Μπορεί η βιταμίνη D να καταπολεμήσει τον Covid-19;

Μπορεί η βιταμίνη D να καταπολεμήσει τον Covid-19;

Τι λένε οι ειδικοί;

Τον Μάρτιο, καθώς άρχισαν να αυξάνονται οι θάνατοι από κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο, δύο νοσοκομεία στη βορειοανατολική Αγγλία άρχισαν να λαμβάνουν αναγνώσεις βιταμίνης D από ασθενείς και να τους συνταγογραφούν με εξαιρετικά υψηλές δόσεις θρεπτικών συστατικών. Μελέτες είχαν δείξει ότι η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D, η οποία δημιουργείται στα χαμηλότερα στρώματα του δέρματος μέσω της απορρόφησης του ηλιακού φωτός, παίζει κεντρικό ρόλο στην ανοσοποιητική και μεταβολική λειτουργία και μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων αναπνευστικών ασθενειών που αποκτώνται από την κοινότητα. Αλλά τα συμπεράσματα αμφισβητήθηκαν και δεν υπήρχαν επίσημες οδηγίες.

Όταν οι μονάδες ενδοκρινολογίας και αναπνευστικών μονάδων στο ίδρυμα NHS έκαναν μια ανεπίσημη σύσταση στους κλινικούς του για να συνταγογραφήσουν βιταμίνη D, η απόφαση θεωρήθηκε ασυνήθιστη. «Η άποψή μας ήταν ότι αυτή η θεραπεία είναι τόσο ασφαλής και η κρίση είναι τόσο τεράστια που δεν έχουμε χρόνο να συζητήσουμε», δήλωσε ο Δρ Richard Quinton, σύμβουλος ενδοκρινολόγος στο Royal Victoria Infirmary στο Newcastle.

Σύντομα οι κλινικοί γιατροί και οι ενδοκρινολόγοι σε όλο τον κόσμο άρχισαν να διαφωνούν για το κατά πόσο τα επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να επηρεάσουν θετικά τα ποσοστά θνησιμότητας που σχετίζονται με τον κορονοϊό. Μερικοί θεώρησαν ότι το θρεπτικό συστατικό ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία που κρύβεται μπροστά μας, άλλοι το θεώρησαν ως χάσιμο χρόνου. Τον Μάρτιο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης εξέτασαν τα υπάρχοντα στοιχεία και αποφάσισαν ότι δεν υπήρχαν αρκετές ενέργειες. Όμως τον Απρίλιο, δεκάδες γιατροί έγραψαν στο British Medical Journal, περιγράφοντας τη διόρθωση των ελλείψεων της βιταμίνης D ως «ένα ασφαλές, απλό βήμα» που «διατηρεί πειστικά μια πιθανή, σημαντική, εφικτή θεραπεία μετριασμού του Covid-19».

Στα νοσοκομεία του Newcastle, στους ασθενείς που βρέθηκαν ότι είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D δόθηκαν εξαιρετικά υψηλές δόσεις από το στόμα του θρεπτικού συστατικού, συχνά έως και 750 φορές το ημερήσιο μέτρο που συνιστά η Δημόσια Υγεία στην Αγγλία. Τον Ιούλιο, οι γιατροί έγραψαν στο περιοδικό Clinical Endocrinology για να μοιραστούν τα αρχικά τους αποτελέσματα. Από τους πρώτους 134 ασθενείς με κορονοϊό που έλαβαν βιταμίνη D, οι 94 είχαν απαλλαγεί, οι 24 εξακολουθούσαν να λαμβάνουν φροντίδα και 16 είχαν πεθάνει. Οι κλινικοί γιατροί δεν είχαν συσχετίσει σαφώς τα επίπεδα βιταμίνης D με τα συνολικά ποσοστά θανάτου, αλλά μόνο τρεις ασθενείς με υψηλά επίπεδα θρεπτικών ουσιών πέθαναν και όλοι ήταν αδύναμοι και κοντά στα 90.

Ορισμένες άλλες μελέτες έκαναν παρόμοιες αναφορές, αν και είναι μόνο μια ισπανική μελέτη, που διεξήχθη στις αρχές Σεπτεμβρίου, η οποία πλησίασε σχεδόν αναμφισβήτητα την απόδειξη ότι τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D έχουν καθοριστικό ρόλο στην πρόκληση αυξημένων ποσοστών θανάτου. Εκεί, στους 50 ασθενείς με Covid-19 δόθηκε υψηλή δόση βιταμίνης D, ενώ άλλοι 26 ασθενείς δεν έλαβαν τη θρεπτική ουσία. Οι μισοί από τους ασθενείς που δεν έλαβαν βιταμίνη D έπρεπε να τεθούν σε εντατική θεραπεία και δύο από αυτούς αργότερα πέθαναν. Μόνο ένας ασθενής που έλαβε βιταμίνη D απαιτούσε εισαγωγή και αργότερα πήρε εξιτήριο χωρίς περαιτέρω επιπλοκές.

Μήπως τελικά το μυστικό για να μη νοσήσεις βρίσκεται στη βιταμίνη D;