Gossip: Βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου και επιπλέον... μαθαίνεις και νέα

Gossip: Βοηθά στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου και επιπλέον... μαθαίνεις και νέα

Το κουτσομπολιό, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάνει καλό στον εγκέφαλο και στην αναδόμηση των σχέσεών μας με τους άλλους. Γιατί να μην τους πιστέψουμε;

Οι άνθρωποι ευημερούν και νιώθουν χαρούμενοι όταν συναναστρέφονται με άλλους ανθρώπους και αλληλεπιδρούν μαζί τους. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι αισθάνονται λίγο άβολα όταν οι συζητήσεις που κάνουν με τους συνομιλητές τους μετατρέπονται σε κουτσομπολιά.

Όλοι έχουμε μεγαλώσει με τον χρυσό κανόνα των γονιών μας ότι αν δεν έχεις τίποτα ωραίο να πεις, καλύτερα να μην πεις τίποτα όμως στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι θέλουν να μιλούν για τους άλλους σε συζητήσεις, ανεξάρτητα από το πώς τους μεγάλωσε η μαμά και ο μπαμπάς τους.

Βγάλε το gossip girl που κρύβεις μέσα σου- Σου κάνει καλό

Ναι, είχες και στο χωριό σου το gossiping (ναι, για το κουτσομπολιό μιλάμε)

Το κουτσομπολιό (ή αλλιώς η κοινωνική κριτική) είναι η κουβέντα που κάνουμε με τους άλλους για ένα τρίτο πρόσωπο που δεν είναι παρών στην συζήτηση. Η κουβέντα γίνεται πάντα για σχολιασμό (με θετικό ή αρνητικό πρόσημο) απλά και μόνο για να περάσει η ώρα.



Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το να κουτσομπολεύεις είναι «λάθος», επειδή το άτομο για το οποίο μιλάς δεν είναι εκεί για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που θεωρούν ότι το κουτσομπολιό είναι «βάλσαμο» όχι μόνο για την κονωνικότητά μας αλλα μπορεί να ωφελήσει και τον εγκέφαλό μας.

Τι λένε οι μελέτες

koytsobolio1

Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Μπέρκλεϋ, κατέδειξε ότι τα κουτσομπολιά που αφορούν κακεντρεχείς ή επικίνδυνους ανθρώπους μπορούν να προστατεύσουν τα άτομα και τις κοινότητές τους. Μερικές φορές το κουτσομπολιό μπορεί να είναι κάτι που γίνεται για να περάσει η ώρα, αλλά κάποιες φορές οδηγείται από την ανάγκη να βοηθήσουμε τους άλλους και να τους προστατεύσουμε από κακές συμπεριφορές.

Έτσι, την επόμενη φορά που κάποιος θα σου πει πως δεν θέλει να κουτσομπολέψει, θυμήσου αυτή την έρευνα.

Κουτσομπόλεψε, κάνει καλό στις κοινωνικές σου σχέσεις

Το κουτσομπολιό μπορεί να έχει μια αρνητική χροιά ως δραστηριότητα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι μπορεί πραγματικά να κάνει καλό στους ανθρώπους και στις κοινωνικές τους σχέσεις. Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό Social Psychological and Personality Science έδειξε ότι το κουτσομπολιό βοηθά στην οικοδόμηση της επικοινωνίας και των διαπροσωπικών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

Όταν κουτσομπολεύουμε ο ένας τον άλλον, οι μελέτες δείχνουν ότι το κέντρο ευχαρίστησης στον εγκέφαλο είναι δεκτικό σε αυτό, γεγονός που κάνει τους ανθρώπους να αντιδρούν θετικά και να συνδέονται βαθύτερα με τους άλλους. Είτε πρόκειται για νέες πληροφορίες, είτε για την οικοδόμηση κοινωνικών δεσμών και εμπιστοσύνης, οι άνθρωποι αισθάνονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο όταν κουτσομπολεύουν.