Καρκίνος του μαστού: Τα facts που πρέπει όλες να γνωρίζουμε

Καρκίνος του μαστού: Τα facts που πρέπει όλες να γνωρίζουμε

Η «επαφή» με τον καρκίνο του μαστού ήταν μέχρι πρόσφατα ό,τι είχα ακούσει από φίλες και γνωστές της μαμάς μου. Η κουμπάρα της «βρίσκει κάτι» στο στήθος και πρέπει να το αφαιρέσει, άκουγα και καταλάβαινα πως η κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά αντιμετωπίσιμη. Διότι, πίστευα πως ο καρκίνος του στήθους θεραπεύεται και, αν στα 60 σου απαιτεί μαστεκτομή για να θεραπευτείς και να είσαι υγιής, ομολογώ πως το θεωρούσα «δικαιολογημένο». Το μεγάλο ταρακούνημα ήταν όταν έμαθα ότι μια συμφοιτήτριά μου, η Μαριλένα, μια συνομήλική μου κοπέλα δηλαδή και μάλιστα γνωστή μου, χρειάστηκε να κάνει διπλή μαστεκτομή στα 33 της.

Fact #1: Ο καρκίνος του στήθος είναι κατά περίπτωση θανατηφόρος και θεωρείται η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως για τις γυναίκες. Όμως, μπορεί να θεραπευτεί, εάν διαγνωστεί εγκαίρως.

Fact #2: Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται συνήθως μετά τα 35, όμως δεν αποκλείεται η εμφάνισή του και σε νεαρότερες ηλικίες.

Το γεγονός ότι η Μαριλένα δημοσιοποίησε την ιστορία της και τη διαβάσαμε οι φίλοι της στο facebook και ένα μεγάλο μέρος της διαδικτυακής κοινότητας στη συνέχεια, ήταν η αφορμή που χρειαζόμουν για να ασχοληθώ σοβαρά με τον καρκίνο του μαστού – έστω και στα 33 μου, ελπίζοντας πως δεν είναι ήδη πολύ αργά. Διότι πλέον, (μου) ήταν σαφές πως ο καρκίνος του μαστού δεν αφορά μεγαλύτερες γυναίκες, μας αφορά όλες και πρέπει να μας απασχολεί από τα 20 μας χρόνια – ούτε μέρα μετά. Στα 20 φυσικά ξεκινάμε με ψηλάφηση και κλινική εξέταση κάθε τρία χρόνια, στα 33 που ήμουν εγώ, έπρεπε να εξετάζομαι από γιατρό κάθε δύο χρόνια και στα 35 – 40 να κάνω την πρώτη μου μαστογραφία – η οποία έκτοτε επαναλαμβάνεται ετησίως.

Fact #3: Από την ηλικία των 20 ετών κάθε γυναίκα πρέπει να ψηλαφεί το στήθος της και να επισκέπτεται τακτικά γιατρό, που θα εξετάζει κλινικά τους μαστούς της. Σε μεγαλύτερη ηλικία, μεταξύ των 35 και 40 ετών, ξεκινά μαστογραφίες που θα επαναλαμβάνονται ετησίως.

breast cancer facts 2

Όλο αυτό περιγράφεται με τη λέξη «πρόληψη», η οποία όσον αφορά στον καρκίνο του μαστού, είναι σωτήρια. Διότι τον καρκίνο του μαστού τον νικάς, αν τον προλάβεις - ακόμα και στο 100% των περιπτώσεων αρχικού σταδίου. Οι πιθανότητες επιτυχίας παραμένουν υψηλές και στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξής του και σταδιακά μειώνονται, καθώς ο καρκίνος εδραιώνει περισσότερο την παρουσία του στο σώμα σου. Εφόσον λοιπόν εξετάζεσαι σωστά και με συνέπεια, ακόμα και αν εμφανιστεί ο καρκίνος, οι πιθανότητες είναι με το μέρος σου.

Fact #4: Όσο νωρίτερα από την εμφάνισή του διαγνωσθεί ο καρκίνος του μαστού, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να αντιμετωπιστεί πλήρως, με τη μικρότερη δυνατή βλάβη.

Fact #5: Μόνο οι προληπτικές εξετάσεις θα μας «δείξουν» τον καρκίνο του μαστού σε αρχικό ή πρώιμο στάδιο και γι’ αυτό είναι απαραίτητος.

