Αυτό είναι το βότανο που συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα

Αυτό είναι το βότανο που συνδέεται με την υγεία του εγκεφάλου και σε βοηθά να κοιμάσαι καλύτερα

Το δεντρολίβανο μπορεί να μας κερδίζει με τη νοστιμία του, συχρόνως όμως βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της γνωστικής υγείας, της μνήμης και της εστίασης, καθώς και του ύπνου μας.

Το δεντρολίβανο είναι ένα γευστικό βότανο που μπορείς να το έχεις συνέχεια σε αφθονία στην κουζίνα σου. Πρόκειται για ένα φυτό που φύεται ακόμη και στο μπαλκόνι σου όλο τον χρόνο, συνεπώς δεν υπάρχει καμία περίπτωση να βρεθείς σε έλλειψη.

Το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως γαρνιτούρα σε συνταγές ενώ μπορεί κανείς να το απολαύσει ως ρόφημα μαζί με άλλα βότανα και μπαχαρικά, όπως κανέλα, χαμομήλι, τσαι, λουίζα κλπ. Το δεντρολίβανο δε αποτελεί -σύμφωνα με τους chefs παγκοσμίως- το μυρωδικό που ταιριάζει απόλυτα με το κοτόπουλο, καθώς η ιδιαίτερα έντονη γεύση του δίνει τέλειο άρωμα και γεύση στα πουλερικά.

Το βότανο που μισείς περισσότερο μπορεί να αποτελεί την υπερδύναμη στο ν' αδυνατίσεις

Αλλά εκτός από την υπέροχη γεύση του το δεντρολίβανο, είναι επίσης ένα βότανο πλούσιο σε οφέλη για την υγεία μας. Έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, της γνωστικής υγείας, της μνήμης και της εστίασης, καθώς και του ύπνου μας. Πολλά από τα παραπάνω —ιδιαίτερα το τελευταίο— οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πλούσια περιεκτικότητα του δεντρολίβανου σε απιγενίνη.

dentrolivano.jpg

Τι είναι η απιγενίνη

«Η απιγενίνη είναι μια μορφή φλαβονοειδούς - ένας τύπος φυτικής ένωσης - η οποία βρίσκεται συχνά σε πολλά βότανα», λέει η διαιτολόγος Trista Best, MPH, RD, LD. «Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικά, τα οποία αποτελούν χημικές ενώσεις που παράγονται από τα φυτά. Μόλις καταναλωθούν, τα φυτοχημικά είναι σε θέση να παρέχουν προστασία από ασθένειες καθώς και πολλά άλλα οφέλη για την υγεία». Σύμφωνα με την Best, το δεντρολίβανο είναι από τις πλουσιότερες πηγές τροφίμων απιγενίνης. Όταν καταναλώνεις τροφές με δεντρολίβανο, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε απιγενίνη είναι ικανή να προσφέρει αντιοξειδωτικά οφέλη. «Άλλες κορυφαίες πηγές απιγενίνης είναι η ρίγανη, ο μαϊντανός, το σέλινο, οι αγκινάρες και το χαμομήλι», προσθέτει η Best. «Τα καλά νέα είναι ότι όλα αυτά τα τρόφιμα έχουν νόστιμη γεύση, έτσι μπορείτε εύκολα να διπλασιάσετε ή να τριπλασιάσετε την πρόσληψη απιγενίνης συνδυάζοντας το δεντρολίβανο με ένα άλλο από αυτά τα all-star συστατικά κατά το μαγείρεμα».

Τα οφέλη της απιγενίνης για την υγεία μας

dentrolivano-(2).jpg

Ενώ χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να εξηγηθεί πλήρως η σύνδεση μεταξύ της περιεκτικότητας σε απιγενίνη και των βελτιώσεων στην υγεία και την ευεξία, οι έρευνες διαπιστώνουν όλο και περισσότερα οφέλη. «Ο κόσμος της επιστήμης της διατροφής μαθαίνει γρήγορα περισσότερα σχετικά με την επίδραση που μπορεί να έχει η απιγενίνη στις χρόνιες ασθένειες και στην υγεία συνολικά», λέει η Best. Υπάρχουν αρκετές μελέτες, που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους, οι οποίες δείχνουν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τη σχέση μεταξύ της περιεκτικότητας σε απιγενίνη και της βελτίωσης της υγείας του εγκεφάλου και της γνωστικής λειτουργίας.

«Το δεντρολίβανο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από βλάβες, βελτιώνοντας έτσι την υγεία του εγκεφάλου», συνεχίζει η Best. Ακόμη και το άρωμά του μπορεί να τονώσει την εγρήγορση, την εστίαση και τη μνήμη, για καλύτερη παραγωγικότητα και δεξιότητες εργασίας, όπως φαίνεται σε πρόσφατη έρευνα. «Το δεντρολίβανο είναι ένα γνωστό φυσικό γνωστικό διεγερτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της εγρήγορσης και στη βελτίωση της διάθεσής σας».

Τέλος, τα αντικαρκινικά οφέλη μπορεί επίσης να μπουν στη λίστα με τα οφέλη της απιγενίνης, με τη βοήθεια της έρευνας, εγκαίρως. «Ο αντίκτυπος της απιγενίνης στην κυτταρική υγεία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην επιβράδυνση και την αναστροφή της βλάβης, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2», προσθέτει. Η περιεκτικότητα σε απιγενίνη του δεντρολίβανου μπορεί επίσης να σας βοηθήσει στο να κοιμόμαστε καλύτερα «Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να έχει μια δευτερεύουσα παρενέργεια στη βελτίωση του ύπνου, η οποία οφείλεται κυρίως στην επίδραση που έχει το δεντρολίβανο στο άγχος και το στρες», λέει η Best.

Σύμφωνα με τη διατροφολόγο, μια νέα έρευνα υποδηλώνει μια συσχέτιση μεταξύ της περιεκτικότητας σε απιγενίνη και της βελτιωμένης χαλάρωσης και ευεξίας, κάτι που μπορεί να σημαίνει ότι η απιγενίνη επιδρά κατά του στρες ενώ έχει κι άλλα ολιστικά θεραπευτικά οφέλη που βελτιώνουν την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. «Το δεντρολίβανο μπορεί να βελτιώσει το στρες μειώνοντας την παραγωγή κορτιζόλης από το σώμα, την ορμόνη του στρες, καθώς και να επιβραδύνει δυνητικά —αν και ήπια— τους καρδιακούς παλμούς», λέει η Best. «Αυτές οι δύο επιπτώσεις μπορούν να οδηγήσουν σε καλύτερο ύπνο, αν και χρειάζεται ακόμη περισσότερη έρευνα για την επικύρωση αυτών των ευρημάτων».