Έχεις συχνοουρία; Δες τι μπορεί να φταίει

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Έχεις συχνοουρία; Δες τι μπορεί να φταίει

Είσαι εσύ το πρόβλημα ή η ουροδόχος κύστη σου;

Έχει τύχει να πας για ταινία και λίγα μόλις λεπτά αφού πιείς την πρώτη γουλιά του αναψυκτικού σου, τσουπ, θέλεις τουαλέτα. Σκέφτεσαι να κρατηθείς λίγο, όμως αυτό επιδεινώνει την κατάστασή σου, γιατί όσο περιμένεις, τόσο πίνεις το αναψυκτικό. Και όσο πίνεις το αναψυκτικό, τόσο πιο πολύ έχεις την ανάγκη να πας τουαλέτα, και όλο αυτό είναι ένας φαύλος κύκλος.

Και κάπως έτσι καταλήγεις να σηκωθείς και να χάσεις σημαντικό κομμάτι της ταινίας και μετά να μην καταλαβαίνεις τίποτα. Πριν προλάβει να συμπληρωθεί ώρα και αφού έχεις καταναλώσει το μισό αναψυκτικό, ξανά τα ίδια. Τι συμβαίνει λοιπόν και θέλεις συνεχώς τουαλέτα; Είναι δικό θέμα ή απλά της ουροδόχου κύστης σου; Συνέχισε να διαβάζεις και θα μάθεις.

Σκέφτεσαι λοιπόν πως μάλλον έχεις μικρή ουροδόχο κύστη, αλλά και αυτό να συμβαίνει δεν είναι κάτι τρομερό, αφού μπορεί να κρατήσει αρκετά υγρά. Να λοιπόν κάποια πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις.

Ενώ η συχνότητα ούρησης μπορεί να ποικίλει, οι άνθρωποι τυπικά πηγαίνουν τουαλέτα 4 έως 10 φορές σε μία 24ωρη περίοδο.

Είναι φυσιολογικό να πηγαίνεις κάθε 3-4 ώρες ανάλογα με τη λήψη υγρών.

Μια μέση ουροδόχος κύστη μπορεί να κρατήσει περίπου 350ml υγρού, περίπου η ίδια ποσότητα με ένα κουτάκι αναψυκτικό δηλαδή.

Ένα πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να μην πηγαίνες τουαλέτα αν δεν σου έρχεται. Το να χρηιμοποιείς το μπάνιο όταν η ουροδόχος κύστη σου δεν είναι εντελώς γεμάτη, την εκπαιδεύει να στέλνει σήματα ότι πρέπει να πας, ακόμη και όταν υπάρχει ελάχιστη ποσότητα ούρων. Ο εγκέφαλός σου αρχίζει να σας στέλνει σήματα πως η κύστη σου είναι γεμάτη, κι έτσι αισθάνεσαι την ανάγκη πιο συχνά.

Επίσης καλό θα ήταν να προσέχεις την διατροφή σου, καθώς υπάρχουν πράγματα που την ερεθίζουν. Αυτά μπορεί να είναι ο καφές, το αλκοόλ, τα ανθρακούχα ροφήματα, τα πικάντικα φαγητά, η σοκολάτα, το μέλι, το γάλα, εσπεριδοειδή και χυμοί.

Το αλκοόλ και τα προϊόντα καφεΐνης μπορούν επίσης να αυξήσουν την παραγωγή ουρίας. Έχε λοιπόν το νου σου, τώρα που γνωρίζεις κάποια πράγματα.