Τι θα σου συμβεί αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη;

Τι θα σου συμβεί αν σταματήσεις να τρως ζάχαρη;

Μια απορία που όλοι έχουμε.

Υπάρχει ένας άτυπος κανόνας στη διατροφή (και γενικά στη ζωή): Εάν ακούγεται πολύ καλό (ή εύκολο) για να είναι αληθινό, μάλλον είναι - και αυτό ισχύει σίγουρα και για συμβουλές διατροφής.

Ενώ, ναι, είναι σίγουρα ωφέλιμο να τρως ζάχαρη με μέτρο και ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, υπάρχει μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια που δεν σου λένε όλοι: Είναι σχεδόν αδύνατο να σταματήσεις πραγματικά να τρως ζάχαρη εντελώς και πολλά από αυτά που έχεις ακούσει για την αποτοξίνωση από τη ζάχαρη είναι πιθανώς λάθος. Τι πρέπει να γνωρίζεις λοιπόν, σύμφωνα με τους διατροφολόγους, για το τι συμβαίνει πραγματικά όταν «σταματήσεις» να τρως ζάχαρη;

Πρώτον: Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο κακών επιπτώσεων στην υγεία.

Δεν είναι χρήσιμο ή ακριβές να θεωρείς τη ζάχαρη ως εχθρό, αλλά επίσης δεν θα ήταν δίκαιο να απορρίψεις εντελώς τα στοιχεία που δείχνουν ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μακροπρόθεσμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2 και άλλες χρόνιες παθήσεις.

Αλλά τα στοιχεία δεν υποδηλώνουν ότι κόβεις τελείως τη ζάχαρη. Οι τρέχουσες Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν να λαμβάνουν όχι περισσότερο από το 10% των ημερήσιων θερμίδων από πρόσθετη ζάχαρη ή σάκχαρα που προστίθενται σε τρόφιμα ή ποτά κατά την επεξεργασία ή την παρασκευή τους. Πιθανότατα γνωρίζεις τα πρόσθετα σάκχαρα με μερικά διαφορετικά ονόματα, όπως σιρόπι καλαμποκιού, καστανή ζάχαρη και μελάσα, μεταξύ άλλων.

Βασικά, ακόμα και όταν σταματάς να τρως ζάχαρη, εξακολουθείς να .... τρως ζάχαρη. Είναι σχεδόν αδύνατον να κόψεις εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή σου. «Όλοι οι υδατάνθρακες διασπώνται σε ζάχαρη μόλις τους φάμε», λέει η Alissa Rumsey, MS, RD, συγγραφέας του Unapologetic Eating και ιδρύτρια της Alissa Rumsey Nutrition and Wellness. «Το σώμα μας χωνεύει και διαλύει τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη, μια απλή ζάχαρη, που μπορεί να μεταφερθεί σε όλο το σώμα και τον εγκέφαλο για να παρέχει ενέργεια».

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν είναι όλοι οι υδατάνθρακες ίδιοι από την αρχή. Διάφορα μόρια σακχάρου έχουν ελαφρώς διαφορετικές μοριακές δομές, ενώ τα άμυλα είναι κατασκευασμένα από αρκετά μόρια γλυκόζης που συνδέονται μεταξύ τους. Και σε τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες που περιέχουν φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και / ή λίπος, η γλυκόζη πέπτεται και απορροφάται πιο αργά από ό, τι σε τρόφιμα που είναι 100% υδατάνθρακες. Ωστόσο, όλοι οι υδατάνθρακες αποτελούνται από μόρια σακχάρου που διασπώνται σε γλυκόζη.

Ας υποθέσουμε όμως ότι σταματάς εντελώς να καταναλώνεις υδατάνθρακες και παίρνεις όλες τις θερμίδες σου από πρωτεΐνες και λίπη (και πάλι, μόνο για παράδειγμα επειδή εάν επρόκειτο να το κάνεις αυτό, θα έπρεπε να κόψεις εντελώς τα φυτικά τρόφιμα). Ακόμα και τότε, το σώμα σου δεν θα ήταν χωρίς ζάχαρη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σου θα χρησιμοποιούσε μεταβολικές οδούς για να μετατρέψει την πρωτεΐνη και το λίπος σε γλυκόζη προκειμένου να τροφοδοτήσει το σώμα και τον εγκέφαλό σου. Πρόκειται για υπεραπλούστευση της πολύπλοκης βιοχημείας, και φυσικά η διαδικασία χρήσης πρωτεϊνών και λίπους ως καυσίμου είναι διαφορετική από την προεπιλεγμένη διαδικασία χρήσης γλυκόζης. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι το σώμα σου δεν θα είναι ποτέ χωρίς ζάχαρη.