Αντισυλληπτικά χάπια: Οι 5 πιο συχνές παρενέργειες

Γωγώ Φούντα
Αντισυλληπτικά χάπια: Οι 5 πιο συχνές παρενέργειες

Tελικά θα πρέπει να ανησυχείτε;

Tα αντισυλληπτικά χάπια, είναι μία αρκετά διαδεδομένη και αξιόπιστη μέθοδος αντισύλληψης, η οποία προτιμάται από ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Η λειτουργία αλλά και η αποτελεσματικότητά τους, έγκειται στο ότι έχουν τη δυνατότητα να εμποδίζουν την παραγωγή ορμονών από τον οργανισμό της γυναίκας, οι οποίες στη συνέχεια οδηγούν στην ωορρηξία, δηλαδή στην παραγωγή ωαρίων, ενώ παράλληλα καθιστoύν και την μήτρα αφιλόξενη για εμφύτευση. Παρόλο λοιπόν που τα αντισυλληπτικά χάπια, δεν προλαμβάνουν τα αφροδίσια νοσήματα, είναι αρκετά αποτελεσματικά σε γυναίκες που έχουν μόνιμο σύντροφο.

Πολύς λόγος βέβαια, έχει γίνει και για τις παρενέργειες των χαπιών αυτών με αποτέλεσμα πολλές γυναίκες να τα αποφεύγουν λόγω φόβου κάποιας επικίνδυνης αρρώστιας ή συμπτώματος. Εμείς λοιπόν, αποφασίσαμε να αναλύσουμε τις βασικότερες παρενέργειες, οι οποίες διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό, για να σας δείξουμε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο τραγικά.

1. Πονοκέφαλος, ζαλάδα και πόνος στο στήθος: Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα συμπτώματα αυτά είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν κατά τις πρώτες ώρες λήψης του χαπιού και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Παρόλα αυτά αν επιμείνουν, καλύτερα να επισκεφθείτε το γυναικολόγο σας.

2. Ναυτία: Η παρενέργεια αυτή, υπάρχει πιθανότητα να κρατήσει 1 με 2 μήνες αφού ξεκινήσει η λήψη των χαπιών. Για να μειώσετε κάπως τα συμπτώματα μπορείτε έπειτα από συμβουλή του γιατρού σας, να παίρνετε το χάπι μετά το φαγητό.

3. Αιμορραγία: Και δεν αναφερόμαστε φυσικά κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, αλλά σε τυχαίες ημέρες μέσα στον μήνα. Είναι φυσικό το σύμπτωμα αυτό να σας ανησυχήσει, αλλά σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει λόγος να αγχώνεστε γιατί είναι απολύτως φυσιολογικό. Φροντίστε απλώς να παίρνετε το χάπι την ίδια ώρα κάθε μέρα. Απεθυνθείτε σε γιατρό μόνο στην περίπτωση που η αιμορραγία γίνει πιο έντονη.

4. Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία: Ξέρεις τι είναι να μπορείς να κάνεις sex ελεύθερα αλλά να μην έχεις όρεξη; Εντάξει είναι όντως άσχημο, αλλά μη στενοχωριέστε. Μετά το πρώτο σοκ ο οργανισμός επανέρχεται και η διάθεση ανεβαίνει και πάλι!

5. Ψυχολογικές μεταπτώσεις: Είναι φυσιολογικό, οτιδήποτε συνδέεται με ορμόνες, να προκαλεί και εναλλαγές στη διάθεσή μας. Όπως και τα υπόλοιπα συμπτώματα, έτσι κι αυτό είναι προσωρινό. Σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί προτείνουν παράλληλη λήψη αντικαταθλιπτικών χαπιών για ένα διάστημα. Είναι στο χέρι σας το τι θα επιλέξετε.

Διαβάστε ακόμη:

Πυρετός και δέκατα: Τι μπορεί να σημαίνει;

Ραγάδα πρωκτού: Τι είναι και πώς θεραπεύεται

Ώρα για χαλάρωση! 2 φυσικά ροφήματα για να διώξετε το άγχος