Πόσο ασφαλές είναι να κάνεις ντους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας;

Πόσο ασφαλές είναι να κάνεις ντους κατά τη διάρκεια της καταιγίδας;

Οι ειδικοί απαντούν

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που έχεις ακούσει περίπου ένα εκατομμύριο φορές, χωρίς να σκεφτείς ποτέ να ρωτήσεις και να μάθεις κατά πόσο είναι έγκυρα ή όχι. Όπως όταν η μαμά σου, σου έχει πει πολλές φορές να μην κάνεις μπάνιο κατά τη διάρκεια της καταιγίδας. Και μπορεί όταν ήσουν μικρότερη αυτό να ακουγόταν υπέροχο στα αυτιά σου, μια πολύ καλή δικαιολογία για να βγεις πιο γρήγορα από το μπάνιο. Τώρα όμως δεν είναι και τόσο βολικό αυτό, περισσότερο ταλαιπωρία θα λέγαμε πως είναι. Τι συμβαίνει λοιπόν, με τον ισχυρισμό ότι δεν μπορείς να κάνεις ντους ή μπάνιο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας;

Αποδεικνύεται, πως υπάρχει πραγματικός κίνδυνος για την υγεία σου - αλλά είναι λίγο πιο περίπλοκο από ό, τι νομίζεις. Να λοιπόν όσα πρέπει να ξέρεις για το αν μπορείς ή όχι να κάνεις μπάνιο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας. οι καταιγίδες είναι επικίνδυνες σε μεγάλο βαθμό λόγω της αστραπής που παράγουν (βροντές και αστραπές ενώνονται, αλλά ο κεραυνός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή). Ο κεραυνός είναι βασικά ένας τεράστιος σπινθήρας ηλεκτρικής ενέργειας στην ατμόσφαιρα μεταξύ των νεφών, του αέρα ή του εδάφους, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Διοίκηση.

Οι περισσότερες αστραπές που προκαλούνται από καταιγίδες ξεκινούν μέσα σε ένα σύννεφο και, εάν πρόκειται να χτυπήσουν το έδαφος, ένα κανάλι ενέργειας αναπτύσσεται προς τα κάτω προς την επιφάνεια. Όταν ο κεραυνός φτάσει περίπου 100 μέτρα από το έδαφος, αντικείμενα όπως δέντρα και θάμνοι και κτίρια αρχίζουν να στέλνουν (αόρατους) σπινθήρες ενέργειας για να το συναντήσουν, εξηγεί ο ΝΟΑΑ. Όταν ένας από αυτούς τους σπινθήρες συνδέεται με το κανάλι που αναπτύσσεται προς τα κάτω, ένα τεράστιο ηλεκτρικό ρεύμα ανεβαίνει γρήγορα κάτω από το κανάλι και παίρνετε ένα κύμα γείωσης.

Ο κεραυνός μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους με διάφορους τρόπους, είτε από άμεσο χτύπημα, το οποίο συχνά είναι θανατηφόρο, έναν τραυματισμό επαφής (όπου ο κεραυνός χτυπά κάτι που αγγίζεις), είτε από ρεύμα γείωσης (όταν ο κεραυνός χτυπά το έδαφος και το ρεύμα γείωσης περνά από το σημείο πρόσκρουσης, μέσω του εδάφους, και μέσα σου). Περίπου το 10% των ανθρώπων που χτυπήθηκαν από κεραυνό πεθαίνουν, συνήθως από καρδιακή προσβολή, λέει το CDC. Μπορεί επίσης να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς, όπως νευρολογικά σύνδρομα, μυϊκούς τραυματισμούς, τραυματισμούς στα μάτια, δερματικές βλάβες και εγκαύματα.

Γιατί όμως το πιο σημαντικό είναι να μην κάνεις μπάνιο με ένα τέτοιο καιρικό φαινόμενο; Ο κεραυνός μπορεί να ταξιδέψει μέσω των σωλήνων και να σε χτυπήσει ενώ κάνεις ντους. «Τα υδραυλικά και άλλα μέταλλα στα σπίτια μας μπορούν να χρησιμεύσουν ως αγωγός για ηλεκτρικό ρεύμα», λέει ο Jeffrey A. Andresen, PhD, καθηγητής γεωγραφίας, περιβάλλοντος και χωρικών επιστημών στο Michigan State University. «Εάν είσαι εξαιρετικά άτυχη και έρθεις σε επαφή με μερικά από τα υδραυλικά ή άλλα μέταλλα στο σπίτι σας και πέσει κεραυνός, θα μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά καθώς η ηλεκτρική ενέργεια περνά μέσα από το μέταλλο».

Αλλά δεν είναι μόνο το μέταλλο που είναι πρόβλημα. Το νερό μπορεί να μεταφέρει ηλεκτρικά ρεύματα από κεραυνούς επίσης, λέει η ειδικός αστραπής Mary Ann Cooper, MD, καθηγήτρια επείγουσας ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις στο Σικάγο. Έτσι, κάνοντας ντους σε μια καταιγίδα σε αφήνει εκτεθειμένο σε ένα διπλό ηλεκτρικό ρεύμα που μπορεί να ταξιδέψει μέσω των σωλήνων και το νερό και να σε χτυπήσει, ενώ προσπαθείς απλώς να κάνεις ένα μπάνιο.