Ξυπνάς πεινασμένη τη νύχτα; Το σώμα σου κάτι θέλει να σου πει

Μαρία Ροδίτη
Ξυπνάς πεινασμένη τη νύχτα; Το σώμα σου κάτι θέλει να σου πει

Αν τελευταία ξυπνάς πεινασμένη μέσα στη νύχτα, «άκου» το σώμα σου και φρόντισέ το περισσότερο. Με αυτό το σημάδι προσπαθεί κάτι να σου πει.

Σίγουρα σου έχει συμβεί! Να έχεις κοιμηθεί από τις 10 το βράδυ και εκεί γύρω στις 2-3 τη νύχτα να ξυπνάς και να πεινάς σαν τρελή. Η κοιλιά σου να κάνει πάρτι από το γουργούρισμα, εσύ να έχεις μια αίσθηση λιποθυμίας και έλλειψης δυνάμεων και να θες να «εισβάλλεις» στο ψυγείο όσο τίποτα άλλο.

Και αυτό κάνεις, δηλαδή! Η νύχτα σε βρίσκει με ό,τι υπάρχει πρόχειρο στο ψυγείο και εσύ αναρωτιέσαι γιατί σου συμβαίνει αυτό. «Μα έφαγα καλά όλη μέρα», σκέφτεσαι. Είσαι σίγουρη, όμως, για αυτό; Όταν πεινάς και ξυπνάς τη νύχτα, σύμφωνα με τους ειδικούς, κάτι θέλει να σου πει το σώμα σου. Για… άκουσέ το και φρόντισέ το σωστά!

Κι όμως μια χούφτα πατατάκια μπορούν να επηρεάζουν τα όνειρά σου- Δες πώς

Τι θέλει να σου πει το σώμα σου όταν ξυπνάς τη νύχτα πεινασμένη

Ίσως χρειάζεται να τρως πιο σταθερά κατά τη διάρκεια της ημέρας

Αν ξυπνάς και πεινάς σαν τρελή μέσα στη νύχτα, είναι πολύ πιθανό να μην έφαγες ικανοποιητικά καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν έδωσες, λοιπόν, τα απαραίτητα «καύσιμα» στον οργανισμό σου για να αντέξει μέχρι το επόμενο πρωί. Θα μου πεις… Και πώς να το αντιμετωπίσω αυτό;

craving.jpg

Να τρως συχνά μέσα στην ημέρα. Να καταναλώνεις 4-5 γεύματα ημερησίως, ώστε ποτέ να μην έχεις το αίσθημα της πείνας και να επιλέγεις τροφές από όλες τις ομάδες: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, υγιεινά λιπαρά.

Μπορεί να έχεις χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Όταν κάποιος δεν τρώει επαρκώς είναι πολύ πιθανό να πέσουν… στα τάρταρα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Οι ειδικοί, λοιπόν, προτείνουν ένα ικανοποιητικό σνακ πριν τον ύπνο, το οποίο να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και υγιεινά λιπαρά.

Δοκίμασε για βραδινό ένα γιαούρτι με τυρί cottage και μούρα ή ψωμί ολικής άλεσης με βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα και θα δεις πως δεν θα σηκωθείς ποτέ ξανά τη νύχτα για να ψαχουλεύεις στο ψυγείο σου.

Γυμνάζεσαι- πιθανώς βραδινές ώρες- χωρίς να έχεις φάει επαρκώς

Μια αρκετά σκληρή προπόνηση, ειδικά τις βραδινές ώρες, μπορεί να «αδειάσει» όλα τα «καύσιμα» του οργανισμού σου. Το καλύτερο, λοιπόν, είναι να φας πολύ καλά αφού τελειώσεις το workout σου, ώστε να μην έχεις… βραδινές ανησυχίες.

Φρόντισε το βραδινό σου γεύμα να περιλαμβάνει υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν στην αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, αλλά και πρωτεΐνη, η οποία δημιουργεί το αίσθημα κορεσμού αρκετά γρήγορα.

Μπορεί να έχεις πολύ στρες

Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που το σώμα παράγει φυσικά για να διαχειριστεί τον κύκλο ύπνου-εγρήγορσης. Η ορμόνη αυτή ενεργοποιείται από το βράδυ και συνήθως εκκρίνεται από τον εγκέφαλο την ώρα του ύπνου για να σε βοηθήσει να κοιμηθείς. Εάν τα φυσικά επίπεδα μελατονίνης, λοιπόν, είναι μειωμένα λόγω άγχους, τότε ο ύπνος επηρεάζεται μαζί και με το μικροβίωμα του εντέρου.

Ειδικότερα, καταστρέφονται τα καλά βακτήρια του εντέρου κι έτσι εσύ πεινάς περισσότερο και κατά τη διάρκεια της νύχτας.

pizza.jpg

Χρειάζεσαι περισσότερη βιταμίνη D

Βιταμίνη D παίρνεις φυσικά από τον ήλιο, αλλά και από ορισμένες τροφές. Αν, λοιπόν, είναι σε έλλειψη στον οργανισμό σου, επηρεάζει και τα επίπεδα λεπτίνης στο αίμα σου και κατ’ επέκταση την όρεξή σου.

Συνεπώς, κάνε πού και πού εξετάσεις αίματος για να παρακολουθείς όλες τις τιμές στον οργανισμό σου κι αν έχεις χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, βάλε στη διατροφή σου τα θαλασσινά, τα μανιτάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.