Παίρνεις συνεχώς βάρος στην κοιλιά; 3 σημάδια που αποδεικνύουν πως δεν φταίει το φαγητό

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Παίρνεις συνεχώς βάρος στην κοιλιά;  3 σημάδια που αποδεικνύουν πως δεν φταίει το φαγητό

Σταμάτα να κατηγορείς για όλα το φαγητό

Γυμνάζεσαι τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας και τρως υγιεινά όσο το δυνατόν περισσότερο. Ωστόσο, η ζυγαριά σου δεν λέει να πέσει, αντιθέτως δείχνει πως αντί να χάσεις παίρνεις βάρος. Και αναρωτιέσαι τι στο καλό συμβαίνει; Το περίσσιο βάρος/ λίπος γύρω από την κοιλιά σου είναι αυτό που δυσκολεύεσαι περισσότερο από όλα να χάσεις και απογοητεύεσαι κάθε μέρα και πιο πολύ.

Προτού όμως κατηγορήσεις τον εαυτό σου ότι δεν προσπαθείς και ότι δεν κάνεις όσα ροκανίσματα πρέπει σκέψου αυτό: καθώς μεγαλώνουμε, ακόμη και μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών μας μπορεί να προκαλέσει το επίμονο λίπος της κοιλιάς να «μείνει» εκεί.

Στην πραγματικότητα, οι έρευνες υποδηλώνουν ότι οι γυναίκες που είναι στην εμμηνόπαυση και ακολουθούν θεραπεία ορμονικής αντικατάστασης έχουν χαμηλότερα επίπεδα κοιλιακού λίπους από αυτές που δεν είναι. Πριν τρέξεις στον γιατρό σου για να πάρεις μια συνταγή για την ορμονική κοιλιά σου, υπάρχουν φυσικοί τρόποι να αναπροσαρμόσεις τα επίπεδα αυτά.

Υπάρχουν 3 σημάδια που αποδεικνύουν πως δεν ευθύνεται το φαγητό και τα γλυκά που καταναλώνεις κάθε τόσο, αλλά οι ορμόνες σου.

#1. Θέλεις συνεχώς να τρως γλυκά
Σύμφωνα με τον Δρ. Gottfried, η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να έχει μερικές δευτερεύουσες επιδράσεις σε άλλες σημαντικές ορμόνες. «Η αντίσταση στην ινσουλίνη μπορεί να επηρεάσει τη λεπτίνη. Η λεπτίνη είναι η ορμόνη που προειδοποιεί το σώμα σας όταν είσαι χορτάτη, αλλά τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης οδηγούν τελικά σε αυξημένη λεπτίνη», εξηγεί.

«Η αυξημένη λεπτίνη, παρά το τι μπορεί να σκεφτείς, δεν σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να κατεβάσεις το πιρούνι σου και να σταματήσεις να τρως. Η συνεχής αύξηση των επιπέδων λεπτίνης μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία των υποδοχέων λεπτίνης», λέει ο Δρ. Gottfried. Οι υποδοχείς αυτοί σταματούν να στέλνουν μηνύματα στον εγκέφαλο για να σου πουν να σταματήσεις να τρως, συνεπώς κάνεις ακριβώς το αντίθετο από αυτό που έχει σχεδιαστεί η λεπτίνη να κάνει. Έτσι συνεχίζεις να τρως, και δεν λαμβάνεις ποτέ το σήμα για να σταματήσεις.

#2. Αλλάζει συνεχώς η διάθεσή σου
Καθώς οι γυναίκες εισέρχονται στα προ- και μετα-εμμηνοπαυσιακά έτη, τα επίπεδα των οιστρογόνων τους συχνά ανεβοκατεβαίνουν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μεταβολές της διάθεσης και επίμονη αύξηση βάρους γύρω από την κοιλιά. Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Wisconsin, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχές της διάθεσης από τους άνδρες. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα επίπεδα των οιστρογόνων στις γυναίκες αυξομειώνονται συχνότερα κατά τη διάρκεια των γεγονότων του αναπαραγωγικού κύκλου και των μεταβολών της εμμηνόπαυσης.

#3. Είσαι συνέχεια αγχωμένη
Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στο ορμονικό λίπος της κοιλιάς είναι η κορτιζόλη. Συχνά αναφέρεται ως η ορμόνη του στρες. Τα επίπεδα κορτιζόλης αυξάνονται όταν το σώμα σου αισθάνεται πως είσαι τρομερά αγχωμένη, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση βάρους. Σύμφωνα με τη Jacqueline Montoya, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το σώμα σου μπαίνει σε fight ή flight mode. «Τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους μπορούν να στείλουν το σώμα σε κατάσταση επιβίωσης, κάτι που αυξάνει τα επίπεδα κορτιζόλης και σηματοδοτεί το σώμα να αποθηκεύει περισσότερο λίπος».

Σταμάτα λοιπόν να κατηγορείς τον εαυτό σου και το γεγονός πως τρως πολύ, και κάνε έναν ορμονικό έλεγχο.