Γιατί δεν μπορείς να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Γιατί δεν μπορείς να κοιμηθείς κατά τη διάρκεια της καραντίνας;

Τι λένε οι ειδικοί;

Στις καλές εποχές, ο ύπνος συνοδεύεται από έναν μακρύ κατάλογο οφελών για την υγεία: Μειώνει τη φλεγμονή, το άγχος και τον κίνδυνο κατάθλιψης, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, και βοηθά το σώμα να επιδιορθωθεί και να αποτρέψει την ασθένεια. Αυτή τη στιγμή, εν μέσω COVID-19, ο ύπνος μιας καλής νύχτας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός, αλλά πολλοί άνθρωποι αγωνίζονται να κοιμηθούν αυτές τις οκτώ ώρες.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση του Express Scripts, η χρήση υπνωτικών, αγχολυτικών και αντικαταθλιπτικών φαρμάκων έχει αυξηθεί, με τις συνταγές να αυξάνονται κατά 21% μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Αυτοί οι αριθμοί κορυφώθηκαν κατά την εβδομάδα της 15ης Μαρτίου, την ίδια εβδομάδα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε τον COVID-19 πανδημία και οι ΗΠΑ κήρυξαν εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης ως απάντηση στην κρίση.

«Η κατάσταση του COVID-19 είναι άνευ προηγουμένου στη ζωή μας, τους επηρεάζει όλους σε όλα», λέει ο Alcibiades Rodriguez, MD, ιατρικός διευθυντής του Κέντρου ύπνου στο Κέντρο Επιληψίας στο NYU Langone. «Τα νέα σχεδόν σχετίζονται εξ ολοκλήρου με αυτό και συνήθως εστιάζουμε κυρίως στο αρνητικό. Τα επίπεδα άγχους είναι υψηλά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κατακερματισμένο ύπνο, ασυνήθιστα προγράμματα ύπνου κ.λπ.».

Να γιατί μπορεί να αντιμετωπίζεις οποιαδήποτε κατάσταση που σχετίζεται με τον ύπνο αυτήν τη στιγμή - και τι μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τον ύπνο σου το συντομότερο δυνατόν.

Αυπνία
Ο Δρ Rodriguez λέει ότι η αϋπνία συχνά είναι κληρονομικές, αλλά συνδέεται επίσης στενά με διαταραχές της ψυχικής υγείας, όπως το άγχος. «Η πανδημία μπορεί να επιδεινώσει την αϋπνία σε ασθενείς που ήδη πάσχουν από αυτήν, ή να προκαλέσει νέα αϋπνία σε άλλους. Εκτός από το άγχος που σχετίζεται με τον κορονοϊό, μια απότομη αλλαγή στις καθημερινές δραστηριότητες και η κοινωνική απομόνωση μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές στον ύπνο».

Εάν ξοδεύεις περισσότερο χρόνο στην οθόνη σου από κάθε άλλη φορά - κοιτάζοντας ενημερώσεις ειδήσεων, διαβάζοντας συμβουλές COVID-19 και παραμένεις συνδεδεμένη με την οικογένεια και τους φίλους σου - αυτό μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολο το να κοιμηθείς, επειδή το μπλε φως από τις οθόνες λέει στον εγκέφαλο να σταματήσει να παράγει τη μελατονίνη της ορμόνης ύπνου.

Κατακερματισμένος ύπνος
Εάν μπορείς να κοιμηθείς χωρίς πολύ κόπο το βράδυ, αλλά ξυπνάς πολλές φορές καθ 'όλη τη διάρκεια της νύχτας, αυτό είναι γνωστό ως κατακερματισμός ύπνου. Προκαλείται συχνά από μεγάλους στρεσογόνους παράγοντες, όπως η πανδημία του κορονοϊού.

Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Δρ Peters-Mathews, είναι η τήρηση ενός κανονικού προγράμματος ύπνου. «Προσπάθησε να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα και να λαμβάνεις 15 έως 30 λεπτά έκθεσης στο φως του ήλιου κατά την αφύπνιση», λέει, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πηγαίνεις στο κρεβάτι όταν αισθάνεσαι υπνηλία, αλλά να μην ξοδεύεις περισσότερες από επτά έως εννέα ώρες». Ενώ ο καθένας έχει διαφορετικές απαιτήσεις ύπνου, ο Δρ Peters-Mathews λέει ότι οι περισσότεροι ενήλικες χρειάζονται μόνο περίπου οκτώ ώρες.

Θα πρέπει επίσης να γνωρίζεις πώς οι καθημερινές σου δραστηριότητες μπορούν να βλάψουν ή να ωφελήσουν το πρόγραμμα ύπνου σου. «Προσπάθησε να αποφύγεις τους σύντομους ύπνους και να είσαι προσεκτική με την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ, ειδικά το βράδυ».