Νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία και αισθητική οδοντιατρική

Νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία και αισθητική οδοντιατρική

Αντιμετωπίστε το πρόβλημα έγκαιρα και βελτιώστε το χαμόγελό σας.

Έρευνες που έχουν γίνει σε αθλητές και φοιτητές αποδεικνύουν ποσοστό συχνότητας νευρικής
ανορεξίας στις γυναίκες 0,03% και νευρικής βουλιμίας 1 % στις γυναίκες και 0,1 % σε άνδρες.
Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 8 περιπτώσεις σε πληθυσμό 100,000 ατόμων για την ανορεξία και σε 12 περιπτώσεις ανά 100,000 ατόμων για την νευρική βουλιμία.
Τόσο η νευρική ανορεξία, όσο και το αντίθετό της , η νευρική βουλιμία, είναι οι σύγχρονες ασθένειες του δυτικού πολιτισμού.
Η νευρική βουλιμία χαρακτηρίζεται από επίμονη ενασχόληση κάποιου με το βάρος του σώματός του , επαναλαμβανόμενα βουλιμικά επεισόδια ( κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τροφών σε μικρή χρονική περίοδο) ακολουθούμενα από αυτοπροκαλούμενο εμετό, χρήση καθαρτικών, αφαγία, ή υπερβολική άσκηση για τον έλεγχο του βάρους.
Ο εμετός είναι οξύ και διαβρώνει την αδαμαντίνη των δοντιών. Η εκτεταμένη απασβεστίωση και διάλυση λόγω του εμετού, μπορεί να οδηγήσει σε πλήρη απώλεια της αδαμαντίνης.
Η διάβρωση που σχετίζεται με επαναλαμβανόμενο εμετό, οδηγεί σε λέπτυνση και αποκοπή των κοπτικών άκρων των μπροστινών δοντιών. Οι βλάβες είναι μη αντιστρεπτές και αυτοί οι ασθενείς μπορούν να αποκαταστήσουν το χαμόγελό τους, μόνο με αισθητική οδοντιατρική.
Η διάβρωση των δοντιών, θα πρέπει να διαχωριστεί από κάποιες άλλες αιτίες πριν συσχετιστεί με την νευρική βουλιμία ή ανορεξία που είναι οι ακόλουθες : Η νόσος της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ο αλκοολισμός, η ακτινοβολία ως θεραπεία του καρκίνου, η χρήση μασώμενης ασπιρίνης, η εγκυμοσύνη, η υπερβολική κατανάλωση όξινων.
Παράλληλα, για να γίνει διάγνωση της νόσου, πρέπει να εξαιρεθεί το έντονο οριζόντιο βούρτσισμα, το οποίο διαβρώνει την αδαμαντίνη κάνοντας την λεπτή , διαφανή, και εύθραυστη.

Αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αρχικά θεωρώ ότι πρέπει κάποιος να αναγνωρίσει και στην συνέχεια να παραδεχτεί το πρόβλημα
Στην πορεία, πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια σε εξειδικευμένους ψυχολόγους, ψυχιάτρους και διατροφολόγους.
Όταν αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τότε απευθυνόμαστε στον οδοντίατρο,ασχολούμενο με την αισθητική οδοντιατρική, για την αποκατάσταση των βλαβών που έχουν υποστεί τα δόντια, από τον αυτοπροκαλούμενο εμετό. Ανάλογα με τις βλάβες επαναφέρουμε στο φυσιολογικό μήκος τα δόντια με veneers πορσελάνης ή στεφάνες ολοκεραμικές και φυσικά συχνές φθοριώσεις.