Ουρολοίμωξη και τον χειμώνα: Τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσεις

Ουρολοίμωξη και τον χειμώνα: Τα συμπτώματα και πώς να την αντιμετωπίσεις

Μήπως έχεις ουρολοίμωξη; Τι να κάνεις;

Οι ουρολοιμώξεις είναι από τις συχνότερες παθήσεις που ταλαιπωρούν γυναίκες και άνδρες. Τα συχνότερα συμπτώματα της ουρολοίμωξης είναι η συχνουρία, το αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, τα θολά ή δύσοσμα ούρα.

Η ουρολοίμωξη οφείλεται σε παθογόνα μικρόβια που προέρχονται κυρίως από το έντερο. Περνώντας από την ουρήθρα στην ουροδόχο κύστη) φτάνουν και προσβάλλουν το ουροποιητικό σύστημα, και προκαλούν φλεγμονή.

Οι ουρολοιμώξεις εμφανίζονται ευκολότερα στις γυναίκες, αφού η ουρήθρα της γυναίκας είναι πολύ μικρότερη από του άνδρα, και τα βακτήρια εισέρχονται γρηγορότερα και ευκολότερα στην κύστη. Ο κίνδυνος να αναπτύξουν έστω ένα επεισόδιο ουρολοίμωξης στη ζωή τους είναι μεγαλύτερος από 50%.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης ουρολοιμώξεων είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και η εγκυμοσύνη. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο λόγω ορμονικών αλλαγών, που επηρεάζουν τους πληθυσμούς των βακτηρίων.

Οι ουρολοιμώξεις στους άνδρες δεν είναι τόσο συχνές όσο στις γυναίκες, αλλά συνήθως είναι πιο σοβαρές και απαιτούν μεγαλύτερης διάρκειας θεραπεία.

Για τις περισσότερες ουρολοιμώξεις υπεύθυνος είναι ένας μικροοργανισμός, το βακτήριο Εscherichia coli (E.coli), το οποίο προέρχεται από το παχύ έντερο και προκαλεί το 80% των ουρολοιμώξεων στους ενήλικες. Το E.coli διαθέτει τη μοναδική ικανότητα να προσκολλάται στα κύτταρα των τοιχωμάτων της ουρήθρας και να προκαλεί επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, καθώς αντιστέκεται στους φυσικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο οργανισμός για να το απομακρύνει, μετά από θεραπεία με αντιβιοτικά.
Το εκχύλισμα Cranberry έχει αποδειχθεί ότι αναστέλλει την ικανότητα των βακτηρίων E.coli να προσκολλώνται στο ουροποιητικό επιθήλιο, ώστε να προκαλέσουν ουρολοιμώξεις. Αυτή η ιδιότητα του Cranberry να εμποδίζει τη προσκόλληση έχει ως αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των βακτηρίων, τα οποία δεν μπορούν να βλάψουν πλέον το ουροποιητικό σύστημα.

Στα φαρμακεία υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής, που υποστηρίζουν τη φυσιολογική λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος.

Χρήσιμες συμβουλές για τη μείωση των ουρολοιμώξεων: Δες την gallery

Ευχαριστούμε τον Παναγιώτη Χριστόπουλο MD, MSc, PhD, IFEPAG, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο