Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Ποια είναι η πιο κατάλλλη μέθοδος για εσένα;

Ερμιόνη Σαρρή
Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης: Ποια είναι η πιο κατάλλλη μέθοδος για εσένα;

Η 26η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Αντισύλληψης. Δυστυχώς, ακόμη στην χώρα μας υπάρχουν αρκετές γυναίκες που δεν ενημερώνονται επαρκώς με αποτέλεσμα να μετράμε αρκετές αμβλώσεις από ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες. Ένα ραντεβού με τον γυναικολόγο σου θα σε πείσει και κατά κύριο λόγο θα σε «διαφωτίσει» για το ποια μέθοδος αντισύλληψης είναι η καταλληλότερη για την περίπτωσή σου.

Βάλε και εσύ στόχο κάθε 26η Σεπτέμβρη να μας βρίσκει όλους πιο ενημερωμένους γύρω από την αντισύλληψη και με μικρότερα ποσοστά αμβλώσεων! Όλες και όλοι μαζί το μπορούμε.

1. Προφυλακτικό: Είναι ίσως ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντισύλληψης και κυρίως στις νεαρές ηλικίες. Σα γυναίκα θα ήθελα να σε συμβουλέψω να μην ξεχνάς ποτέ να έχεις κάποια προφυλακτικά στην τσάντα ή το πορτοφόλι σου και φυσικά να τα χρησιμοποιήσεις με τον σύντροφό σου. Μερικές το θεωρούμε ταμπού αλλά δεν είναι. H λεπτή μεμβράνη που φοριέται στο πέος, εμποδίζει την είσοδο των σπερματοζωαρίων στη μήτρα. Επιπλέον, αποτρέπει τη μετάδοση σεξουαλικών νοσημάτων καθώς και λειτουργεί ως ασπίδα από το Aids.

2. Κολπικό διάφραγμα: O ελαστικός δίσκος (σε σχήμα κυπέλλου) τοποθετείται μπροστά από τον τράχηλο της μήτρας πριν κάνεις σεξ με τον ερωτικό σου σύντροφο και στη συνέχεια μπορείς να τον αφαιρέσετε. Με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται η είσοδος των σπερματοζωαρίων στη μήτρα.

3. Αντισυλληπτικά χάπια: Τα χάπια, κατά την γνώμη μου, είναι ο δεύτερος πιο διαδεδομένος τρόπος αντισύλληψης για εμάς τις γυναίκες και μάθε πως περιέχουν οιστρογόνο και προγεσταγόνο. Πριν φτάσεις στο φαρμακείο, πρέπει να έχεις συζητήσει με τον γυναικολόγο σου και εκείνος να σε συμβουλέψει αναλόγως. Είναι η πλέον ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης καθώς η αποτελεσματικότητά της αγγίζει το 99%. Προσοχή όμως καθώς σε αντίθεση με το προφυλακτικό, τα χάπια δεν σου παρέχουν προφύλαξη από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

4. Σπιράλ: Το σπιράλ είναι μια ραβδος σε σχήμα Τ, που το τοποθετεί ο γυναικολόγος στη μήτρα σου. Το σπιράλ, λοιπόν, εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα, προκαλώντας μικρές μυϊκές συσπάσεις. Έχει υψηλά ποσοστά επιτυχίας όσον αφορά την αντισύλληψη (97-99%) και για να την ακολουθήσεις θα χρειαστείς την βοήθεια του γυναικολόγου σου.

5. Γυναικείο προφυλακτικό: Δεν το ακούς και πολύ τακτικά ή ίσως μερικές το μπερδεύουν με το κλασσικό αντρικό προφυλακτικό. Μπορεί να μοιάζουν λίγο αλλά το γυναικείο τοποθετείται στον κόλπο. Με αυτό τον τρόπο δεν εισέρχονται σπερματοζωάρια.