Προστασία της ευαίσθητης περιοχής στις καλοκαιρινές διακοπές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Ερμιόνη Σαρρή
Προστασία της ευαίσθητης περιοχής στις καλοκαιρινές διακοπές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

O Δρ Μενέλαος Κων. Λυγνός δίνει συμβουλές που πρέπει να έχουμε κατά νου όλες οι γυναίκες τους καλοκαιρινούς αυτούς μήνες.

Καλοκαίρι σημαίνει αποδράσεις στις κοντινές ή λιγότερο κοντινές παραλίες, κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Όλες αυτές οι δραστηριότητες όμως θέτουν σε δοκιμασία τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας της ευαίσθητης περιοχής και συχνά συνδέονται με ενοχλητικούς ερεθισμούς της περιοχής αυτής.

Οι φυσικοί αυτοί μηχανισμοί άμυνας της ευαίσθητης περιοχής συνδέονται με τον εποικισμό της από τη φυσιολογική χλωρίδα της περιοχής. Με τον όρο χλωρίδα αναφερόμαστε σε ένα σύνολο μικροοργανισμών, οι οποίοι εντοπίζονται υπό φυσιολογικές συνθήκες εντός του κόλπου και θα μπορούσαμε να τους χαρακτηρίσουμε ως «καλούς» μικροοργανισμούς. Οι «καλοί» αυτοί μικροοργανισμοί εμποδίζουν την υπερβολική ανάπτυξη μικροοργανισμών βλαπτικών για το βλεννογόνο, δηλαδή του ειδικού δέρματος, που καλύπτει την κοιλότητα του κόλπου.

Ο πληθυσμός των «καλών» μικροοργανισμών αποτελείται κατά κύριο λόγο από γαλακτοβάκιλλους. Οι γαλακτοβάκιλλοι παράγουν γαλακτικό οξύ, το οποίο επικαλύπτει το βλεννογόνο του κόλπου. Η ύπαρξη του γαλακτικού οξέως διαμορφώνει ένα περιβάλλον εντός του κόλπου, το οποίο είναι όξινο. Το όξινο αυτό περιβάλλον δυσχεραίνει την ανάπτυξη βλαπτικών μικροοργανισμών. Έτσι προϋπόθεση για τη σωστή υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής είναι η διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των «καλών» και των βλαπτικών μικροοργανισμών.

Η ισορροπία μεταξύ «καλών» και βλαπτικών μικροοργανισμών εδράζεται σε ένα σημαντικό βαθμό στην διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του περιβάλλοντος του κόλπου. Η οξύτητα μετριέται με την κλίμακα του pH. Το pH του κόλπου κυμαίνεται υπό φυσιολογικές συνθήκες μεταξύ του 3,8 και του 4,5.

52ec45fb0caddb818cf147562820d6e0 c6411

Επομένως, τα προϊόντα, που χρησιμοποιούνται για τον καθημερινό καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, πρέπει να σέβονται την οξύτητα αυτή. Έτσι καλόν είναι για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής να επιλέγετε προϊόντα σχεδιασμένα με γνώμονα την διατήρηση του pH της (ενδεικτικά αναφέρουμε το Intim Area Foam της Frezyderm, το Tol Velvet Hygenic Foam Wash της Pharmasept και το Lactacyd Intimate Wash Lotion). Φαίνεται δε, πως ίσως είναι καλύτερα, όταν πλένετε την ευαίσθητη περιοχή, να χρησιμοποιείτε το χέρι, καθότι έχει παρατηρηθεί πως στους σπόγγους ή στις πετσέτες τείνουν να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, όπως μύκητες.

Εντούτοις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι ενδέχεται να καταστήσουν το περιβάλλον του κόλπου φιλικότερο για τους βλαπτικούς μικροοργανισμούς και να διαταράξουν την ευαίσθητη αυτή ισορροπία. Ίσως ο βασικότερος τέτοιος παράγων είναι η αυξημένη υγρασία της ευαίσθητης περιοχής σε συνδυασμό με τη ζέστη.

Ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας καθιστά το περιβάλλον του κόλπου ιδανικό για την ανάπτυξη μυκήτων. Η λοίμωξη από μύκητες χαρακτηρίζεται από την εκροή υγρών από τον κόλπο, τα οποία είναι συνήθως λευκά ή υπόλευκα, παχύρευστα και δύσοσμα. Η εκροή υγρών συνδυάζεται με ενοχλητικό αίσθημα καύσου και κνησμού. Επομένως βασικός στόχος της υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η απομάκρυνση της υγρασίας, όσο αυτό είναι δυνατό.
Καταρχήν μπορείτε να ακολουθήσετε κάποια απλά μέτρα, όπως είναι η αλλαγή μαγιό αμέσως μόλις βγείτε από τη θάλασσα. Μην αφήνετε το μαγιό να στεγνώσει πάνω σας, διότι έτσι αυξάνεται σημαντικά η υγρασία στην ευαίσθητη περιοχή.

Φυσικά, πριν αλλάξετε μαγιό μην παραλείψετε να στεγνώσετε την περιοχή με μια καθαρή πετσέτα, διαφορετική από αυτή, που ενδεχομένως χρησιμοποιείτε για να ξαπλώσετε στην άμμο. Εδώ καλό θα ήταν να τονίσουμε πως η άμεση επαφή της ευαίσθητης περιοχής με την άμμο δεν βοηθάει την τοπική υγιεινή, καθότι στην άμμο βρίσκουν καταφύγιο πολλοί μικροοργανισμοί, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσάρεστους ερεθισμούς.

Επίσης προτιμάτε να φοράτε βαμβακερά εσώρουχα, τα οποία αφήνουν την ευαίσθητη περιοχή να «αναπνέει» όπως λέμε. Τα μεταξωτά και τα συνθετικά εσώρουχα τείνουν να παγιδεύσουν την υγρασία εντός του κόλπου.

Τα στενά παντελόνια και τα στενά σορτάκια, μπορεί να αναδεικνύουν της γραμμές σας, αλλά δεν βοηθάνε στη διατήρηση γης υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, καθότι και αυτά εγκλωβίζουν την υγρασία στον κόλπο. Επιλέξτε να φοράτε καλύτερα άνετα φορέματα, φούστες ή παντελόνες.

4ee9cae5b2816ef3d56b7c7b789503fc b6233

Τις ημέρες της έμμηνου ρύσης να έχετε υπόψη σας να αλλάζετε τακτικότερα τη σερβιέτα, ανεξάρτητα από τη ροή. Η σερβιέτα έχει την τάση, λόγω της κατασκευής της να παγιδεύει την υγρασία εντός του κόλπου.

Μέχρι τώρα αναφερθήκαμε σε μέτρα, που μπορείτε να λάβετε ώστε να εμποδίσετε την εμφάνιση υγρασίας στην ευαίσθητη περιοχή. Αλλοίμονο όμως η καλοκαιρινή ζέστη κάθε άλλο παρά βοηθά και είναι φυσικό, όποιο μέτρο και να λάβετε, κάποια στιγμή να ιδρώσετε. Κάτι όμως οι εκδρομές, κάτι οι εξωτερικές δουλειές, δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται μπάνιο για να πλυθείτε, όποτε το χρειάζεστε. Για το λόγο αυτό θα ήταν χρήσιμο να έχετε μαζί σας ένα πακέτο από ειδικά υγρά μαντηλάκια, που κυκλοφορούν στο εμπόριο, τα οποία είναι σχεδιασμένα για τον καθαρισμό της ευαίσθητης περιοχής, όταν η πρόσβαση σε μπάνιο είναι δυσχερής (ενδεικτικά αναφέρουμε τα Intim Area Wipes της Frezyderm, τα Tol Velvet Hygenic Wipes της Pharmasept και τα Lactacyd Wipes).

Εντούτοις, η φυσική άμυνα του κόλπου εκ των πραγμάτων δοκιμάζεται το καλοκαίρι, τόσο εξαιτίας της επαφής με τη θάλασσα, όσο και εξαιτίας της φυσιολογικής εφίδρωσης της περιοχής. Ευτυχώς, στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα, τα οποία είναι ειδικά σχεδιασμένα να ενισχύουν την φυσική αυτή άμυνα. Έτσι μπορείτε να βρείτε ενδοκολπικές γέλες (gel), που περιέχουν γαλακτικό οξύ, οι οποίες μπορούν με τη βοήθεια των ειδικών εφαρμοστών, που περιέχονται στη συσκευασία, να εγχέονται εντός του κόλπου ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Οι γέλες αυτές βοηθάνε στη διατήρηση του φυσιολογικού pH του κόλπου και στη διατήρηση της φυσιολογικής του χλωρίδας, ενώ συχνά βοηθάνε και στην αντιμετώπιση της περιστασιακής δυσοσμίας της περιοχής (ενδεικτικά αναφέρουμε το Prelactic Vaginal Gel της Frezyderm).

Υπάρχουν εξάλλου και ειδικά κολπικά δισκία, τα οποία περιέχουν γαλακτοβάκιλλο. Η εισαγωγή των δισκίων αυτών στον κόλπο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, φαίνεται πως ανανεώνει την φυσιολογική του χλωρίδα και προστατεύει από ενδεχόμενες λοιμώξεις (ενδεικτικά αναφέρουμε τα κολπικά δισκία Ecovag Balance της Frezyderm) .

Τέλος, το ότι φοράτε μαγιό, σας υποχρεώνει κατά κάποιο τρόπο να ασχολείστε με τον καλλωπισμό της ευαίσθητης περιοχής αρκετά συχνότερα. Οι διάφορες μέθοδοι αφαίρεσης της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας από την περιοχή προκαλούν τοπικό ερεθισμό της, ενώ τείνουν να διευρύνουν και τους πόρους του δέρματος. Η κατάσταση αυτή καθιστά το δέρμα πιο ευάλωτο σε ενδεχόμενες λοιμώξεις. Έτσι καλό θα ήταν να αποφεύγετε τις αποδράσεις στη θάλασσα τουλάχιστον για 24 ώρες μετά τον καλλωπισμό. Υπάρχουν εξάλλου και τοπικές γέλες ή κρέμες, που καταπραΰνουν τον φυσιολογικό μετά από αποτρίχωση ερεθισμό του δέρματος, τις οποίες μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μετά από την περιποίηση της περιοχής (ενδεικτικά αναφέρουμε το Self Care Gel της Frezyderm).

Όλα τα προϊόντα, που αναφέρθηκαν στο παρόν άρθρο είναι ενδεικτικά και καλόν είναι να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συμβουλής. Επίσης τα μέτρα, που αναφέραμε εδώ μειώνουν μεν σημαντικά τις πιθανότητες λοίμωξης της ευαίσθητης περιοχής, αλλά δεν τις εξαλείφουν τελείως. Έτσι, αν εντοπίσετε ενδεχόμενα σημεία λοίμωξης της ευαίσθητης περιοχής, όπως αίσθημα κνησμού ή καύσου, καθώς και την εκροή υγρών από τον κόλπο, μην παραλείψετε να αναζητήσετε την αρωγή ιατρού.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον κύριο Λυγνό για την πολύτιμη βοήθειά του.

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

Master of Science University College London

Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας

www.eleftheia.gr

email: care@eleftheia.gr