Covid-19: Πώς θα είσαι ασφαλής στην παραλία εν μέσω πανδημίας;

Covid-19: Πώς θα είσαι ασφαλής στην παραλία εν μέσω πανδημίας;

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι ό, τι καλύτερο μαζί με το σουβλάκι με πίτα και δεν αξίζει να το στερηθείς!

Ο Μάιος φτάνει προς το τέλος του, η θερμοκρασία ανεβαίνει, ο ήλιος λάμπει ψηλά στον ουρανό-με μικρά διαλείμματα εντάξει-και όλοι μας έχουμε κάπως καλύτερη διάθεση, γιατί η βιταμίνη D μας αναζωογονεί και μας γεμίζει αισιοδοξία. Το καλοκαίρι του Έλληνα είναι συνυφασμένο με την παραλία και τις ατελείωτες ώρες στην ακροθαλασσιά. Βέβαια φέτος τα πράγματα είναι κάπως διαφορετικά. Βρισκόμαστε στην μέση μίας πανδημίας, η οποία καλώς ή κακώς εξακολουθεί να παραμένει απειλητική και όλοι μας θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιδεινύουμε την υπευθυνότητα και την προσοχή των προηγούμενων μηνών, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν θα μπορέσουμε να απολαύσουμε την αγαπημένη μας θαλασσίτσα.

Και επειδή είμαι σίγουρη ότι έχεις ήδη προμηθευτεί μαγιό και αντηλιακά για τις φετινές σου εξορμήσεις, παρακάτω σου έχω τα βασικά tips που πρέπει να εφαρμόσεις, ώστε να είσαι προστυατευμένη και στην παραλία από τον Covid-19.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε κάτι:

Πολλά έχουν ακουστεί περί επιβίωσης του ιού στην άμμο, κάτι που ίσως να μην είναι και τόσο σωστό. Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Θαλάσσιας Μικροβιολογίας στο Τμήμα Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου Αδαμαντία Ευστρατίου και η επίκουρη καθηγήτρια με ειδικότητα στη διαχείριση της παράκτιας ζώνης στο Τμήμα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του ίδιου πανεπιστημίου, Ράνια Τζωράκη μίλησαν στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM» και ξεκαθάρισαν ότι όσο κινδυνεύαμε από την επαφή μας με την άμμο τα προηγούμενα χρόνια, θα κινδυνεύουμε και φέτος. Με λίγα λόγια, όπως ακριβώς κανένας μας δεν ξάπλωνε στην άμμο, χωρίς ψάθα και πετσέτα στο παρελθόν, έτσι θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει και φέτος. Αυτό δεν μας προστατεύει μόνο από τον Covid-19 αλλά και από πολλά άλλα μικρόβια.

Με την μάσκα τι γίνεται;

Προφανώς και δεν μπορείς να φοράς μάσκα την ώρα που θα κολυμπάς και θα κάνεις τις βουτιές σου, αλλά οι ειδικοί συστήνουν ότι είναι απαραίτητη η χρήση της μέχρι φυσικά να βρεις το σημείο που θα καθίσεις. Προφανώς σε απόσταση δύο μέτρων από τους διπλανούς λουόμενους και προφανώς με αντισηπτικό και όλα τα απαραίτητα στην τσάντα. Αφού λοιπόν στρώσεις και είσαι έτοιμη για ηλιουθεραπεία και βουτιές, μπορείς να αφαιρέσεις την μάσκα.

Η ώρα της θάλασσας!

Social distancing και στο νερό τι να κάνουμε; Κολύμπησε με τα άτομα της παρέας ή και μόνη σου, πιο απομακρυσμένα από τους υπόλοιπους. Οι μελέτες δεν έχουν δείξει μεταφορά του ιού μέσω θαλασσινού νερού, εκτός πια κι αν έρθει κάποιος άγνωστος και βήξει μέσα στο πρόσωπό σου, κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί. Οπότε μπορείς να απολαύσεις τις βουτιές σου ανενόχλητη.

Ηλιοθεραπεία ώρα μηδέν

Καλό θα ήταν να έχεις τα δικά σου πράγματα τα οποία θα χρησιμοποιείς μόνο εσύ. Το δικό σου παγούρι με νερό, τα δικά σου αντηλιακά και το δικό σου σνακ. Ακόμα καλύτερα αν έχεις ακόμη μία πετσέτα μαζί σου, ώστε να την αντικαταστήσεις μόλις βγεις από το νερό, ενώ αν με ρωτάς, και ένα δεύτερο μαγιό δεν είναι καθόλου κακή ιδέα ( βασικά το δεύτερο μαγιό είναι απαραίτητο για εμάς τις γυναίκες για πολλούς λόγους, που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον ιό).

Καλές βουτιές και... μεγάλη προσοχή!