλώνουμε είναι ίσες με τις θερμίδες που καίμε μέσω της σωματικής μας δραστηριότητας.
2. Κρατάμε τη μέση μας λεπτή όχι γιατί αυτό αποτελεί "δείκτη ομορφιάς" αλλά δείκτη υγείας. Με περιφέρεια μέσης <85 cm για τις γυναίκες και <95 cm για τους άνδρες μειώνουμε σημαντικά, μεταξύ άλλων, την πιθανότητα εμφάνισης ινσουλινοαντίστασης και Διαβήτη.
3. Κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα και όχι ένα και μοναδικό- φορτωμένο σε υδατάνθρακες- γεύμα μέσα στην ημέρα.
4. Εισάγουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στην καθημερινή μας διατροφή προκειμένου να επιτύχουμε την απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού προσλαμβανόμενη ποσότητα φυτικών ινών. Η κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου και την διατήρηση ενός υγιούς βάρους.


5. Το "γυρνάμε" στην ολική άλεση προτιμώντας να καταναλώνουμε δημητριακά, ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι και "αλευροπαρασκευάσματα" από αλεύρι ολικής άλεσης μιας και αυτό προσφέρει στον οργανισμό σύνθετους υδατάνθρακες αργής διάσπασης που βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των τιμών του σακχάρου στο αίμα.
6. Γινόμαστε δραστήριοι σωματικά στοχεύοντας να ασκούμαστε για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα. Σημασία δεν έχει το είδος της άσκησης, μπορούμε να κάνουμε όποιου είδους άσκηση μας ευχαριστεί με έναν και μοναδικό στόχο, να ασκούμαστε συστηματικά και να μην τα παρατήσουμε. Η σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών μεταξύ των οποίων και ο Διαβήτης, χαρίζει ευφορία και απομακρύνει το στρες.
7. Μαθαίνουμε αν ανήκουμε σε ομάδα υψηλού κινδύνου αναζητώντας το οικογενειακό μας ιστορικό και ψάχνοντας για στενούς συγγενείς που εμφάνισαν ή εμφανίζουν διαβήτη. Επιπλέον, αν πάσχουμε από καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση ή νεφροπάθειες οι πιθανότητες ο Διαβήτης να μας χτυπήσει την πόρτα είναι αυξημένες γι αυτό πρέπει να μην ξεχνάμε να ελέγχουμε τακτικά τις τιμές του σακχάρου στο αίμα μας.
8. Προτιμάμε τα "καλά" λιπαρά μαγειρεύοντας και χρησιμοποιώντας ως πρόσθετο επιτραπέζιο λίπος το ελαιόλαδο και αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση ζωικού λίπους, βουτύρου, μαργαρινών, λιπαρών σαλτσών όπως η μαγιονέζα που φαίνεται από μελέτες ότι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης Διαβήτη.