Στο σημείο αυτό πρέπει να σταθούμε σε μια ειδική περίπτωση, που ίσως έχει φτάσει στ’ αυτιά σου από την… Αντζελίνα Τζολί. Πριν λίγα χρόνια, η διάσημη ηθοποιός προέβη σε προληπτική, διπλή μαστεκτομή και προκάλεσε παγκόσμιο θόρυβο με την κίνησή της: Το έκανε διότι «είχε κληρονομικότητα» και ο γενετικός έλεγχος έδειξε ότι οι πιθανότητες να νοσήσει από καρκίνο του μαστού ήταν πολύ υψηλές. Διότι ναι, ο καρκίνος του μαστού είναι και κληρονομικός και τότε δεν «κοιτάει» ηλικίες και παράγοντες κινδύνου, απλά εμφανίζεται, ξαφνικά και απροειδοποίητα.

Fact #6: Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να είναι κληρονομικός εάν υπάρχει προδιάθεση, είτε από τη μεριά του πατέρα είτε της μητέρας. Για τον κληρονομικό καρκίνο ευθύνονται δύο γονίδια, τα BRCA 1 και 2, τα οποία εντοπίζονται μόνο με γενετικό έλεγχο. Ο έλεγχος αυτός συνίσταται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις γυναικών και εάν βγει αρνητικός, δεν σημαίνει επουδενί ότι η συγκεκριμένη γυναίκα αποκλείεται διά παντός ότι θα εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

breast cancer facts 3

Η Μαριλένα μίλησε για τον καρκίνο χωρίς να κρύψει ακόμα και ευαίσθητα προσωπικά στοιχεία, αποκαλύπτοντάς μας πως η μάχη αυτή δεν είναι ποτέ απλή – και επομένως η πρόληψη είναι ακόμα πιο σημαντική. Σήμερα σχεδόν όλες οι γυναίκες που προχωρούν σε μαστεκτομή – η οποία μπορεί να αποφευχθεί σε κάποιες περιπτώσεις και σε κάποιες άλλες είναι μονόδρομος – συνεχίζουν με ανάπλαση του στήθους, ενώ σχεδόν πάντα ακολουθεί και μια περίοδος χημειοθεραπείας. Οι πιθανότητες να βγει νικήτρια κάθε γυναίκα από αυτόν τον μαραθώνιο είναι μεγάλες, και όπως τονίσαμε, όσο νωρίτερα ξεκινήσει ο αγώνας, τόσο το καλύτερο για την καλύτερη δυνατή έκβαση της ασθένειας.

Fact #7: Η μαστεκτομή δεν είναι σήμερα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και τα δεδομένα εξετάζονται επί του συγκεκριμένου. Ο γιατρός προτείνει ανά περίπτωση την ενδεδειγμένη λύση, ώστε να προχωρήσει στην καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση.

Fact #8: Οι γυναίκες που προχωρούν σε μαστεκτομή μπορούν να κάνουν ακόμα και την ίδια στιγμή, στο ίδιο χειρουργείο και ανάπλαση μαστού, εφόσον ο γιατρός τους κρίνει πως αυτό είναι δυνατόν.

Fact #9: Σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο του μαστού, μετά την επέμβαση ακολουθεί χημειοθεραπεία ή άλλης μορφής βιοθεραπεία.

breast cancer facts 4

Κάθε νέα γυναίκα, που αγαπάει τον εαυτό της και τους γύρω της, οφείλει να εξετάζεται για τον καρκίνο του μαστού πολύ τακτικά, ώστε να είναι πάντα πανέτοιμη να τον νικήσει. Κάθε γυναίκα σήμερα μπορεί να το κάνει, με τον καλύτερο τρόπο και έχει στο πλευρό της ολοένα και περισσότερους συμμάχους: Την ιατρική επιστήμη και τη συνεχή πρόοδο, αλλά και την κοινωνία που αντιλαμβάνεται πλέον με τον καλύτερο τρόπο, τη σημασία εμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε μια γυναίκα – η δουλειά που κάνουν στον τομέα αυτό διάφοροι σύλλογοι και οργανώσεις υποστήριξης, είναι εξαιρετικά σημαντική.

Fact #10: Σήμερα ο καρκίνος του μαστού αξιολογείται τόσο ως προς τις σωματικές του συνέπειες όσο και ως προς τις ψυχολογικές του επιπτώσεις και οι γυναίκες ασθενείς λαμβάνουν την κατάλληλη υποστήριξη, εφόσον την χρειάζονται.