Γιατί όλες κάνουμε αυτόν τον χορό όταν θέλουμε πολύ να πάμε τουαλέτα;

Γιατί όλες κάνουμε αυτόν τον χορό όταν θέλουμε πολύ να πάμε τουαλέτα;

Και εν τέλει βοηθάει καθόλου;

Σίγουρα το έχεις παρατηρήσει κάποια στιγμή κι εσύ όταν βρίσκεσαι έξω. Ένα παιδάκι στο δρόμο με τη μαμά του που δείχνει όλο και πιο ανυπόμονο, αρχίζει σιγά-σιγά να χοροπηδάει πάνω-κάτω και μετά δεξιά αριστερά. Θα μπορούσε απλώς να είναι ένας χαριτωμένος μικρός χορός, αλλά στη συνέχεια συμπιέζει τα πόδια της μαζί και οι κινήσεις της γίνονται πιο ξέφρενες. Είναι ο γνωστός χορός και κάποια πρέπει να πάει στο μπάνιο, άμεσα.

Αλλά ας είμαστε ειλικρινείς: Ο χορός της τουαλέτας δεν προορίζεται μόνο για παιδιά - υπάρχουν στιγμές που μας χτυπάει και ως ενήλικες. Ίσως όταν έχεις πιεί μερικές μπύρες παραπάνω και η ουρά του μπάνιου στο μπαρ έχει αναμονή πέντε ατόμων. Ή όταν ταξιδεύεις οδικώς και το επόμενο μπάνιο είναι στα 20χλμ.

Όποια κι αν είναι η αρχική αιτία, όταν η επιθυμία να πας τουαλέτα είναι πολύ έντονη σε αυτές τις στιγμές, καταφεύγουμε στον παιδικό χορό - είναι το ένστικτο. Αλλά δεν έχει ιδιαίτερο νόημα αν το σκεφτείς πραγματικά. Όταν θέλεις πάρα πολύ να πας τουαλέτα που δεν μπορείς να περιμένεις και να κρατηθείς, πιστεύεις πως μπορεί να σε κάνει να νιώσεις καλύτερα ωστόσο;

«Δυστυχώς, δεν υπάρχουν πολλά επιστημονικά στοιχεία που να το εξηγούν», λέει ο Howard Goldman, MD, ουρολόγος στην Κλινική του Κλίβελαντ. (Ο χορός των ούρων δεν είναι ακριβώς το πιο πιεστικό πράγμα που μπορούν να μελετήσουν οι επιστήμονες). Όμως, με βάση άλλες έρευνες και εκτεταμένες γνώσεις για το πώς λειτουργεί η ουροδόχος κύστη, μπορεί να κάνει μερικές εικασίες.

«Αρχικά, όταν κινείσαι γύρω γύρω και χοροπηδάς, προκαλείς κάποια συστολή του πυελικού εδάφους», λέει. Οι μύες του πυελικού εδάφους σου είναι πολύ σημαντικοί για τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης. Σκέψου το έτσι: Η ουροδόχος κύστη σου είναι ουσιαστικά μια δεξαμενή. Για ώρες, απλώς λειτουργεί ως δοχείο για να μαζέψει αργά τα ούρα. Αλλά όταν γεμίσει αρκετά, η κύστη αρχίζει να στέλνει μηνύματα στον εγκέφαλό σου ότι ήρθε η ώρα να πας στο μπάνιο. Όλο αυτό το διάστημα, οι μύες του σφιγκτήρα στο πυελικό έδαφος που περιβάλλουν την ουρήθρα εμποδίζουν την κύστη σου από το να αρχίσει τις διαρροές. «Όταν είναι ώρα να ουρήσεις, ανοίγουν και χαλαρώνουν για να επιτρέψουν στα ούρα να περάσουν», λέει ο Δρ Goldman.

Έτσι, όταν κάνεις λίγο χορό, κάνεις τους μυς του σφιγκτήρα να συστέλλονται ακόμη περισσότερο από ό, τι φυσιολογικά, και αυτό μπορεί να κάνει το συναίσθημα ότι πρέπει να πας τουαλέτα λίγο λιγότερο επείγον.