Μήπως παίρνεις λάθος ώρα τα προβιοτικά σου;

Νάνσυ Μητσοστέργιου
Μήπως παίρνεις λάθος ώρα τα προβιοτικά σου;

Μην αφήνεις το κακό timing να επηρεάσει τη δράση τους

Τα προβιοτικά είναι μια από τις μεγαλύτερες τάσεις ευεξίας της στιγμής. Σε περίπτωση που χρειάζεσαι μια ανανέωση, τα προβιοτικά είναι καλά βακτήρια που πιστεύεται ότι ενισχύουν την υγεία του μικροβιοκτόνου ή την ισορροπία των βακτηριδίων, των μυκήτων και των ιών που ζουν στα έντερά σας. Μπορείτε - και πρέπει - να τα παίρνεις από τα τρόφιμα (όπως το γιαούρτι) αλλά μπορείς επίσης αν θέλεις να τα πάρεις και σε μορφή χαπιού.

Ενώ οι μελέτες δεν έχουν αποδείξει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα είναι ευεργετικά για τα ήδη υγιή άτομα, έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη θεραπεία κάποιων συγκεκριμένων παθήσεων, όπως πεπτικές διαταραχές (διάρροια, δυσκοιλιότητα και παλινδρόμηση οξέος). Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα προβιοτικά μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής για άτομα με ελκώδη κολίτιδα, μπορούν να βοηθήσουν άτομα που έχουν μια κατάσταση που ονομάζεται διάρροια του ταξιδιώτη και μπορεί να σε βοηθήσει αν έχεις διάρροια έπειτα από λήψη αντιβιοτικών.

Πότε όμως είναι η κατάλληλη στιγμή για να πάρεις τα προβιοτικά σου; Ο ιδανικός χρόνος για να παίρνεις τα προβιοτικά είναι ακριβώς πριν κοιμηθείς επειδή «το έντερο είναι αρκετά ανενεργό τη νύχτα. Αν το καλοσκεφτείς, συνήθως δεν ξυπνάς στη μέση της νύχτας για να ενεργηθείς», λέει η Patricia Raymond. Αν καταναλώνεις ένα προβιοτικό το βράδυ όταν το έντερό σου δεν κινείται, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να παραμείνει, να χωριστεί και ενδεχομένως να απορροφηθεί στο έντερο σου.

Το «περίπλοκο» θέμα με τα προβιοτικά είναι ότι δεν μένουν στο έντερό σου για μεγάλο χρονικό διάστημα. Φεύγουν μόλις ενεργηθείς, οπότε εάν θέλεις να είναι αποτελεσματική η χρήση τους να τα παίρνεις καθημερινά μέχρι να αισθανθείς καλύτερα και κατά προτίμηση βραδινές ώρες.