Πίνονται τα αιθέρια έλαια; Ναι και μας λυτρώνουν από κρύωμα, πονοκέφαλο & πόνους περιόδου

Πίνονται τα αιθέρια έλαια; Ναι και μας λυτρώνουν από κρύωμα, πονοκέφαλο & πόνους περιόδου

Η κλινική αρωματοθεραπεύτρια κα Μαρίνα Λυμπεροπούλου εξηγεί ποια και πώς μπορούν να μας βοηθήσουν.

 

Όλες ξέρουμε ότι είναι ο καλύτερος και ο πιο φυσικός τρόπος να αρωματίσουμε τους χώρους του σπιτιού και του γραφείου μας. Τα έχουμε χρησιμοποιήσει για να φτιάξουμε ατμόσφαιρα όταν περιμένουμε τον καλό μας για ένα ρομαντικό βράδυ στο σπίτι και απολαμβάνουμε τις μεθυστικές τους νότες όταν κάνουμε μασάζ. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ότι υπάρχουν και σε πόσιμη μορφή και είναι ιδανικά για την ανακούφιση πολλών από όσα μας ταλαιπωρούν: είναι ο πιο φυσικός, αποτελεσματικός αλλά και οικονομικός τρόπος αν θέλουμε να απαλλαγούμε από πονοκεφάλους, άγχος, κρυολόγημα, πόνους περιόδου, φούσκωμα στο στομάχι κ.ά.

Η κλινική αρωματοθεραπεύτρια και απόφοιτος της Penny Price Academy κα Μαρίνα Λυμπεροπούλου (marina_libe@hotmail.com) εξηγεί ότι «αιθέριο έλαιο είναι η ανόθευτη πτητική ουσία των φυτών. Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια είναι πόσιμα θεωρητικά, αλλά για να είμαστε ασφαλείς, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι πρόκειται όχι απλώς για βιολογικά σκευάσματα, αλλά για ανόθευτα, χωρίς καθόλου φυτοφάρμακα ή χημικές επεμβάσεις». Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να μην τα λαμβάνουμε ποτέ χωρίς την καθοδήγηση ειδικού και, μάλιστα, κλινικού αρωματοθεραπευτή. Η ακαδημία PennyPriceέχει ορίσει την κλινική αρωματοθεραπεία ως την «ελεγχόμενη χρήση φυσικών αιθέριων ελαίων για να επιτευχθεί ισορροπία και αρμονία στον άνθρωπο σε πνεύμα, ψυχή και σώμα».

Στην αρχαιότητα οποιαδήποτε θεραπεία γινόταν με βότανα και αιθέρια έλαια. Μετά τη βιομηχανική επανάσταση οι επιστήμονες απομόνωσαν τα χημικά συστατικά των φυτών και τα εισήγαγαν στα σκευάσματα που παρήγαγαν. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο βαλεριάνας χρησιμοποιήθηκε για να παρασκευαστεί το ηρεμιστικό χάπι Valium. Βέβαια, τα ανόθευτα αιθέρια έλαια είναι απολύτως φυσικά και στερούνται των παρενεργειών οι οποίες αναφέρονται στα φύλλα οδηγιών κάθε βιομηχανικού σκευάσματος...

ΠΩΣ ΤΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ

«Καθετί πόσιμο», λέει η κα Λυμπεροπούλου, «χρειάζεται έναν μεταφορέα. Έτσι, λοιπόν, για να καταναλώσουμε τα πόσιμα αιθέρια έλαια, χρειάζεται να τα διαλύουμε σε μέλι, τσάι, ή ακόμα και κόκκινο κρασί, αλλά όχι σε νερό, αφού δεν είναι υδατοδιαλυτά. Επειδή είναι εξαιρετικά ισχυρά, χρησιμοποιούμε μόνο ελάχιστες σταγόνες και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες ενός κλινικού αρωματοθεραπευτή».

ΠΟΙΟ ΑΙΘΕΡΙΟ ΕΛΑΙΟ ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΖΗΤΗΜΑ

Σχεδόν όλα τα αιθέρια έλαια αποβάλουν τις τοξίνες και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, μπορούμε να τα λαμβάνουμε προληπτικά, αφού είναι προβιωτικά, ώστε να τονώσουμε τον οργανισμό μας ή ως θεραπεία σε περίπτωση, για παράδειγμα, ίωσης, γρίπης ή κρυολογήματος. Πέρα όμως από αυτό, κάθε αιθέριο έλαιο έχει και επιπλέον ιδιότητες, οι οποίες το καθιστούν κατάλληλο για διαφορετική χρήση. Ενδεικτικά αναφέρουμε:

Για το βήχα: αιθέριο έλαιο tea tree

Για τον πυρετό: αιθέριο έλαιο λεμόνι

Για το συνάχι: αιθέριο έλαιο πεύκο

Για βρογχίτιδα και ιγμορίτιδα: αιθέριο έλαιο γλυκό θυμάρι

Για το άγχος: αιθέριο έλαιο βασιλικού

Για τον πονοκέφαλο: αιθέριο έλαιο λεβάντα

Για τη δυσπεψία: αιθέριο έλαιο χαμομήλι

Για την απώλεια βάρους: αιθέριο έλαιο κόλιανδρο ή γλυκό μάραθο

Για φουσκώματα στο στομάχι: αιθέριο έλαιο κανέλα

Για πόνους περιόδου: αιθέριο έλαιο γαρίφαλο ή γεράνι

Για εξισορρόπηση των ορμονών: αιθέριο έλαιο λεβάντα, μέντα ή μελισσόχορτο

Για τις εξάψεις της εμμηνόπαυσης: αιθέριο έλαιο ροδόξυλο

Για τη δυσοσμία του στόματος: αιθέριο έλαιο γαρίφαλο, μέντα ή δυόσμο

Σημείωση: Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια προς πόση και η χρήση είναι για ορισμένη περίοδο χρόνου. Τα λαμβάνουμε μόνο με την καθοδήγηση πιστοποιημένου κλινικού αρωματοθεραπευτή.